loader
Sectoarele in care a explodat numarul mediu de aplicari: +273% in industria textila, +130% in training, +84% in marketing / publicitate / PR si +70% in retail

Sectoarele in care a explodat numarul mediu de aplicari: +273% in industria textila, +130% in training, +84% in marketing / publicitate / PR si +70% in retail

Au scazut, in schimb, industria lemnului, navala si aeronautica si industria agrara

Aproximativ 1,3 milioane de aplicari au fost inregistrate in luna februarie a acestui an, in crestere fata de aceeasi luna a anului trecut, cand numarul total de aplicari a fost de 945.000. Numarul mediu de aplicari / anunt arata ca industriile cu cea mai mare crestere de la un an la altul au avut-o angajatorii din industria textila, cu un plus de 273%, cei din training (+130%), din marketing / publicitate / PR (+84%) si retail (+70%). Concret, anunturile postate in aceste industrii au strans 1,1 milioane de aplicari, cele mai multe fiind insa, in cifre absolute, alocate joburilor din retail – unul dintre motive fiind ca aceasta este si industria cu cele mai multe locuri noi de munca postate in fiecare luna.

Totusi, atunci cand vine vorba despre numarul mediu de aplicari / anunt aferente fiecarei industrii, angajatorii din sectorul textil conduc detasat, cu o medie de 1.082 de aplicari pentru fiecare anunt postat. Pentru retail, media este de 479 de aplicari / anunt, pentru training de 468, iar pentru marketing / publicitate / PR de 355 de aplicari. Asta in conditiile in care anul trecut industria textila avea o medie de doar 290 de aplicari la fiecare anunt de angajare, trainingul 204 aplicari, iar marketing / publicitate / PR – 229. Chiar si retailul, campionul traditional al angajarilor, primea in 2020 282 de aplicari, in medie / anunt, intr-un context al pietei in care angajatorii cu greu gaseau candidati pentru a ocupa pozitiile deschise.

Poate parea surprinzatoare cresterea exploziva a acestor domenii, cu exceptia retailului, insa ea vine ca o consecinta a ceea ce s-a intamplat in ultimul an. Spre exemplu, cresterea cererii pentru masti de protectie si echipamente medicale a dus la o nevoie mai mare de angajati in fabricile care au astfel de linii de productie. Aici au venit multi candidati care au dorit sa se reprofileze, multi dintre ei dupa luni de zile in care au incercat, dar nu au reusit sa-si gaseasca un job in domeniile in care aveau experienta. In ceea ce priveste marketingul, aici explicatia sta in faptul ca a crescut semnificativ numarul tinerilor care vor sa se angajeze, iar acesta a fost dintotdeauna un domeniu preferat de ei. Similara este si situatia din IT / telecom, unde avem 278 de aplicari medii / anunt, in crestere cu 35% fata de 2020 – un alt sector care atrage tinerii”, declara Roxana Draghici, Head of Sales, eJobs Romania.

De partea cealalta a clasamentului se afla industria lemnului, unde numarul mediu de aplicari a scazut cu 43% fata de anul trecut, industria navala / aeronautica (-35%) sau agrara (-14%). Chiar si asa, in fiecare dintre aceste sectoare exista, pentru fiecare anunt publicat, cel putin 100 de aplicari.

In acest moment, peste 24.000 de locuri de munca pentru Romania si strainatate sunt disponibile pe www.ejobs.ro.

Despre eJobs

Lansata in 1999, eJobs este prima platforma de recrutare din Romania si liderul pietei locale de profil. Incepand cu anul 2012, este parte a grupului Ringier AG, compania internationala de media localizata in Zurich, Elvetia. eJobs.ro le ofera clientilor sai cea mai relevanta baza de candidati, pe care o pune la dispozitie prin metode eficiente, utilizand canale de media personale si cunostinte avansate de Performance Marketing si campanii de Employer Branding, precum si tactici de optimizare a rezultatelor de recrutare. Cele 4,6 milioane de CV-uri si cele peste 1,3 milioane de aplicari lunare constituie cea mai mare baza de candidati activi din Romania. Mai mult de 2 milioane de utilizatori unici folosesc in fiecare luna serviciile platformei eJobs.ro, iar zilnic sunt actualizate 7.000 de CV-uri.

Autori

foto
EJOBS GROUP SRL