loader
Raport PwC: Investitorii tind sa renunte la investitiile in companii care nu au suficiente initiative ESG

Raport PwC: Investitorii tind sa renunte la investitiile in companii care nu au suficiente initiative ESG

Investitorii sunt concentrati simultan asupra rezultatelor pe termen scurt, precum si asupra problemelor ESG pe termen lung care pot crea atat riscuri, cat si oportunitati pentru investitiile lor

Aproape jumatate (49%) dintre investitorii la nivel global se arata dispusi sa renunte la investitiile in companii care nu au suficiente initiative de mediu, sociale si de guvernanta corporativa (ESG), iar 79% spun ca gestionarea riscurilor si oportunitatilor ESG reprezinta un factor important in luarea viitoarelor decizii de investitii, potrivit raportului PwC 2021 Global Investor ESG Survey.

Investitorii sunt concentrati simultan asupra rezultatelor pe termen scurt, precum si asupra problemelor ESG pe termen lung care pot crea atat riscuri, cat si oportunitati pentru investitiile lor. Investitorii au constientizat ca ESG a devenit o parte integranta a strategiei companiilor si atunci cand vad ca acest angajament lipseste nu ezita sa ia masuri, inclusiv reorientand unele investitii catre alte companii”, a declarat Monica Movileanu, Partener si Lider ESG, PwC Romania.

Desi majoritatea investitorilor sunt dispusi sa ia masuri daca organizatiile nu abordeaza problemele ESG, nu vor ca rentabilitatea investitiilor sa fie afectata negativ de initiativele ESG. Astfel,  81% nu ar accepta o scadere mai mare de un punct procentual din randamentul investitiilor generata de atingerea obiectivelor ESG, iar aproape jumatate, (49%), nu accepta nicio reducere a profiturilor.

Problemele climatice reprezinta principalul aspect ESG luat in considerare de investitorii intervievati, urmate de asigurarea sanatatii si sigurantei lucratorilor si imbunatatirea fortei de munca, a diversitatii, echitatii si incluziunii.

Investitorii doresc o raportare ESG mai detaliata si de incredere

Sondajul a evidentiat o serie de deficiente in raportarea ESG actuala, doar o treime dintre investitori considerand calitatea actuala a raportarii ca fiind suficient de buna. Mai simplu spus, lipsesc informatii relevante, complete si comparabile, astfel incat partile interesate sa poata face cu usurinta diferenta intre companii din perspectiva performantei ESG, iar acest lucru ingreuneaza deciziile de alocare a capitalului.

Astfel, 83% dintre investitori arata ca este important ca raportarile sa ofere informatii detaliate despre progresul in atingerea obiectivelor ESG. De asemenea, 75% spun ca au mai multa incredere in raportarea ESG auditata independent.

Despre sondaj

Sondajul PwC Global Investor ESG a fost realizat in septembrie-octombrie 2021 in randul a 325 de profesionisti in investitii din 43 de state. Concomitent au fost realizate 40 de interviuri aprofundate cu investitori care detin in administrare active de peste 11,6 trilioane de dolari.

Despre PwC

Misiunea PwC este de a construi incredere in cadrul societatii si de a contribui la rezolvarea unor probleme importante. Suntem o retea de firme prezenta in 156 de tari cu mai mult de 295.000 de profesionisti ce ofera servicii de calitate in domeniul auditului, consultantei fiscale si consultantei pentru afaceri. Spuneti-ne care sunt lucrurile importante pentru dumneavoastra si descoperiti mai multe informatii despre noi vizitand site-ul www.pwc.ro.

PwC se refera la reteaua de firme PwC si/sau la una dintre firmele membre, fiecare dintre acestea fiind o entitate juridica.

© 2021 PwC. Toate drepturile rezervate.

Autori

foto
PRICEWATERHOUSECOOPERS SERVICII SRL