loader
Sondaj PwC: Pretul certificatelor de carbon din UE isi va incetini cresterea pana in 2030, dupa nivelul record inregistrat in acest an

Sondaj PwC: Pretul certificatelor de carbon din UE isi va incetini cresterea pana in 2030, dupa nivelul record inregistrat in acest an

In acelasi timp sondajul a constatat ca razboiul din Ucraina si preocuparile privind securitatea energetica, in actualele conditii, ar putea determina Europa sa adopte obiective climatice mai ambitioase

Majorarea pretului certificatelor de emisii de carbon in Europa va fi mai lenta in anii urmatori, fiind estimat sa ajunga la circa 100 euro pana in 2030, considera cele 210 companii membre ale Asociatiei Internationale de Tranzactionare a Emisiilor (IETA), respondente la un sondaj realizat de PwC Marea Britanie. Astfel, companiile se asteapta la un pret de 85,45 euro/tCO2 intre 2022-2025 si de 99,63 euro/tCO2 intre 2026-2030. Previziunile sunt optimiste avand in vedere evolutia din ultimul an a pretului certificatelor care a inregistrat o crestere de 64%, depasind pentru prima oara in istorie pragul de 90 euro/ tCO2 in februarie 2022.

Politicile UE care vizeaza reducerea importurilor de gaze rusesti si accelerarea implementarii surselor regenerabile de energie sunt principalii factori care vor  influenta evolutia pretului carbonului  pana in 2030. In  acelasi timp sondajul a constatat ca razboiul din Ucraina si preocuparile privind securitatea energetica, in actualele conditii, ar putea determina Europa sa adopte obiective climatice mai ambitioase. De altfel, anul 2022 este foarte important pentru piata certificatelor de carbon, avand in vedere ca se apropie  negocierile finale pentru pachetul "Fit for 55", vor continua discutiile privind modul de aplicare a angajamentelor privind acordul de la Paris luate in cadrul COP26 (Conferinta Organizatiei Natiunilor Unite privind schimbarile climatice) si se asteapta evolutii importante in materie de reglementare pe piata voluntara a carbonului”, a declarat Dinu Bumbacea, Country Managing Partner PwC Romania.

Peste jumatate dintre respondenti s-au aratat pesimisti fata de progresele inregistrate in transpunerea in actiuni a angajamentelor de la COP26, declarand ca nu s-au inregistrat progrese semnificative. Mai mult, ei considera insuficient acest acord pentru atingerea obiectivele pe termen lung ale Acordului de la Paris.

Pe de alta parte, propunerea UE de infiintare a mecanismului de ajustare la frontiera in functie de carbon (CBAM) este considerata o masura  eficienta pentru protectia UE impotriva riscului de relocare a emisiilor de dioxid de carbon. Cu toate acestea, respondentii au subliniat ca riscul de relocare a emisiilor de dioxid de carbon ar putea continua sa apara pentru industriile orientate spre export, daca nu se gaseste o solutie de reglementare adecvata.

Participantii au manifestat un optimism prudent si in privinta rolului pe care il au noile organisme de guvernanta ale pietei voluntare a carbonului (VCM) pentru imbunatatirea calitatii creditelor de carbon. Cererea de credite de carbon pe piata voluntara a inregistrat o crestere semnificativa in 2021, valoarea acestei piete la nivel mondial depasind pentru prima data un miliard de dolari. Promisiunile tot mai numeroase ale corporatiilor de asumare a obiectivelor net zero reprezinta un factor-cheie al acestei evolutii. Doua treimi dintre respondentii la sondaj considera ca VMC va putea acomoda cresterea necesara pentru a satisface cererea rezultata din angajamentele de tip "net zero" si din promisiunile de reducere a emisiilor pana in 2030.

In plus, majoritatea respondentilor intentioneaza sa utilizeze creditele ca parte a strategiei lor de crestere a pietei, cele mai alese tipuri de proiecte fiind solutiile climatice naturale -  legate de paduri, sol, terenuri mlastinoase.

Despre PwC

Misiunea PwC este de a construi incredere in cadrul societatii si de a contribui la rezolvarea unor probleme importante. Suntem o retea de firme prezenta in 156 de tari cu mai mult de 295.000 de profesionisti ce ofera servicii de calitate in domeniul auditului, consultantei fiscale si consultantei pentru afaceri. Spuneti-ne care sunt lucrurile importante pentru dumneavoastra si descoperiti mai multe informatii despre noi vizitand site-ul www.pwc.ro.               

PwC se refera la reteaua de firme PwC si/sau la una dintre firmele membre, fiecare dintre acestea fiind o entitate juridica.

© 2022 PwC. Toate drepturile rezervate.

Autori

foto
PRICEWATERHOUSECOOPERS SERVICII SRL