loader

Romanii platesc, in medie, 1.120 de lei/ an pentru reparatia masinii; 81% dintre soferi aleg service-urile

Un roman plateste, in medie, 1.120 de lei pe an pentru reparatia masinii, femeile achitand mai mult fata de barbati pentru acest tip de serviciu, rei-ese din rezultatele unui studiu realizat de un portal de specialitate si dat publicitatii miercuri.

Conform AGERPRES, rezultatele cercetarii arata ca majoritatea romanilor (81%) aleg sa isi repare masina in service, 15% apeleaza la un mecanic particular, iar restul de 5% se ocupa singuri de aceasta operatiune.

 

De altfel, cei care aleg sa isi repare singuri masina scot din buzunar, in medie, 782 de lei/an, in timp ce costul mediu la un service se situeaza la valoarea de 1.270 lei anual, iar la un mecanic particular la 935 lei/an. Realizatorii studiului — portalul VeziCat-Face.ro — precizeaza ca pretul reparatiilor nu include reviziile anuale si costul anvelopelor.


In ceea ce priveste perioada in care are loc reparatia, aceasta difera si in functie de locul unde se face reparatia. In acest sens, daca proprietarul se ocupa singur de reparatie, aceasta dureaza, in medie, aproape 5 zile, pe cand daca va merge intr-un service, durata va scadea la 4 zile pe an.


Rezultatele studiului releva, de asemenea, faptul ca, in ansamblu, piesele de schimb originale maresc costul reparatiei cu 22%. Pretul mediu platit anual de catre un ro-man pentru reparatia masinii este de 1.120 lei. Acest cost difera, insa, in functie de tipul pieselor de schimb utilizate: reparatia cu piese aftermarket este de 965 lei, iar cel cu piese de la dezmembrari ajunge la 1.085 lei.

Cel mai mare cost il au cei care folosesc piese originale, acestia ajungand sa plateasca anual 1.180 lei pe reparatii, noteaza realizatorii studiului.


Conform sursei citate, femeile platesc mai mult pe reparatii decat barbatii, costul mediu anual fiind de 1.200 de lei pentru prima categorie si de 1.100 de lei pentru cea de-a doua.


'Aceasta diferenta se poate explica si prin faptul ca 6% dintre barbati aleg sa isi re-pare singuri masina. De asemenea, si numarul de zile de reparatii pe an este mai mare in cazul femeilor. Masinile acestora au nevoie, in medie, de 5 zile de reparatii pe an versus 4 zile in cazul barbatilor', se arata in cercetare.


Studiul VeziCatFace.ro a fost realizat pe un esantion de 1.719 respondenti din Roma-nia si are o marja de eroare de +/—2%.


Sursa: AGERPRES/(AS — autor: Daniel Badea, editor: Andreea Marinescu)
www.agerpres.ro

Autori

foto
AGENTIA NATIONALA DE PRESA AGERPRES