loader
Analiza OLX: Revigorarea pietei muncii, in vara 2022

Analiza OLX: Revigorarea pietei muncii, in vara 2022

Creste interesul romanilor pentru un loc de munca in aceasta vara

Dupa doi ani de pandemie, in 2022, piata muncii din Romania este efervescenta, in contextul in care organizatiile incep sa isi reia bugetele de investitii si planurile de dezvoltare, inclusiv pe cele de angajare. In acelasi timp, romanii sunt tot mai interesati sa obtina un loc de munca, mai ales pentru perioada de vara.

Datele platformei OLX arata o crestere a numarului de locuri de munca disponibile, inca din luna aprilie a acestui an si, mai apoi, odata cu apropierea sezonului cald. In acelasi timp, se mai poate observa o crestere a numarului cautarilor efectuate de cei care isi doresc sa se angajeze, precum si un avans semnificativ comparativ cu perioada similara din 2021, atat in ceea ce priveste numarul ofertelor de munca, cat si al cautarilor.

Statistica nationala arata ca de la luna la luna se poate observa un numar in crestere al ofertelor de joburi disponibile pentru romanii aflati in cautarea unui loc de munca. In paralel, si numarul de someri inregistrati oficial este in scadere. Astfel, conform datelor Ministerului Muncii, daca in ianuarie 2022 erau aproximativ 234.000 de someri, iar rata somajului era de 2,68%, in luna mai erau inregistrati doar 222.600 de someri, cu o rata a somajului de 2,55%.

Top cinci industrii cele mai cautate de romanii care isi doresc un job in aceasta vara

”Vanatoarea” de joburi a atins un nivel record anul acesta pe platforma OLX, in unele domenii existand sute de mii de cautari efectuate de cei care isi doresc un loc de munca. Doar in primele cinci cele mai dorite domenii, candidatii au inregistrat 880.000 de cautari de locuri de munca disponibile, in intervalul aprilie-iunie, cu 100.000 mai multe decat in perioada similara din 2021.

Astfel, domeniul in care si-au dorit cei mai multi romani sa se angajeze a fost „Soferi - Sevicii Auto – Curierat”, cu un total de aproximativ 320.000 de cautari in trimestrul al doilea din 2022. Un interes crescut a fost si pentru joburile disponibile in domeniul ”Personal hotelier - restaurant”, unde   s-au inregistrat aproximativ 213.000 de cautari, in lunile aprilie-iunie, iar pe podium a urcat si categoria ”Ingineri - Meseriasi - Constructori”, cu 126.000 de cautari. La mare cautare au fost si ofertele de munca din pentru categoria ”Lucratori productie - depozit – logistica”, in care au existat circa 124.000 de cautari in intervalul mentionat, precum si locurile de munca disponibile la sectiunea ”Alte locuri de munca” – aproximativ 98.000 de cautari.

Un anunt de recrutare part-time de operatori sondaje de opinie s-a facut remarcat pe platforma OLX, prin numarul mare de CV-uri atrase. Astfel, anuntul publicat de o companie specializata in sondaje de opinie, care cauta colaboratori pentru a participa la sondaje de opinie online, realizate de pe telefon/tableta sau laptop, de acasa, a atras o cifra record de candidati, inregistrand aproximativ 21.800 de aplicari.

Din datele platformei OLX putem observa si ca preferintele candidatilor au ramas aproape neschimbate comparativ cu intervalul corespunzator din anul 2021, cu diferenta ca numarul de aplicari a fost mai mic comparativ cu 2022.

Astfel, in al doilea trimestru al anului trecut, cel mai cautat domeniu era tot „Soferi - Sevicii Auto – Curierat”, insa cu un total de doar 284.000 de cautari, fiind urmat de ”Ingineri - Meseriasi - Constructori”, de data aceasta, cu 160.000 de cautari, iar pe locul al treilea era domeniul ”Personal hotelier - restaurant”, unde se inregistrau aproximativ 147.000 de cautari. Un numar mare de candidati si-au dorit un loc de munca si din domeniile ”Lucratori productie - depozit - logistica”, unde au fost totalizate 105.000 de cautari, si ”Alte locuri de munca”, unde in lunile aprilie – iunie 2021 candidatii au efectuat 84.000 de cautari.

Top cinci industrii cu cele mai multe oferte de munca in intervalul aprilie - iunie 2022

Analizand activitatea angajatorilor care recruteaza prin intermediul platformei OLX, se  poate constata ca, in intervalul aprilie - iunie 2022, in toate domeniile de activitate numarul de joburi disponibile a crescut odata cu apropierea sezonului cald, zeci de mii de locuri de munca fiind la dispozitia celor care vor sa lucreze pe timpul verii.

Cateva dintre aceste domenii au inregistrat cele mai multe anunturi cu oferte de munca. Astfel, in top s-a aflat categoria ”Lucratori productie - depozit – logistica”, in care angajatorii au publicat 22.500 de anunturi de angajare in cele trei luni, urmata de ”Personal hotelier - restaurant”, in care au fost disponibile peste 14.100 de anunturi de angajare si de domeniul „Soferi - Sevicii Auto – Curierat”, unde candidatii au putut alege dintr-un total de 13.900 de anunturi. Pe locul al patrulea a intrat categoria ”Alte locuri de munca”, in care angajatorii au publicat circa 13.300 de anunturi, urmata de domeniul ”Ingineri - Meseriasi - Constructori” – 10.800 de anunturi de angajare.

Top cinci industrii cu cele mai putine oferte de munca in intervalul aprilie - iunie 2022

La polul opus, in trimestrul al doilea din acest an, cele mai putine oferte de angajare au fost disponibile pe platforma OLX in categoriile ”Internship - Munca temporara - sezoniera”, unde, in intervalul aprilie-iunie, au fost publicate doar 279 de anunturi. Un numar mic de joburi disponibile au fost si in domeniile ”Resurse Umane”, unde angajatorii au publicat 376 de anunturi cu locuri de munca, pe parcursul celor trei luni, precum si in categoriile ”Marketing - PR - Media” - 381 de anunturi, ”Evenimente si divertisment”- 382 de anunturi, ”IT - Telecomunicatii” - 423 de anunturi.

Top cinci cele mai mari salarii oferite de angajatori

Cele mai mari salarii oferite de angajatori in trimestrul al doilea al anului, prin intermediul platformei OLX, pentru cei interesati sa se angajeze odata cu venirea sezonului cald, variaza intre 13.000 de lei si peste 400.000 lei pe luna.

Astfel, remuneratia de top, de peste 410.000 de lei lunar a fost pusa la bataie pentru o pozitie de influencer si este de 10 ori mai mare decat urmatoarea in clasament, de mecanic in Germania, pentru care compania ofera 41.000 de lei pe luna. Podiumul este completat de un anunt de angajare pentru postul de sofer profesionist, cu un salariu de 25.000 de lei lunar.

In top intra si un alt anunt de recrutare de sofer profesionist, cu o remuneratie lunara de 13.600 de lei, iar locul al cincilea este ocupat de un anunt pentru functia de sales team leader, pentru care o organizatie este dispusa sa ofere 11.400 de lei lunar.

Despre OLX:

OLX Romania, parte a OLX Group, este liderul pietei locale de anunturi generaliste, cu peste 4 milioane de anunturi active si o medie lunara de peste 12 milioane de vizitatori, potrivit SATI. Pe OLX se gaseste o gama larga de categorii printre care electronice si electrocasnice, masini, proprietati imobiliare, obiecte de vestimentatie sau pentru casa si gradina. Platforma se poate accesa atat de pe desktop, cat si din aplicatiile mobile pentru iOS, Android.

Categoria "Locuri de munca" insumeaza peste 70.000 de oferte active si peste 4 milioane de vizite lunare. In medie, peste 250.000 de candidati unici contacteaza lunar un angajator de pe OLX, iar numarul interactiunilor lunare intre angajatori si angajati ajunge la peste 1.2 milioane.