loader
Studiu EY: Majoritatea directorilor generali se tem ca recesiunea va fi mai grava decat criza financiara

Studiu EY: Majoritatea directorilor generali se tem ca recesiunea va fi mai grava decat criza financiara

Marea majoritate a directorilor executivi (98%) se pregatesc pentru o recesiune economica caracterizata de tensiuni geopolitice

• 32% dintre respondenti isi opresc investitiile planificate din motive geopolitice

• 89% vor cauta sa valorifice tranzactiile in urmatoarele 12 luni, pentru a-si asigura cresterea economica

• Investitiile in sustenabilitate si in resursa umana sunt considerate modalitati de a iesi mai puternici din recesiune

Marea majoritate a directorilor executivi (98%) se pregatesc pentru o recesiune economica caracterizata de tensiuni geopolitice, de intreruperea lantului de aprovizionare si de incertitudini legate de COVID-19, dar par sa fie impartiti in ceea ce priveste durata, profunzimea si gravitatea acesteia. Acestea sunt cateva dintre concluziile studiului EY CEO Outlook Pulse - ianuarie 2023, care subliniaza incertitudinea care pare sa defineasca mediul de afaceri in 2023.

Sondajul, care a inregistrat opiniile a 1.200 de directori generali din intreaga lume cu privire la perspective, provocari si oportunitati, a constatat ca 48% dintre acestia prevad o incetinire moderata a economiei globale, in timp ce mai mult de jumatate (55%) dintre cei care se pregatesc pentru o incetinire persistenta se tem de o recesiune mai grava decat criza financiara globala din 2007-2008 in ceea ce priveste durata si gravitatea acesteia.

Pentru prima data din 2020 (sondajul inaugural CEO Outlook), politicile restrictive in materie de reglementare, comert si investitii (28%) au depasit problemele legate de COVID-19 (19%) ca principal motiv pentru care respondentii CEO si-au modificat planurile de investitii. Ca urmare a acestor provocari geopolitice exacerbate, 97% dintre respondenti isi revizuiesc planurile, 44% dintre ei amanand o investitie planificata si aproape o treime (32%) oprind cu totul investitiile planificate.

Aproape o treime (32%) dintre respondenti considera ca incertitudinea legata de directia politicii monetare si cresterea costului capitalului reprezinta cele mai mari riscuri pentru cresterea viitoare a afacerii lor. Desi ingrijorarile legate de incertitudinea legata de COVID-19 s-au diminuat, aproape o treime dintre directorii executivi (32%) inca o mentioneaza ca fiind un risc cheie pentru compania lor (in scadere de la 43%, in octombrie 2022).

Peter Latos, Partener, lider al departamentelor de Consultanta, Strategie si Tranzactii, EY Romania: "In pofida perturbarilor economice tot mai puternice, alimentate de consecintele geopolitice ale razboiului in curs, Romania, desi situata la granita cu Ucraina, continua sa contracareze tendintele si este de asteptat sa inregistreze un avans al PIB de o singura cifra in 2023. Asta nu inseamna, totusi, ca directorii generali din Romania vor fi izolati de recesiunea economica globala. Faptul ca 89% dintre respondenti iau in considerare incheierea de tranzactii, sub o forma sau alta, in urmatoarele 12 luni, rezoneaza puternic cu activitatea observata pe piata romaneasca, care a inregistrat o crestere a numarului de tranzactii in 2022 si nu exista inca niciun semn de incetinire a acesteia. Directorii generali ar trebui sa isi reevalueze acum fundamentele afacerii, sa se concentreze pe principalele puncte forte si sa ia deciziile necesare pentru a accesa oportunitati care sa contribuie la cresterea organizatiei".

Liderii de companii vad tranzactiile si investitiile in sustenabilitate si in oameni ca pe niste cai de crestere

In ciuda perspectivelor negative, liderii de companii sunt in cautare de oportunitati pentru a obtine un avantaj competitiv. Incheierea de tranzactii de un fel sau altul ramane o prioritate pentru respondenti (89%) in urmatoarele 12 luni, aproape jumatate dintre ei (46%) planuind sa avanseze pe partea de fuziuni si achizitii, 58% cu asocieri in participatie sau aliante strategice si 34% cu cesionari.

Pentru a schimba si mai mult directia si a iesi mai puternici si mai competitivi din recesiune, 39% dintre respondenti planuiesc sa creasca investitiile in sustenabilitate, ca un aspect esential al strategiei si ofertei lor, inclusiv in ceea ce priveste prioritatile de tip net-zero si alte prioritati sociale si de mediu. In plus, mai mult de o treime (36%) intentioneaza sa isi sporeasca investitiile in resursa umana, inclusiv in bunastarea fortei de munca si in dezvoltarea competentelor. Majoritatea directorilor generali respondenti (70%) sunt de acord ca munca flexibila va fi esentiala pentru reducerea fluctuatiei angajatilor si pentru atragerea de noi talente.

Despre EY Romania

EY este una dintre cele mai mari firme de servicii profesionale la nivel global, cu 365.399 de angajati in peste 700 de birouri in 150 de tari si venituri de aproximativ 45,4 miliarde de USD in anul fiscal incheiat la 30 iunie 2022. Reteaua lor este cea mai integrata la nivel global, iar resursele din cadrul acesteia ii ajuta sa le ofere clientilor servicii prin care sa beneficieze de oportunitatile din intreaga lume.

Prezenta in Romania din anul 1992, EY este liderul de pe piata serviciilor profesionale. Cei peste 900 de angajati din Romania si Republica Moldova furnizeaza servicii integrate de audit, asistenta fiscala, juridica, strategie si tranzactii, consultanta catre companii multinationale si locale. Avem birouri in Bucuresti, Cluj-Napoca, Timisoara, Iasi si Chisinau. EY Romania s-a afiliat in 2014 singurei competitii de nivel mondial dedicata antreprenorialului, EY Entrepreneur Of The Year. Castigatorul editiei locale reprezinta Romania in finala mondiala ce are loc in fiecare an, in luna iunie, la Monte Carlo. In finala mondiala se acorda titlul World Entrepreneur Of The Year.

Despre EY 2023 CEO Outlook Pulse

Sondajul EY 2023 CEO Outlook Pulse isi propune sa ofere informatii valoroase cu privire la principalele tendinte si evolutii cu impact asupra principalelor companii de top din lume, precum si cu privire la asteptarile liderilor de afaceri in ceea ce priveste cresterea viitoare si crearea de valoare pe termen lung.

Este un sondaj "puls" periodic, realizat de Longitude Research Limited, o companie a Financial Times, in randul directorilor executivi din marile companii din intreaga lume.

In noiembrie 2022, Longitude a intervievat, in numele organizatiei globale EY, un panel de 1.200 de directori executivi din 22 de tari si din sase sectoare de activitate. Respondentii au reprezentat urmatoarele industrii: productie avansata si mobilitate, produse de consum si retail, energie si resurse, servicii financiare, stiinte ale sanatatii si wellness, tehnologie, media si telecomunicatii.

Veniturile anuale globale ale companiilor chestionate au fost urmatoarele: mai putin de 500 milioane USD (20%), 500 milioane USD - 999,9 milioane USD (20%), 1 miliard USD - 4,9 miliarde USD (30%) si peste 5 miliarde USD (30%).

Seria CEO Imperative ofera raspunsuri si actiuni critice pentru a-i ajuta pe directorii executivi sa regandeasca viitorul organizatiei lor. Pentru mai multe informatii din aceasta serie, vizitati ey.com/en_gl/ceo.

Autori

foto
ERNST & YOUNG SRL