loader
Studiu Deloitte: pesimism mai puternic decat la inceputul pandemiei vizavi de conditiile economice in randul firmelor de capital privat din Europa Centrala

Studiu Deloitte: pesimism mai puternic decat la inceputul pandemiei vizavi de conditiile economice in randul firmelor de capital privat din Europa Centrala

Nivelul de incredere este la un al doilea minim istoric, dupa cel inregistrat in timpul crizei financiare globale

Conditiile economice se vor deteriora in lunile urmatoare, sunt de parere 86% dintre participantii la studiul Deloitte Private Equity (PE) Confidence Survey, in contextul in care COVID-19, razboiul din Ucraina si inflatia au efecte negative puternice asupra achizitiilor, lanturilor de aprovizionare si ratelor dobanzilor. Pesimismul este chiar mai puternic decat la izbucnirea pandemiei si niciunul dintre participantii la sondaj nu se asteapta la o imbunatatire a climatului economic general. Indicele de incredere, care de obicei evolueaza in tandem cu asteptarile privind evolutia economica, a scazut puternic, de la 149, in vara anului 2021, la 58, in vara anului 2022, acesta fiind al doilea cel mai scazut nivel istoric dupa octombrie 2008, in timpul crizei financiare globale (cand a ajuns la 48). O diferenta cruciala fata de 2008 este ca piata de private equity din regiune este acum foarte experimentata, atat in ceea ce priveste membrii echipei, cat si institutiile, subliniaza studiul.

In ciuda incertitudinii in crestere, firmele de capital privat inca au apetit pentru tranzactionare, aproximativ jumatate dintre acestea spunand ca se vor concentra pe noi investitii (in scadere de la 61%, in iarna). Explicatia pentru aceste planuri tine de asteptarile privind scaderea indicilor de evaluare, 14% dintre respondenti spunand ca vanzatorii au cerut preturi mai mici in ultimele sase luni, iar 65% cred ca aceasta tendinta va continua. Aceasta evolutie marcheaza o schimbare in privinta preturilor, care au fost ridicate atat in Europa, cat si la nivel global, subliniaza studiul - inainte de pandemie, acestea au crescut, apoi au stagnat si apoi au crescut din nou abrupt. Companiile lideri de piata continua sa fie cele mai interesante pentru fondurile de private equity care vor sa cumpere (53%), in timp ce start-up-urile au atras atentia a doar 8% dintre acestea.

Ne aflam intr-o faza dominata de cumparatori, arata studiul nostru. Faptul ca multiplii de evaluare sunt in scadere face ca aceasta perioada sa fie propice achizitiilor. Cu toate acestea, firmele de capital privat raman prudente, dupa cum deducem din cresterea ponderii celor care se vor concentra pe gestionarea portofoliului (43%), ceea ce sugereaza o atitudine defensiva, in anticiparea unor dificultati. In prezent, inflatia si costul finantarii sunt unele dintre cele mai mari probleme cu care se confrunta piata din Europa Centrala. In Romania, nu ne asteptam sa vedem diferente fata de restul regiunii, desi cred cu tarie ca tara noastra este o destinatie ideala pentru investitiile pe care multe tari din Vestul Europei sau chiar de pe alte continente intentioneaza sa le faca in viitorul apropiat”, a declarat Radu Dumitrescu, Partener Coordonator Consultanta Financiara, Deloitte Romania.

Firmele de private equity din Europa Centrala se asteapta la dificultati in ceea ce priveste finantarea tranzactiilor in lunile urmatoare, in conditiile in care peste doua treimi dintre acestea (71%) anticipeaza o reducere a accesului la finantare, in crestere semnificativa de la 30%, in iarna. In contextul in care bancile acorda credite mai putine sau la costuri foarte mari, in Europa Centrala incep sa apara fondurile de finantare a datoriilor (debt funds), care sunt populare in SUA si au inceput sa apara in Europa in jurul anului 2010.

In ultimul an, importanta aspectelor legate de sustenabilitate (ESG – environment, social, governance) a crescut atat pentru companii, cat si pentru fondurile de capital privat. Peste jumatate dintre participantii la studiu (53%) au implementat o politica de investitii care include in mod specific factori ESG, comparativ cu 30%, in timpul iernii. Pe de alta parte, companiile incep sa-si dea seama ca accentul pus pe sustenabilitate poate fi o sursa puternica de crestere, la fel ca si digitalizarea, si poate duce la cresterea evaluarii unui business pentru cumparatorii internationali.

In ceea ce priveste marimea tranzactiei, Europa Centrala este, de obicei, o piata de dimensiune medie, iar peste doua treimi dintre firmele de private equity (69%) nu se asteapta la schimbari in acest sens in lunile urmatoare, in ciuda degradarii contextului general.

Deloitte Central Europe Private Equity Confidence Survey analizeaza evolutia pietei de private equity incepand din 2003, de doua ori pe an.

Deloitte furnizeaza la nivel global servicii de audit, consultanta, servicii juridice, consultanta financiara si managementul riscului, servicii de consultanta fiscala si alte servicii adiacente catre clienti din sectorul public si privat provenind din industrii variate. Patru din cinci companii prezente in topul Fortune Global 500® sunt clienti Deloitte, prin intermediul retelei sale globale de firme membre care activeaza in peste 150 de tari si teritorii, oferind resurse internationale, perspective locale si servicii de cea mai inalta calitate pentru a aborda provocari de business complexe. Obiectivul Deloitte este sa creeze un impact vizibil in societate cu ajutorul celor peste 345.000 de profesionisti ai sai.

Deloitte Romania este una dintre cele mai mari companii de servicii profesionale din tara noastra si ofera, in cooperare cu Reff & Asociatii | Deloitte Legal, servicii de audit, de consultanta fiscala, servicii juridice, de consultanta in management si consultanta financiara, servicii de managementul riscului, solutii de servicii si consultanta in tehnologie, precum si alte servicii adiacente, prin intermediul a peste 2.600 de profesionisti.

Pentru a afla mai multe despre reteaua globala a firmelor membre, va rugam sa accesati www.deloitte.com/ro/despre.

Autori

foto
DELOITTE CONSULTANTA SRL