loader
Radiografia Smart City in Romania: 860 de proiecte, in 124 de orase

Radiografia Smart City in Romania: 860 de proiecte, in 124 de orase

Raportul include, pe langa componenta Smarty City, si o radiografie a proiectelor Smart Village, 69 de proiecte in 59 de comune si a celor de Smart County cu 29 de proiecte in 15 Consilii Judetene

• Iasi are cel mai mare avans si urca pe locul 3, reducand diferenta fata de lider

• Cumulat, primariile de sector si primaria generala a Capitalei ocupa primul loc, national

• Verticala Smart Mobility ramane la conducerea clasamentului, cu un ecart mai mare fata de celelalte categorii

• Raportul include, pe langa componenta Smarty City, si o radiografie a proiectelor Smart Village, 69 de proiecte in 59 de comune si a celor de Smart County cu 29 de proiecte in 15 Consilii Judetene

Integratorul de solutii inteligente la cheie Vegacomp Consulting ajunge la cea de-a cincea editie a Radiografiei proiectelor Smart City din Romania, iar raportul lunii iunie 2021 aduce pe lista 860 de initiative aflate in stadiul de proiect, in curs de implementare sau deja finalizate, in 124 de orase mari, medii si mici din tara, comparativ cu 594 de proiecte din 87 de orase, la nivelul lunii iunie 2020 – evolutie substantiala, echivalenta cu aproape dublarea numarului acestora.

Vedem, in acest raport, un aspect pozitiv, in special la nivel de raspuns al administratiei la nevoile de distantare si de-birocratizare: dincolo de evolutia liderului – Smart Mobility, verticala Smart Governance, ocupanta a pozitiei secunde in clasament, numara nu mai putin de 226 de proiecte care, speram, fac viata mai usoara locuitorilor. Dar, ca in raportarile anterioare, avem si eternii perdanti – Smart Environment si Smart People, pe pozitii deja obisnuite, la coada clasamentului. Mediul si oamenii, prioritati absolute intr-o societate care isi cunoaste valorile si isi aloca din prioritati si generatiilor viitoare, sunt neglijate de industria Smart City romaneasca. Tot in acest raport vedem nu doar finantarile din fonduri europene si publice, dar si primele proiecte semnificative private si privim cu interes la componenta de finantare privata, in viitorul Smart City”, declara Cornel Barbut, CEO al Vegacomp Consulting.

Topul primelor orase, in functie de numarul de proiecte in plan, in curs de implementare sau livrate, are, in continuare acelasi lider, Alba Iulia, dar cu un numar stagnant de proiecte, fara alte dezvoltari semnificative. Iasiul vine puternic din urma si reduce din ecart, in urcare pana pe pozitia a treia. Clasamentul arata astfel: Alba Iulia (106), Cluj-Napoca (58), Iasi (56), Bucuresti (39), Bucuresti – Sector 4 (35), Arad (29), Sibiu (27), Oradea si Timisoara (26), Brasov (18).

Clasamentul oraselor medii este dominat de Alba Iulia (106), Arad (29) si Sibiu (27), in timp ce podiumul oraselor mici este ocupat de Avrig (10), Fagaras (7) si, la egalitate, Odorheiu Secuiesc, Aiud si Harsova (6).

Proiectele Smart City identificate isi pastreaza clasificarea, in aceleasi sase Verticale Smart City, Smart Economy, Smart Mobility, Smart Environment, Smart People, Smart Living si Smart Governance, verticale care sunt in concordanta cu raportarile Uniunii Europene.

Daca mutam discutia din aria solutiilor alese catre geografia acestora, la nivel de orase, observam ca motorul Smart City, odata turat, pastreaza o dinamica greu de egalat. Orasele mari, care deja au gustat eficienta solutiilor Smart City si au facut pasi concreti in acest sens, isi pastreaza avansul, topul primelor 10 este compus din aproape aceleasi nume, cu unele rocade ca pozitie, dar avansul fata de urmaritori creste. Surprizele frumoase vin, insa, de la orasele medii si mici, care uneori impresioneaza prin ambitie si deschidere catre adoptia solutiilor Smart City. Iar aici, o comunitate locala ceva mai mica, dar mai bine inchegata, alaturi de o administratie mai deschisa, care se misca mai agil decat marile si poate prea birocratizatele orase, pot aduce cu mai mare usurinta solutiile inteligente, in beneficiul locuitorilor.”, adauga Barbut.

Vechiul lider este confirmat si de aceasta editie, iar pozitia este chiar intarita de contextul pandemic - verticala Smart Mobility, care se detaseaza semnificativ, in prezent, inclusiv in contextul atentiei sporite la siguranta si sanatate, lucru ce se reflecta in transporturi - acoperita de nu mai putin de 260 proiecte, cu aproape 75 mai multe decat in anterioara raportare. La distanta relativ constanta urmeaza Smart Governance, cu 226 proiecte, in crestere fata de cele 130 de proiecte ale anului trecut, verticala ce isi consolideaza a doua pozitie a clasamentului. Podiumul este completat tot de Smart Living, cu 174 de proiecte, echivalentul unui avans de 53 de initiative, fata de 2020. Si Smart Economy isi mentine locul al patrulea, cu 99 de proiecte si un usor avans de 15 initiative. Ultimele doua pozitii sunt disputate tot de Smart Environment, cu 64 de proiecte, in crestere de la cele 42 din 2020 si, respectiv, Smart People, cu doar 37 de initiative si un avans de doar 8 proiecte noi, pe parcursul ultimelor 12 luni.

Raportul, ce atinge, in premiera, componentele Smart Village – Smart Community si Smart County (Judete Inteligente), este disponibil, integral, gratuit, pe pagina www.vegacomp.ro, pentru orice utilizator sau companie interesata de evolutia pietei Smart City din Romania.

Despre Vegacomp Consulting

Companie fondata in anul 2004, Vegacomp Consulting, integrator la cheie, se bazeaza pe o experienta a echipei de peste 24 de ani in telecomunicatii, in special pe retele de fibra optica, in Romania si la nivel international si isi concentreaza proiectele pe dezvoltari de solutii combinate de telecomunicatii si energie. Vegacomp Consulting aduce, atat in tara cat si in strainatate, solutii inovatoare pentru dezvoltarea retelelor viitorului, generate de propriul departament de Cercetare si Dezvoltare. Compania isi concentreaza activitatea ultimilor doi ani pe tehnologia LoRa, solutii inteligente de parcare integrate si activeaza in domeniul Smart City din anul 2015. Mai multe informatii sunt disponibile la www.vegacomp.ro.

Puteti consulta materialul si in documentul de mai jos:

Autori

foto
VEGACOMP CONSULTING SRL