loader

Scutirea de impozit a profitului reinvestit

(Ordonanta de urgenta nr. 19 / 2014 publicata in Monitorul Oficial nr. 308 in data de 25 aprilie 2014)

Ordonanta de Urgenta modifica Codul Fiscal prin reintroducea scutirii de impozit pentru profitul investit in productia si/sau achizitia de echipamente tehnologice prevazute in subgrupa 2.1 din Catalogul privind clasificarea si duratele normale de functionare a mijloacelor fixe.


Aceasta scutire de impozit pe profit se aplica in cazul echipamentelor tehnologice produse si/sau achizitionate dupa 1 iulie 2014 si puse in functiune pana la data de 31 decembrie 2016 inclusiv.


Similar prevederilor schemei anterioare de scutire de impozit (Legea nr. 329/2009), profitul reinvestit reprezinta soldul contului de profit si pierdere, respectiv profitul contabil brut cumulat de la inceputul anului, in anul punerii in functiune a echipamentelor tehnologice respective.


Rezerva constituita din aplicarea facilitatii nu intra sub prevederile art. 22, alin. (6) cu privire la facilitati fiscale, urmand sa se impoziteze la momentul utilizarii sub orice forma precum si in cazul operatiunilor de reorganizare, daca societatea beneficiara nu preia aceasta rezerva (adica, nu se mai datoreaza dobanzi si penalitati de intarziere).

 

Ordonanta de Urgenta modifica si alte reguli, de exemplu referitoare la perioada de pastrare in patrimoniu a echipamentelor tehnologice, care nu poate depasi 5 ani, cu anumite exceptii (de exemplu in cazurile in care echipamentele tehnologice sunt distruse, pierdute sau furate, etc.).


Anumite reglementari raman similare cu cele prevazute in facilitatea anterioara acordata pentru profitul reinvestit, printre altele: (i) cazurile in care se efectueaza investitii in trimestrele anterioare, (ii) repartizarea sumei de profit pentru care s-a acordat scutirea la sfarsitul exercitiului financiar, si (iii) echipamentele tehnologice care se realizeaza pe parcursul mai multor ani consecutivi.


Contribuabilii care beneficiaza de scutirea de impozit a profitului reinvestit nu pot opta pentru metoda de amortizare accelerata pentru echipamentele tehnologice respective.


Pentru contribuabilii care au optat pentru un exercitiu financiar diferit de anul calendaristic, prevederile de mai sus se aplica in mod corespunzator pentru anul fiscal modificat.
 

Autori

foto
ERNST & YOUNG SRL