loader
Sondaj global PwC COVID-19 CFO Pulse: Este nevoie de produse si servicii noi pentru recuperarea economica, spun 63% dintre directorii financiari

Sondaj global PwC COVID-19 CFO Pulse: Este nevoie de produse si servicii noi pentru recuperarea economica, spun 63% dintre directorii financiari

Majoritatea companiilor au depasit etapa de raspuns imediat la criza, au inteles ca virusul va ramane o amenintare pentru o lunga perioada si au inceput sa isi adapteze strategiile la noile conditii de piata

Aproape 60% dintre directorii financiari sunt preocupati de posibilitatea aparitiei unui nou val al pandemiei, dar in egala masura isi fac planuri pentru refacerea sau imbunatatirea fluxurilor de venituri afectate de criza, arata cea mai recenta editie a sondajului global PwC COVID-19 CFO Pulse. Astfel, 63% dintre ei au in vedere produse si servicii noi sau imbunatatite pentru ameliorarea veniturilor si subliniaza rolul principal al inovatiei in acest proces. 48% intentioneaza sa schimbe strategia de preturi, fie prin scumpiri, ieftiniri sau noi conditii de plata si 36% sa exploreze strategii alternative de distributie, cum ar fi trecerea la vanzare sau livrare virtuala a serviciilor.

Majoritatea companiilor au depasit etapa de raspuns imediat la criza, au inteles ca virusul va ramane o amenintare pentru o lunga perioada si au inceput sa isi adapteze strategiile la noile conditii de piata ca sa obtina o recuperare financiara cat mai rapida. Pentru a genera venituri in contextul schimbat de criza, companiile au nevoie de servicii si produse care sa raspunda noilor realitati. Prin urmare, creativitatea si inovatia vor fi factori determinanti in cursa pentru relansarea activitatilor economice”, a declarat Ionut Simion, Country Managing Partner PwC Romania.

Principalele concluzii ale sondajului

Principala preocupare pentru majoritatea (60%) directorilor financiari vizeaza efectele unei crize economice globale si posibila aparitie a unui nou val de infectari.

Mai mult de jumatate (53%) se asteapta la o scadere a veniturilor si / sau a profiturilor de pana la 25% ca urmare a crizei. Pentru a reface fluxurile de venituri, 63% planifica modificari ale ofertei de produse sau servicii.

Companiile adopta noi moduri de lucru, 52% raportand ca intentioneaza sa faca din munca la distanta o optiune permanenta pentru rolurile care o permit, iar 52% vor sa imbunatateasca experienta de lucru la distanta.

Alte constatari importante

Directorii financiari s-au aratat mai putin ingrijorati de intreruperile lanturilor de aprovizionare (17%) si de capacitatea de a gestiona eficient munca la distanta (16%), in conditiile in care majoritatea companiilor au depasit cu succes aceste aspecte.

Astfel, daca in urma cu doua luni, aproape jumatate (45%) dintre directorii financiari estimau reducerea productivitatii din cauza lipsei capacitatilor de lucru la distanta, conform actualului sondaj, doar 26% anticipeaza pierdere de productivitate in luna urmatoare.

In prezent, doar 4% dintre directorii financiari afirma ca este inca dificil de evaluat impactul crizei. In aceste conditii, 81% dintre ei continua sa se concentreze pe reducerea costurilor ca principala masura de atenuare a efectelor crizei, iar mai mult de jumatate (56%) au in vedere amanarea sau anularea investitiilor planificate. Investitiile Capex reprezinta cea mai probabila sursa de amanare sau reducere a cheltuielilor,  arata  82% dintre directorii financiari, in vreme ce 47% vor reduce cheltuielile operationale, iar 40% costurile cu forta de munca.

Despre sondaj

Cea de-a cincea editie a sondajului Global COVID-19 CFO Pulse  a fost publicata in data de 15 iunie si a fost realizata in prima saptamana a lunii iunie in randul a 989 de directori financiari din 23 de tari si teritorii: Africa Centrala si de Sud, Brazilia, Caraibe, China/Hong Kong, Cipru, Danemarca, Franta, Germania, Grecia, Irlanda, Japonia, Lituania, Malaezia, Mexic, Orientul Mijlociu, Olanda, Portugalia, Singapore, Suedia, Thailanda, Turcia, SUA si Vietnam.

Despre PwC

Misiunea PwC este de a construi incredere in cadrul societatii si de a contribui la rezolvarea unor probleme importante. Firmele din reteaua PwC ajuta oamenii si organizatiile sa creeze valoarea adaugata de care au nevoie. Suntem o retea de firme prezenta in 158 de tari cu mai mult de 276.000 de profesionisti ce ofera servicii de calitate in domeniul auditului, consultantei fiscale si consultantei pentru afaceri. Spuneti-ne care sunt lucrurile importante pentru dumneavoastra si descoperiti mai multe informatii despre noi vizitand site-ul www.pwc.ro.

Autori

foto
PRICEWATERHOUSECOOPERS SERVICII SRL