loader
Raport PwC: Tehnologia 5G va mari productivitatea, contribuind cu 1,3 trilioane de dolari la PIB-ul global, pana in 2030

Raport PwC: Tehnologia 5G va mari productivitatea, contribuind cu 1,3 trilioane de dolari la PIB-ul global, pana in 2030

Estimarile PwC arata ca utilizarea tehnologiei 5G, alaturi de investitiile in inteligenta artificiala (AI) si Internet of Things (IoT), poate duce la optimizarea modelelor de afaceri, la produse noi si servicii rapide si eficiente

Productivitatea si eficienta vor creste ca urmare a utilizarii tehnologiei 5G, care va schimba modul in care functioneaza multe sectoare economice, serviciile pentru consumatori si competentele angajatilor, contribuind cu 1,3 trilioane de dolari la PIB-ul global pana in 2030, arata raportul PwC ”The global economic impact of 5G. Powering your tomorrow”.

Estimarile PwC arata ca utilizarea tehnologiei 5G, alaturi de investitiile in inteligenta artificiala (AI) si Internet of Things (IoT), poate duce la optimizarea modelelor de afaceri, la produse noi si servicii rapide si eficiente, castigurile urmand sa accelereze incepand din 2025, pe masura ce aplicatiile compatibile cu 5G vor deveni tot mai raspandite. Dincolo insa de oportunitati, folosirea acestei tehnologii vine si cu riscuri noi, ceea ce face esentiala revizuirea modului in care este abordata securitatea cibernetica, pentru siguranta tuturor utilizatorilor: consumatori, companii si societate”, a declarat Mircea Bozga, Partener Risk Assurance, PwC Romania.

Avand in vedere amploarea potentialului economic, raportul subliniaza ca fiecare organizatie va avea nevoie de un plan pentru implementarea 5G in urmatorii de cinci ani, pentru a maximiza oportunitatile. In acelasi timp, adoptarea 5G va impune companiilor si guvernului sa ia in considerare noi abordari ale reglementarilor, concentrandu-se asupra sigurantei in utilizarea tehnologiei.

Castigatorii utilizarii 5G

La nivel regional, America de Nord va inregistra cel mai mare procent de crestere a PIB, urmata de Asia si Oceania si apoi de Europa, Orientul Mijlociu si Africa (EMEA).

La nivel sectorial, se preconizeaza ca SUA si Australia vor castiga cel mai mult din aplicatiile 5G pentru servicii financiare, India din cele pentru utilitati, iar China si Germania in industria prelucratoare.

Mai mult de jumatate din impactul economic global al tehnologiei 5G, respectiv 530 miliarde dolari, va fi generat de transformarile sectorului de sanatate si asistenta sociala. Accelerarea telemedicinei in timpul pandemiei COVID-19 a oferit o alta perspectiva asupra viitorului asistentei medicale, dovedindu-si eficienta atat in relatia cu pacientii, cat si la nivelul costurilor. Aplicatiile 5G includ monitorizare si consultatii de la distanta, schimb de date intre spitale in timp real, comunicarea medic-pacient imbunatatita si automatizare in spitale pentru a reduce costurile.

Alte industrii care vor beneficia de utilizarea 5G sunt:

Utilitatile. Aplicatiile SMART vor sprijini obiectivele de mediu referitoare la reducerea amprentei de carbon si a deseurilor, ajutand contoarele si retelele inteligente sa genereze economii de energie si sa imbunatateasca gestionarea deseurilor si a pierderilor de apa (330 miliarde dolari).

Media si Divertisment. Aplicatiile includ jocurile online, muzica, televiziunea online (OTT), publicitate in timp real sau imbunatatirea experientelor clientilor (254 miliarde dolari).

Productia. Aplicatiile pentru monitorizarea si reducerea defectelor de fabricatie, cresterea utilizarii vehiculelor autonome (134 miliarde dolari).

Serviciile financiare. Imbunatatirea experientelor clientilor, aplicatii pentru reducerea fraudei (86 miliarde dolari).

Mai multe detalii despre raport gasiti aici.

Despre PwC

Misiunea PwC este de a construi incredere in cadrul societatii si de a contribui la rezolvarea unor probleme importante. Suntem o retea de firme prezenta in 155 de tari cu mai mult de 284.000 de profesionisti ce ofera servicii de calitate in domeniul auditului, consultantei fiscale si consultantei pentru afaceri. Spuneti-ne care sunt lucrurile importante pentru dumneavoastra si descoperiti mai multe informatii despre noi vizitand site-ul www.pwc.ro.

PwC se refera la reteaua de firme PwC si/sau la una dintre firmele membre, fiecare dintre acestea fiind o entitate juridica.

Autori

foto
PRICEWATERHOUSECOOPERS SERVICII SRL