loader
Raport PwC: Peste 80% dintre bancile centrale au luat sau iau in considerare lansarea unei monede digitale

Raport PwC: Peste 80% dintre bancile centrale au luat sau iau in considerare lansarea unei monede digitale

Raportul noteaza ca proiectele de monede digitale pentru populatie si companii (retail) au atins niveluri de maturitate mai mari decat proiectele de monede digitale destinate institutiilor financiare

Peste 80% dintre bancile centrale au luat sau iau in considerare lansarea unei monede digitale, potrivit indicelui global PwC CBDC 2022 care analizeaza si clasifica cele mai importante proiecte CBDC (Central Bank Digital Currency).

Raportul noteaza ca proiectele de monede digitale pentru populatie si companii (retail) au atins niveluri de maturitate mai mari decat proiectele de monede digitale destinate institutiilor financiare care au conturi la bancile centrale (wholesale), care au inregistrat progrese importante in ultimul an.

Cel putin 68 de banci centrale au comunicat public intentiile lor privind instrumentele digitale, fiind deja disponibile trei monede digitale pentru retail si cel putin 28 de proiecte pilot. In 2022 este asteptata o intensificare a proiectelor de cercetare, testare si implementare, incluziunea financiara fiind unul dintre principalele rezultate dorite. Totusi autoritatile financiare internationale, inclusiv Fondul Monetar International, continua sa reaminteasca faptul ca tarile care adopta monede digitale trebuie sa ramana vigilente si sa evaluzez periodic diversele riscuri referitoare la aplicarea politicii monetare, finantarea bancilor, securitatea cibernetica, integritatea si stabilitatea financiara”, a declarat Gabriel Voicila, Technology Partner PwC Romania.

In topul proiectelor CBDC de retail incluse in index se afla eNaira, moneda digitala a Bancii Centrale a Nigeriei (CBN), prima din Africa, si Sand Dollar, emis de Banca Centrala a Bahamas ca mijloc legal de plata in octombrie 2020. China a devenit de asemenea prima mare economie care a testat un CBDC in 2020, cu yuanul digital, iar incepand din martie 2022, desfasoara programe pilot in 12 orase, inclusiv in Beijing si Shanghai.

In ceea ce priveste CBDC wholesale, proiectul principal din cadrul indexului este parteneriatul Autoritatii monetare din Hong Kong (HKMA) si al Bancii Thailandei (BoT) pentru lansarea proiectului mBridge, un concept care sa permita efectuarea in timp real a platilor transfrontaliere in valuta pe baza tehnologiei registrului distribuit (distributed ledger technology - DLT). De asemenea, pe un loc fruntas se situeaza Autoritatea Monetara din Singapore (MAS) cu doua proiecte noi.

In top 5 CBDC retail se regasesc Nigeria, Bahamas, China, Jamaica si Caraibe de est, in timp ce pe wholesale principalele proiecte CBDC sunt detinute de Thailanda, Hong Kong, Singapore, Canada si Franta.

De asemenea, oferta de stablecoin, un tip de criptomonede care isi poate pastra stabilitatea pretului in raport cu o referinta precum dolarul american, euro sau yen, a explodat in ultimele 18 luni. Stablecoins sunt considerate "puntea" de trecere de la numerar la activele digitale, permitand tranzactii flexibile si accesibile si care pot suporta o potentiala volatilitate pe care alte criptomonede nu pot.

Mai multe detalii despre raport aici.

Despre PwC

Misiunea PwC este de a construi incredere in cadrul societatii si de a contribui la rezolvarea unor probleme importante. Suntem o retea de firme prezenta in 156 de tari cu mai mult de 295.000 de profesionisti ce ofera servicii de calitate in domeniul auditului, consultantei fiscale si consultantei pentru afaceri. Spuneti-ne care sunt lucrurile importante pentru dumneavoastra si descoperiti mai multe informatii despre noi vizitand site-ul www.pwc.ro.

PwC se refera la reteaua de firme PwC si/sau la una dintre firmele membre, fiecare dintre acestea fiind o entitate juridica.

© 2022 PwC. Toate drepturile rezervate.

Autori

foto
PRICEWATERHOUSECOOPERS SERVICII SRL