loader

Raport zilnic Economie - Romania

Stiri: Hidroelectrica a renuntat, la 1 decembrie, la aplicarea clauzei de forta majora in contractele de furnizare a energiei; Divizia de leasing din cadrul Bancii Transilvania isi propune sa emita obligatiuni cu maturitate la 5 ani, in valoare de 22.5 milioane lei.


Hidroelectrica suspenda aplicarea clauzei de forta majora


Coform unui comunicat al administratorului judiciar al producatorului de energie, Hidrolectrica a anuntat ca, incepand cu 1 decembrie, suspenda aplicarea clauzei de forta majora in contractele de furnizare a energiei, deoarece s-au imbunatatit conditiile hidrologice. "In aceste conditii, livrarile de energie electrica ale Hidroelectrica se vor desfasura dupa programul normal, in toate contractele aflate in derulare, dar prelungirea perioadei de seceta pe intreaga durata a anului 2012 va avea ca rezultat un minim istoric al productiei de energie electrica a Hidroelectrica sub 12 TWh", precizeaza administratorul judiciar al Hidroelectrica, Euro Insol.


Potrivit reprezentantilor Euro Insol, iesirea Hidroelectrica din forta majora a fost posibila si datorita denuntarii contractelor bilaterale incheiate cu Energy Holding, Alpiq Romenergie, Alpiq Romindustries, EFT AG, EFT si Europec, si care a redus situatia de supracontractare in care se afla compania, prin raportare la productia realizata, cu peste 7.2 TWh anual.


Hidroelectrica a activat clauza de forta majora in contractele de vanzare a energiei electrice incepand cu 7 august 2012, din cauza secetei. Pierderile Hidroelectrica pentru anul 2012, estimate initial la 200 milioane euro, vor fi de 70 - 80 milioane euro, potrivit administratorului judiciar al societatii.


BT Leasing Transilvania IFN va emite obligatiuni cu maturitatea la 5 ani, in valoare de 22.5 milioane lei


BT Leasing Transilvania IFN, parte a grupului financiar-bancar Banca Transilvania, vrea sa imprumute intre 22,5 milioane lei (5 milioane euro) si 45 milioane lei (10 milioane euro), prin vanzarea de obligatiuni cu maturitate de cinci ani, conform unui  comunicat al bancii. Obligatiunile ar urma sa fie listate la Bursa de Valori Bucuresti si vor avea o dobanda fixa, platita semestrial. Prospectul preliminar in vederea evaluarii intentiei a fost aprobat saptamana trecuta de Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM). Oferta ar urma sa fie intermediata de BT Securities, firma de brokeraj a grupului Banca Transilvania. BT Leasing Transilvania IFN a inregistrat anul trecut venituri de 91,7 milioane lei (21,6 milioane euro), in scadere cu aproape 12%, si cheltuieli de 81 milioane lei (19,1 milioane euro), cu 16% sub costurile din 2010. Astfel, profitul a urcat cu 73%, la aproape 9 milioane lei (2,1 milioane euro).