loader

Raport BCR - Romania in 2013

Economia romaneasca va trece printr-un proces gradual de revenire in 2013, ajutata de factori locali si internationali care arata mai promitator in comparatie cu anul trecut, a declarat Eugen Sinca, Analist Sef al BCR, cu ocazia prezentarii Raportului „Romania in 2013”

Resursele publice suplimentare furnizate economiei de catre guvern, o recolta agricola normala dupa seceta severa din 2012 si o redresare minora a cererii externe vor sustine o crestere economica de 1,1%. Increderea investitorilor s-a imbunatatit peste tot in lume la inceputul acestui an, dupa injectiile ample de lichiditate efectuate de marile banci centrale in 2012 si o solutie de ultim moment la problemele fiscale din Statele Unite ale Americii.

 

Scenariul nostru referitor la inflatie este usor mai optimist decat in urma cu trei luni datorita unui leu mai puternic, a unor perspective bune pentru productia agricola din acest an si a persistentei deficitului de cerere agregata. Noua estimare de inflatie este de 4,1% indecembrie 2013, in scadere cu 0,2 puncte procentuale fatade prognoza anterioara.

 

Consideram ca dobanda de politica monetara va fi mentinuta constanta la 5,25% in 2013 iar prima miscare va fi o reducere in trimestrul I 2014. Cu toate acestea, lichiditatea suplimentara furnizata pietei de catre BNR va determina reducerea graduala a dobanzilor interbancare. Cursul de schimb s-ar putea situa la 4,35 in martie si 4,40 in decembrie 2013 pe fondul unei diminuari treptate a valului abrupt de optimism de pe pietele financiare.

Autori

foto
BANCA COMERCIALA ROMANA SA