loader
Studiu Deloitte: Companiile multinationale sustin ca reglementarile propuse de Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica ar putea determina cresterea poverii fiscale

Studiu Deloitte: Companiile multinationale sustin ca reglementarile propuse de Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica ar putea determina cresterea poverii fiscale

Dintre multinationalele participante la studiu, 31% spun ca au fost implicate activ in consultarile care au avut loc pe proiectele OCDE

Peste 60% dintre companiile din intreaga lume estimeaza o posibila crestere a poverii fiscale aferente impozitului pe profit ca urmare a implementarii reformei anuntate de Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE) la inceputul acestui an, bazate pe doi piloni, respectiv taxarea economiei digitale (Pilonul I) si impozitarea minima a profitului (Pilonul II). Conform studiului Deloitte 2020 Global BEPS (Base Erosion and Profit Shifting) Survey, 44% dintre companiile intervievate se asteapta la obtinerea unui consens global cu privire la taxarea economiei digitale ca efect al masurilor propuse de OCDE, iar aproape 40% admit ca organizatiile lor vor fi afectate daca va fi introdusa o taxa pe veniturile din servicii digitale in tara in care se afla clientii lor.

Dintre multinationalele participante la studiu, 31% spun ca au fost implicate activ in consultarile care au avut loc pe proiectele OCDE.

Reglementarile propuse de OCDE vin in completarea planului privind combaterea erodarii bazei de impozitare si a transferului profiturilor – Base Erosion and Profit Shifting (BEPS) - lansat in urma cu sapte ani cu scopul de a impune un sistem fiscal echitabil in randul statelor membre. Dezvoltarea economiei digitale din ultimii ani si provocarile intampinate in stabilirea unei pozitii comune privind taxarea veniturilor astfel obtinute au determinat organizatia sa elaboreze un set distinct de politici pentru acest domeniu (Pilonul I). Initiativa BEPS continua cu Pilonul II care propune, printre altele, stabilirea unui impozit minim pe profit (discutiile se poarta pe o rata de 12,5%) la nivelul global. Desi Romania nu este membra OCDE, companiile care activeaza in tara noastra sunt si ele afectate de recomandarile organizatiei prin prisma faptului ca Romania este stat asociat al proiectului BEPS inca din 2016 si membru al Uniunii Europene, iar reglementarile europene cu caracter fiscal sunt emise in baza initiativelor OCDE”, a declarat Dan Badin, Partener Servicii Fiscale, Deloitte Romania.

Referitor la impactul masurilor din planul BEPS aflate in vigoare, studiul evidentiaza faptul ca 46% dintre companii sustin ca autoritatea fiscala din tara de rezidenta a organizatiei lor a devenit din ce in ce mai riguroasa in cadrul inspectiilor fiscale. 

Insa, in ciuda multiplelor schimbari legislative in domeniul fiscal la nivel mondial, doar 32% dintre companiile intervievate au alocat sau planuiesc sa aloce resurse suplimentare pentru a face fata provocarilor de aceasta natura. In acelasi timp, 47% dintre participantii la sondaj spun ca grupurile din care fac parte au majorat sau intentioneaza sa majoreze investitiile in solutii fiscale bazate pe tehnologie ca raspuns la reglementarile BEPS.

Initiativele emise in domeniul fiscal se inmultesc, dar, dincolo de efectul benefic, acela de a limita evaziunea fiscala si evitarea platii taxelor, acestea se manifesta si ca o presiune suplimentara asupra companiilor din punct de vedere administrativ, avand in vedere ca impun eforturi mai mari de conformare”, a adaugat Dan Badin.

Studiul mai subliniaza faptul ca multi dintre din reprezentantii companiilor (71%) sunt preocupati de interesul mass-media, al politicienilor si al activistilor fata de taxarea companiilor. In acest context, 60% dintre companii sustin ca au implementat politici si proceduri suplimentare, ca reactie la atentia tot mai mare acordata de opinia publica acestui subiect.

Studiul Deloitte 2020 Global BEPS Survey este realizat anual, incepand din 2014, in randul reprezentantilor departamentelor de taxe si al directorilor financiari pentru a analiza impactul implementarii planului asupra companiilor din intreaga lume. Ajuns la a saptea editie, studiul din acest an cuprinde opiniile exprimate de aproape 300 de reprezentanti ai companiilor din 38 de tari. Studiul integral poate fi accesat aici.

Deloitte furnizeaza la nivel global servicii de audit, consultanta, servicii juridice, consultanta financiara si managementul riscului, servicii de consultanta fiscala si alte servicii adiacente catre clienti din sectorul public si privat provenind din industrii variate. Patru din cinci companii prezente in topul Fortune Global 500® sunt clienti Deloitte, prin intermediul retelei sale globale de firme membre care activeaza in peste 150 de tari si teritorii, oferind resurse internationale, perspective locale si servicii de cea mai inalta calitate pentru a aborda provocari de business complexe. Obiectivul Deloitte este sa creeze un impact vizibil in societate cu ajutorul celor peste 330.000 de profesionisti ai sai.

Deloitte Romania este una dintre cele mai mari companii de servicii profesionale din tara noastra si ofera, in cooperare cu Reff & Asociatii | Deloitte Legal, servicii de audit, de consultanta fiscala, servicii juridice, de consultanta in management si consultanta financiara, servicii de managementul riscului, solutii de servicii si consultanta in tehnologie, precum si alte servicii adiacente, prin intermediul a 2.000 de profesionisti.

Pentru a afla mai multe despre reteaua globala a firmelor membre, va rugam sa accesati www.deloitte.com/ro/despre.

Autori

foto
DELOITTE CONSULTANTA SRL