loader
Studiu Deloitte: locuintele din Romania, printre cele mai ieftine din Europa. Un apartament nou standard costa sapte salarii medii brute anuale

Studiu Deloitte: locuintele din Romania, printre cele mai ieftine din Europa. Un apartament nou standard costa sapte salarii medii brute anuale

Pentru a realiza o comparatie cat mai relevanta a pietelor analizate, studiul calculeaza si gradul de accesibilitate a locuintelor pentru locuitorii din tarile analizate in functie de numarul de salarii medii brute anuale de care este nevoie pentru a achizitiona un apartament nou standard

Preturile apartamentelor noi vandute pe piata din Romania au crescut cu 3,1% in 2020 fata de anul anterior, ajungand la o medie de 1.322 de euro/mp. Astfel, Romania se afla pe locul patru in topul celor 24 de tari analizate in cadrul raportului Deloitte Property Index 2021, in ordinea crescatoare a preturilor, dupa Bulgaria, Bosnia-Hertegovina si Portugalia. In privinta gradului de accesibilitate a locuintelor pentru locuitorii fiecarei tari, calculat in functie de numarul de salarii medii brute anuale necesare pentru cumpararea unui apartament nou standard (70 mp), Romania se afla la jumatatea clasamentului.

Pentru prima data, Austria a devenit in 2020 tara cu cele mai scumpe locuinte dintre cele analizate, cu un pret mediu de 4.457 de euro/mp, urmata de Franta, cu 4.421 de euro/mp. Preturi de peste 4.000 de euro/mp s-au mai inregistrat, anul trecut, si in Germania, Marea Britanie si Israel. La polul opus, cu cele mai mici preturi pentru locuintele noi tranzactionate, se afla Bulgaria, cu o medie de 578 de euro/mp, urmata de Bosnia-Hertegovina, cu 881 de euro/mp.

Cele mai mari cresteri de preturi s-au inregistrat, in 2020, in Ungaria, unde pretul de tranzactionare pentru apartamentele noi a urcat cu 12,3% fata de anul anterior, Olanda si Germania, cu un avans de 10,81% fiecare. Per total, anul trecut, preturile locuintelor au crescut in 21 dintre cele 24 de tari analizate. Ieftiniri s-au consemnat in perioada mentionata in Norvegia, cu aproape 4%, Bosnia-Hertegovina, cu 1,54%, si Italia, cu 1,24%. Romania, cu o urcare anuala de 3,1% a preturilor, se plaseaza pe locul sase in ordinea crescatoare a scumpirilor.

In ciuda incertitudinii care a dominat economia europeana in 2020, in cele mai multe cazuri, piata rezidentiala a inregistrat cresteri de preturi. Aceasta evolutie s-a datorat faptului ca cele mai multe tari au raportat o cerere fara precedent pentru locuinte noi la scurt timp dupa ridicarea restrictiilor impuse in contextul pandemiei, precum si, cel mai probabil, din cauza cresterii costurilor de constructie si accesibilitatii finantarii. Pentru a doua jumatate a anului 2021, majoritatea  participantilor la studiu (73%) estimeaza ca preturile vor continua sa creasca, intr-un climat general inflationist”, a declarat Alexandra Smedoiu, Partener Deloitte Romania, Lider al Serviciilor de Consultanta pentru sectorul Imobiliar.

Raportul Deloitte Property Index 2021 analizeaza si 61 de orase europene, iar Parisul conduce in topul celor mai scumpe locuinte, cu un pret mediu de 12.917 euro/mp pentru un apartament nou, urmat de Tel Aviv (10.332 euro/mp), Munchen (8.700 de euro/mp) si Londra (7.916 euro/mp). Trei orase din Romania sunt incluse in clasament, respectiv Cluj-Napoca (1.800 de euro/mp), Bucuresti (1.440 de euro/mp) si Timisoara (1.270 de euro/mp).

Parisul conduce si in topul oraselor cu cele mai mari chirii, cu 28,6 euro/mp/luna, urmat de Londra (26,1 euro) si Oslo (24,7 euro).

Pentru a realiza o comparatie cat mai relevanta a pietelor analizate, studiul calculeaza si gradul de accesibilitate a locuintelor pentru locuitorii din tarile analizate, in functie de numarul de salarii medii brute anuale de care este nevoie pentru a achizitiona un apartament nou standard (70 mp). Un roman are nevoie de sapte salarii anuale pentru o astfel de achizitie, ceea ce reprezinta un nivel mediu de accesibilitate. Cel mai greu accesibile locuinte sunt in Serbia, unde este nevoie de 15,2 salarii medii brute anuale pentru o locuinta proprie, iar cele mai accesibile sunt in Portugalia, Belgia si Irlanda (3,1 salarii medii anuale).

In schimb, in Romania sunt cele mai scumpe credite ipotecare, cu o rata medie a dobanzii de 5,3% pe an. La polul opus se afla Portugalia, unde dobanzile pentru astfel de imprumuturi fluctueaza in jurul a 1% pe an.

Studiul Deloitte Property Index, aflat la a zecea editie, analizeaza evolutia pietei imobiliare rezidentiale din 24 de tari si 61 de orase europene pe parcursul anului 2020.

Deloitte furnizeaza la nivel global servicii de audit, consultanta, servicii juridice, consultanta financiara si managementul riscului, servicii de consultanta fiscala si alte servicii adiacente catre clienti din sectorul public si privat provenind din industrii variate. Patru din cinci companii prezente in topul Fortune Global 500® sunt clienti Deloitte, prin intermediul retelei sale globale de firme membre care activeaza in peste 150 de tari si teritorii, oferind resurse internationale, perspective locale si servicii de cea mai inalta calitate pentru a aborda provocari de business complexe. Obiectivul Deloitte este sa creeze un impact vizibil in societate cu ajutorul celor peste 330.000 de profesionisti ai sai.

Deloitte Romania este una dintre cele mai mari companii de servicii profesionale din tara noastra si ofera, in cooperare cu Reff & Asociatii | Deloitte Legal, servicii de audit, de consultanta fiscala, servicii juridice, de consultanta in management si consultanta financiara, servicii de managementul riscului, solutii de servicii si consultanta in tehnologie, precum si alte servicii adiacente, prin intermediul a 2.000 de profesionisti.

Pentru a afla mai multe despre reteaua globala a firmelor membre, va rugam sa accesati www.deloitte.com/ro/despre

Autori

foto
DELOITTE CONSULTANTA SRL