loader

Romania, locul 5 in Europa Centrala, dupa numarul de companii

Recesiunea reprezinta o realitate dura la nivel regional, dar exista sperante de revenire economica in viitorul apropiat

Romania este a cincea tara din regiune dupa numarul de companii reprezentate in clasamentul Deloitte Europa Centrala Top500, cu 35 de companii. Veniturile lor agregate au totalizat  aproape 39 miliarde de euro, la sfar?itul anului trecut, fata de 39,6 miliarde de euro in 2011.

 

Clasamentul realizat anual de Deloitte Europa Centrala in 18 tari se afla la a ?aptea editie ?i ia in calcul cifra de afaceri raportata de companii in anul calendaristic precedent.

 

„2012 a fost un an dificil, atat pentru Romania, cat si pentru Europa Centrala. Cu toate acestea, Romania si-a mentinut locul in clasament, in ciuda numarului mai mic de companii,” spune Ahmed Hassan, Managing Partner Deloitte Romania. „14 companii au urcat in clasamentul din acest an, doua dintre ele avand o ascensiune de 74, respectiv 70 de pozitii.  Totodata, avem 5 companii nou-intrate in clasament, fata de numai 4 in 2012, ce-si desfasoara activitatea in diferite domenii. În concluzie, multe dintre companiile locale au inregistrat performante notabile anul trecut, desi mediul de afaceri ramane incert.”

 

Clasamentul celor mai mari companii din Romania este dominat in continuare de industria energiei ?i resurselor (cu 14 companii), urmata de industria bunurilor de consum ?i transporturi (10), industria prelucratoare (6), tehnologie, media ?i telecomunicatii (4) ?i industria farmaceutica (1).

 

Luand in considerare semnalele din piata, exista sperante de revenire economica in viitorul apropiat.  Astfel, recenta iesire din recesiune a zonei Euro si reactiile pozitive ale managerilor de achizitii din Polonia si ale investitorilor si analistilor germani au contribuit la o usoara imbunatatire a  nivelului de incredere pe principalele piete regionale si de export, ceea ce reprezinta vesti bune pentru cele  202 companii ale caror venituri au scazut in 2012, fata de doar 115, cu un an inainte.

 

„Desi zona Euro isi revine cu pasi mici, companiile trebuie sa-si pastreze prudenta, deoarece criza nu s-a incheiat inca,” afirma George Mucibabici, Presedinte Deloitte Romania. „Europa de Vest este prima regiune care inregistreaza rate pozitive de crestere, dar acestea sunt inca reduse si insuficient sustinute de centrul si sudul Europei. Mediul de afaceri ramane vulnerabil, ca urmare a unui sistem bancar slabit, a unui somaj ridicat si a framantarilor sociale si politice.”

 

Pentru prima data, raportul prezinta componenta consiliilor directoare si de administratie din companiile regionale. În Romania, femeile si managerii straini reprezinta 17,1%, respectiv 35,5% din numarul total de membri ai consiliilor directoare,  procente semnificativ mai ridicate decat media inregistrata la nivel regional (12,2%, respectiv 23,8%). Ponderile referitoare la consiliile de supraveghere sunt asemanatoare ca tendinta pentru expatriati  (36,2% in comparatie cu 28,6% in Europa Centrala), dar sunt mai scazute in cazul femeilor (11,8%, fata de 12,8% in CE).

 

În doua clasamente regionale separate ale primelor 50 de banci, respectiv 50 de firme de asigurari din regiune, Romania figureaza cu sase banci (fata de cinci, anul trecut) ?i patrufirme de asigurare (5 in 2011).

 

 

Deloitte Central Europe Top 500 2013 - concluziile principale

 

·         Rata de crestere a veniturilor celor mai mari 500 de companii din regiune a inregistrat o scadere abrupta, de la 12,9%, anul trecut, la doar 3,8%, in timp ce cifra de afaceri totala a atins valoarea de 724 miliarde euro.

·         202 companii au declarat venituri in scadere in 2012, fata de doar 115 in 2011.

·         Ca ?i la editiile anterioare, in top 10 predomina companiile din industria petrochimica ?i energetica (opt locuri, inclusiv prima ?i a doua companie din regiune – PKN ?i MOL).

·         Compania ucraineana DTEK, ce-si desfasoara activitatea in sectorul energetic, a constituit cea mai mare surpriza a clasamentului din acest an, avansand de pe locul 32, pe locul 7.

·         Polonia domina in continuare clasamentul cu 166 de companii. Cehia se situeaza pe al doilea loc, cu 87 de companii, urmata de Ungaria – 62, Ucraina – 51 ?i Romania – 35.  

·         Companiile din domeniul bunurilor de consum ?i transporturi raman preponderente in clasamentul din acest an (158 in total, cu venituri de 172,89 miliarde de euro); urmeaza industria energiei ?i resurselor (150 de companii, cu cele mai mari venituri – 307,25 miliarde de euro) ?i industria prelucratoare (128, insumand aproape 175 miliarde de euro).

·         Sectorul imobiliar a inregistrat cea mai importanta scadere a veniturilor agregate (11,7%, in euro), spre deosebire de industria bunurilor de consum ?i transporturilor, care prezinta cea mai mare cre?tere (4,8%).

 

„Conditiile de piata raman nefavorabile si continua sa afecteze in mod semnificativ deciziile de afaceri. Astfel, companiile trebuie sa se concentreze in perioada urmatoare pe imbunatatirea eficacitatii si eficientei operationale, in vederea generarii unor fluxuri de numerar suplimentare. Cele mai multe entitati au dificultati in accesarea creditelor, ceea ce influenteaza mediul economic si marile companii, desi adesea indirect,” a declarat Ahmed Hassan.

 

Raportul integral Deloitte Central Europe Top 500 2013, precum ?i editiile anterioare, pot fi descarcate de pe site-ul oficial al programului: http://www.deloitte.com/cetop500.

Autori

foto
DELOITTE TAX SRL