loader
Raport PwC: Peste o treime din fondurile speculative traditionale investesc in cripto, aproape de doua ori mai multe decat anul trecut

Raport PwC: Peste o treime din fondurile speculative traditionale investesc in cripto, aproape de doua ori mai multe decat anul trecut

Dintre fondurile speculative traditionale intervievate in cadrul raportului, 38% investesc in prezent in active digitale, aproape dublu comparativ cu un an in urma

Chiar si cu volatilitatea extraordinara din acest sector, numarul fondurilor speculative traditionale (hedging) care investesc in cripto aproape s-a dublat si apar tot mai multe fonduri specializate in criptomonede, pe masura ce aceste active digitale sunt acceptate, arata raportul Global Crypto Hedge Fund Report 2022, realizat de PwC  impreuna cu Asociatia pentru gestionarea investitiilor alternative (AIMA) si Elwood Asset Management, parte din CoinShares.

Dintre fondurile speculative traditionale intervievate in cadrul raportului, 38% investesc in prezent in active digitale, aproape dublu comparativ cu un an in urma.  Intre timp, numarul fondurilor speculative specializate in criptomonede a accelerat, ajungand la peste 300 la nivel global.

Increasing appetite and demand from investors has spurred interest in crypto as an asset class, spanning retail to institutional. In addition to the numerous hedge funds investing in crypto, many larger "traditional" asset managers have been exploring the crypto space, working on pilots, and are now starting to launch product.  This will help to accelerate the institutionalisation of the crypto markets and, as they mature, regulation and infrastructure will continue to improve.  Given recent market developments, we are hearing greater demand for transparency and trust from investors”, said Olwyn Alexander, Global Asset and Wealth Management Leader, PwC Ireland.

Potrivit raportului, majoritatea fondurilor speculative traditionale care investesc in active digitale sunt inca la inceput de drum: 57% au mai putin de 1% din totalul activelor gestionate (AuM). Dar este trebuie remarcat ca pentru 20% dintre aceste fonduri activele digitale reprezinta intre 5% si 50% din AuM.  Mai mult, doua treimi dintre fondurile care investesc in prezent in active digitale intentioneaza sa aloce mai mult capital in aceasta clasa de active pana la sfarsitul anului 2022.

In acelasi timp, valoarea totala a activelor gestionate de fondurile speculative de cripto se situa la 4,1 miliarde de dolari in 2021, in crestere cu 8% fata de anul precedent.

Performantele fondurilor speculative cripto continua sa fie solide. Se doreste cresterea reglementarii si transparentei

Cele mai multe fonduri speculative au tranzactionat Bitcoin 'BTC' (86%), urmat de Ethereum 'ETH' (81%), Solana 'SOL' (56%), Polkadot 'DOT' (53%), Terra 'LUNA' (49%) si Avalanche 'AVAX' (47%). Si, in ciuda volatilitatii cripto, randamentul continua sa fie ridicat, situandu-se la plus 63,4% in 2021, fata de plus 127,55% in 2020.

Incertitudinea in materie de reglementare este un aspect esential pentru fondurile speculative, indiferent daca investesc sau nu in prezent in active digitale.

 Lipsa de claritate a reglementarilor si a regimului fiscal a fost citata ca principala provocare de 89% dintre managerii de fonduri speculative care investesc in prezent in active digitale, iar pentru managerii care nu investesc in prezent in cripto, incertitudinea reglementarilor s-a clasat ca principal obstacol (83%).

In acest context, managerii fondurilor speculative indica o serie de domenii care au nevoie de imbunatatiri pentru adoptarea activelor digitale, in frunte cu auditul si contabilitatea, gestionarea riscurilor si conformitatea, capacitatea de a utiliza activele digitale ca garantie si administrarea fondurilor.

Datele cuprinse in raport provin din cercetarile efectuate in primul trimestru din 2022 pe un esantion de 77 de manageri de fonduri speculative si specializate in criptomonede.

Despre PwC

Misiunea PwC este de a construi incredere in cadrul societatii si de a contribui la rezolvarea unor probleme importante. Suntem o retea de firme prezenta in 155 de tari cu mai mult de 327.000 de profesionisti ce ofera servicii de calitate in domeniul auditului, consultantei fiscale si consultantei pentru afaceri. Spuneti-ne care sunt lucrurile importante pentru dumneavoastra si descoperiti mai multe informatii despre noi vizitand site-ul www.pwc.ro.

PwC se refera la reteaua de firme PwC si/sau la una dintre firmele membre, fiecare dintre acestea fiind o entitate juridica.

© 2022 PwC. Toate drepturile rezervate.

Despre AIMA

AIMA este reprezentantul global al industriei de investitii alternative, cu aproximativ 2.100 de membri corporativi din peste 60 de tari.  Administratorii de fonduri membri ai AIMA gestioneaza in mod colectiv peste 2,5 miliarde de dolari in fonduri de hedging si active de credit privat.

Despre CoinShares

CoinShares este cea mai mare firma de investitii in active digitale din Europa, care gestioneaza miliarde de active in numele unei baze globale de clienti.

Autori

foto
PRICEWATERHOUSECOOPERS SERVICII SRL