loader
Raport PwC: Piata auto din Europa da semne ca isi va reveni din a doua jumatate a acestui an

Raport PwC: Piata auto din Europa da semne ca isi va reveni din a doua jumatate a acestui an

Piata auto europeana inca se lupta cu impactul pandemiei Covid-19

Piata auto europeana inca se lupta cu impactul pandemiei Covid-19 si un semn de recuperare este asteptat in a doua jumatate a acestui an, cand consumatorii ar putea incepe sa cheltuiasca economiile facute in timpul pandemiei, reiese din raportul “Autofacts” realizat de PwC si Strategy&, departamentul de strategie globala din reteaua PwC. In primul trimestru din acest an, vanzarile auto europene au scazut cu 25,5%, fata de perioada pre pandemica (2019).

”Anul 2020 a fost foarte dificil pentru industria auto. Producatorii nu s-au mai confruntat cu o criza atat de puternica din 2009 si, fara indoiala, amploarea scaderilor cauzate de restrictii va avea ecouri si in anii urmatori. In Romania, observam o revenire a vanzarilor in acest an fata de 2020, chiar daca numarul vehiculelor noi, inmatriculate este departe de cel precriza. In primele cinci luni din 2021, vanzarile de masini noi erau cu 4% sub aceeasi perioada din 2020, din cauza evolutiei an la an din ianuarie, respectiv a faptului ca in prima luna a anului trecut nu se declansase criza sanitara si vanzarile erau mari. Vestea buna este ca din februarie observam o usoara revigorare in 2021, cu vanzari mai mari in fiecare luna fata de anul trecut”, explica Daniel Anghel, Partener, Lider industria auto, PwC Romania.

Pe langa impactul restrictiilor si cererea scazuta, ”Autofacts” estimeaza ca numarul in crestere al furnizorilor afectati de criza sanitara va reprezenta o provocare suplimentara pentru producatorii de automobile in acest an, in ciuda faptului ca majoritatea pornesc de la o pozitie financiara mai puternica decat inainte de criza din 2008.

Tranzitia catre masinile electrice domina piata

In pofida scaderii generale a pietei auto, vanzarile de vehicule electrice si hibride s-au dublat in primele trei luni ale anului, comparativ cu perioada similara din 2020, producatorii auto incepand astfel sa culeaga roadele investitiilor uriase realizate in acest domeniu.

Astfel, in Europa au fost vandute 892.000 de vehicule electrice si hibride in primul trimestru, dublu fata de aceeasi perioada din 2020. Cele mai mari vanzari s-au inregistrat in cazul vehiculelor hibride care s-au dublat, urmate de cele electrice cu baterie (BEV), + 59%, si cele plug-in hibrid (PHEV) +160%.

Primele cinci piete din Europa (Franta, Germania, Italia, Spania si Marea Britanie) au inregistrat cea mai rapida crestere, de 111,4%, in primul trimestru din 2021 fata de aceeasi perioada din 2020. Cota totala de piata a vehiculelor electrice pe aceste piete se situeaza la 34,6%.

”Preferinta pentru masini electrice si hibride prinde tot mai mult teren si in Romania, fiind vandute de doua ori mai multe astfel de vehicule in primul trimestru din 2021 decat in aceeasi perioada a anului trecut”, spune Daniel Anghel.

In timp ce vanzarile auto din Europa au fost afectate puternic de restrictiile impuse de guverne, in China sau America vanzarile s-au redus doar cu 3,2% si, respectiv, 2,9%.

La nivel global, estimarile ”Autofacts” arata o recuperare de 7,3% a vanzarilor auto, luand in calcul restrictiile care inca se mentin in unele state. Totusi, in cazul in care un nou val de imbolnaviri va intrerupe din nou productia auto, PwC prognozeaza ca avansul va fi de numai 3,7%. Scenariul cel mai optimist ia in calcul o crestere a pietei auto globale de 18% daca vor fi relaxate restrictiile, iar consumatorii vor incepe sa cumpere masini noi,

Despre PwC

Misiunea PwC este de a construi incredere in cadrul societatii si de a contribui la rezolvarea unor probleme importante. Suntem o retea de firme prezenta in 155 de tari cu mai mult de 284.000 de profesionisti ce ofera servicii de calitate in domeniul auditului, consultantei fiscale si consultantei pentru afaceri. Spuneti-ne care sunt lucrurile importante pentru dumneavoastra si descoperiti mai multe informatii despre noi vizitand site-ul www.pwc.ro.

PwC se refera la reteaua de firme PwC si/sau la una dintre firmele membre, fiecare dintre acestea fiind o entitate juridica.

Autori

foto
PRICEWATERHOUSECOOPERS SERVICII SRL