loader

Romania – Catre o traiectorie de crestere mai echilibrata

In mare, Romania a reusit sa redreseze dezechilibrele majore cauzate de criza economica globala din 2008, insa cresterea intarzie, intrucat consumatorii inca incearca sa reduca gradul de indatorare si raman foarte precauti in asumarea riscurilor.

Statutul de membru UE al Romaniei a generat, pe de o parte, un avant economic si, pe de alta parte, o crestere excesiva a creditelor si si o accelerare a importurilor.

 

Perioada de criza

Primul deceniu al Romaniei in postura de membru UE a fost plin de contraste. Pana in septembrie 2008, a fost caracterizat de un avant al activitatii economice. Entuziasmul membrilor Uniunii economice si monetare (UEM) de a indeparta bazele de productie din cele mai noi state membre UE a jucat un rol important, la fel si eforturile de aplicare a reformelor care au precedat intrarii in UE. Insa, ancorat intr-o anumita masura de perspectiva adoptarii monedei euro, acest avant al industriei si exporturilor a fost acompaniat de o expansiune rapida a sectoarelor non-comerciale, ceea ce a dus la o crestere excesiva a creditelor si o accelerare rapida a importurilor. Aceasta a dus la aparitia unor deficite gemene, intrucat deficitul de cont curent atinsese 11,6% din PIB in 2008 si deficitul structural de buget era de 8,5% din PIB.

 

Pentru versiunea completa a articolului, va rugam accesati varianta in limba engleza, aici.

Autori

foto
UNICREDIT BANK SA