loader

Romanii care au calatorit in strainatate in 2015 au realizat plati cu cardul in valoare de 5,3 miliarde de lei

Romanii care au calatorit in strainatate anul trecut au realizat plati cu cardul in valoare de 5,3 miliarde de lei si au retras de la bancomate peste 3 miliarde de lei, potrivit unui studiu privind tendintele si dezvoltarea turismului global, remis luni AGERPRES.

Romanii prefera tot mai mult sa achite cu cardul in magazine si sa retraga bani de la bancomate cand calatoresc in strainatate, comportament similar cu al turistilor straini in tara noastra, se arata in studiul Visa.


"Turismul international, accesul la internet si la tehnologiile inovatoare au schimbat radical perceptia si comportamentul consumatorului. Daca inainte romanii preferau sa vina cu valuta de acasa cand calatoreau in strainatate, acum tot mai multi aleg sa plateasca direct cu cardul in magazine si sa retraga bani de la bancomate in tarile de destinatie, atunci cand au nevoie de numerar. Anul trecut, romanii care au calatorit in afara tarii au realizat plati cu cardul in valoare de 5,3 miliarde de lei si au retras de la bancomate peste 3 miliarde de lei", a spus Catalin Cretu, director general pentru Romania, Croatia, Malta si Slovenia, Visa Europe.


Conform acestuia, comportamentul de plata al romanilor este similar cu cel al strainilor care vin in Romania — valoarea medie a unei plati cu cardul in strainatate este de 57 euro (254 lei), iar suma medie retrasa la ATM este de 182 euro (810 lei). In comparatie, turistii straini din Romania platesc in medie cu cardul 53 de euro si retrag la ATM suma medie de 155 de euro.


Numarul gospodariilor care planifica cel putin o calatorie in strainatate in fiecare an va creste pana in 2025 cu aproximativ 35%, la peste 280 milioane de gospodarii, iar cheltuielile anuale aferente se vor majora semnificativ, cu peste 50%, la 1.350 de miliarde de euro.


Cheltuielile anuale aferente calatoriilor in strainatate pentru o gospodarie vor ajunge in medie la aproape 4.800 de euro in anul 2025. Studiul Visa estimeaza ca principalii factori care vor influenta in urmatorii zece ani turismul la nivel global sunt dezvoltarea clasei de mijloc, extinderea accesului la internet, imbunatatirea infrastructurii de transport si cresterea numarului persoanelor varstnice care au mai mult timp pentru a calatori.


"Vom asista la formarea unei categorii mai extinse de turisti, iar cheltuielile in strainatate vor avea o pondere mai mare in veniturile gospodariilor. Probabil, aceasta categorie va fi formata din persoane mai in varsta, originare din state emergente, care se vor diferentia foarte mult de profilul actual al calatorului", a spus Wayne Best, economist sef al Visa Inc.


Potrivit studiului, gospodariile cu un venit de cel putin 18.000 de euro pe an genereaza peste 90% dintre cheltuielile turistice actuale la nivel international. Pana in 2025, se estimeaza ca aproape jumatate din totalul de gospodarii la nivel mondial (945 milioane) se va apropia de acest nivel al veniturilor, ceea ce va stimula dezvoltarea turismului global si, implicit, cresterea cheltuielilor aferente, in special dinspre segmentul gospodariilor de pe pietele emergente, cum ar fi China, Rusia si Brazilia.


Pana in 2025, persoanele cu varste peste 65 de ani vor face de doua ori mai multe calatorii in strainatate, ceea ce inseamna aproximativ 180 de milioane de calatorii. Studiul estimeaza ca persoanele varstnice isi vor putea permite sa plece in calatorii mai lungi, cu un confort sporit, la costuri mai mari. Printre alte tendinte ce vor lua amploare in viitor se numara si turismul medical, mai ales pentru populatia in varsta.


Se estimeaza ca in urmatorul deceniu se vor construi peste 340 de aeroporturi noi, ceea ce va crea noi rute si destinatii. In acelasi timp, informatiile despre optiunile turistice se raspandesc rapid, odata cu cresterea accesului la internet si a numarului de dispozitive mobile din intreaga lume.

 


Studiul a utilizat datele privind varsta si veniturile turistilor internationali dintr-un esantion de 10 tari care au participat la sondaj.


AGERPRES/(AS — autor: Carmen Marinescu, editor: Oana Tilica)

http://www.agerpres.ro

Autori

foto
AGENTIA NATIONALA DE PRESA AGERPRES