loader
Radiografia Smart City in Romania: 1001 de proiecte, in 144 de orase

Radiografia Smart City in Romania: 1001 de proiecte, in 144 de orase

In fapt, Radiografia prezinta, concret, un numar de 470 de proiecte Smart City finalizate in Romania, pana in prezent

• Tratand defalcat primariile Capitalei, topul oraselor inteligente este condus de Cluj-Napoca (63), Iasi (56) si Bucuresti/PMB (54)

• Cumulat, primariile de sector si primaria generala a Capitalei ocupa detasat primul loc la nivel national, cu 115 proiecte

• Alba Iulia a coborat pe locul 4, cu 49 proiecte, comparativ cu cele 106 de anul trecut

• Slanic Moldova intra in top 10 Smart City direct pe locul 7, cu 25 de proiecte

• Verticala Smart Mobility ramane si in 2022 categoria ce are cele mai numeroase proiecte (322), urmata de Smart Governance (238) si Smart Living (217).

Integratorul de solutii inteligente la cheie Vegacomp Consulting publica cea de-a sasea editie a Radiografiei proiectelor Smart City din Romania, iar raportul lunii iunie 2022 aduce pe lista 1001 de initiative aflate in stadiul de proiect, in curs de implementare sau deja finalizate, in 144 de orase mari, medii si mici din tara, comparativ cu 860 de proiecte din 124 de orase, la nivelul lunii iunie 2021.

In fapt, Radiografia prezinta, concret, un numar de 470 de proiecte Smart City finalizate in Romania, pana in prezent.

Cumulat, primariile de sector si primaria generala a Capitalei ocupa detasat primul loc la nivel national, cu 115 proiecte.

Tratand defalcat primariile Capitalei, Cluj-Napoca devine orasul din Romania cu cel mai mare numar de proiecte – 63 si urca pe prima pozitie in top 10 Smart City, urmat de Iasi cu 56 de proiecte, Bucuresti (la nivel de primarie generala) cu 54 de proiecte.

Alba Iulia, care in ultimii ani a dominat primele pozitii, coboara anul acesta pe locul 4, cu 49 de proiecte. Urmeaza apoi in clasament Sibiu si Sectorul 4 din Bucuresti, cu cate 35 de proiecte fiecare. Oradea si Timisoara impart locul sase, fiecare cu cate 26 de proiecte, urmate de Arad si Slanic Moldova, cu cate 25.

Urmeaza Bistrita (20), Harsova (19), iar locul 10 este ocupat de Brasov (18), la egalitate cu Botosani (18).

In raportul din 2022, observam ca stadiul actual al conceptului Smart City in Romania a depasit faza proiectelor pilot, merge inainte si inapoi in acelasi timp, fara a avansa la proiecte consistente Smart City din cauza, in primul rand, a lipsei de personal cu competente in administratia publica locala si centrala. Fara oameni in primarii, delegati special pentru proiecte Smart City si cu City Manageri sufocati de treburi administrative, degeaba avem tot felul de fonduri disponibile. De aceea subliniem, inca o data, nevoia alocarii de resurse pentru gestionarea de proiecte (Project Management) si pentru zona de IT&C (IT si conectivitate)”, precizeaza Cornel Barbut, CEO al Vegacomp Consulting.

La nivelul oraselor medii, clasamentul este condus de Alba Iulia (49), Sibiu (35) si Oradea (26), in timp ce podiumul oraselor mici este ocupat detasat de Harsova (19), Avrig (14) si Alesd (10).

Proiectele de Smart City identificate in ultimii ani in Romania sunt incercari si tatonari in demersul spre intelegerea conceptului si fenomenului Smart City. Imagine a eforturilor la nivel international, legate de tehnologizarea si modernizarea oraselor, observam ca cele 6 verticale definite ca piloni Smart City sunt provocate cu alte proiecte care sa deseneze „spatii” in orasele noastre, in functie de oameni, de profesiile si pasiunile lor.  Se simte nevoia de noi spatii in comunitatile noastre: spatii pentru dialog, spatii pentru date (data spaces), spatii pentru initiative civice, pentru arta, pentru spiritualitate, pentru sporturi diverse si recreere etc. Concepte ca Art City sau Spiritual City isi fac simtita prezenta alaturi de Mega Cities, iar in acest raport evidentiem progresul sau regresul din drumul digitalizarii oraselor noastre”, adauga Barbut.

Proiectele Smart City identificate isi pastreaza clasificarea, in aceleasi sase Verticale Smart City - Smart Economy, Smart Mobility, Smart Environment, Smart People, Smart Living si Smart Governance, verticale care sunt in concordanta cu raportarile Uniunii Europene.

Ca si in editia trecuta, verticala Smart Mobility isi pastreaza pozitia de lider si mai mult decat atat, creste seminificativ fata de anii anteriori: in 2020 cuprindea 188 de proiecte, in 2021 nu mai putin de 260 proiecte, ajungand in 2022 la 322 proiecte axate in principial pe modernizarea transportului si a managementului de trafic.

In clasament urmeaza Smart Governance, cu 238 proiecte, in crestere fata de cele 226 de proiecte ale anului trecut, verticala ce isi mentine a doua pozitie a clasamentului. Smart Living se regaseste pe locul trei, cu 217 de proiecte, mai mult cu 43 de initiative fata de anul 2021. Smart Economy isi mentine locul al patrulea, cu 130 de proiecte si un usor avans de 31 initiative.

Pe ultimele doua pozitii raman Smart Environment, cu 59 de proiecte, in scadere de la cele 64 din 2021 si respectiv, Smart People, cu doar 35 de initiative, mai putin cu doua proiecte fata de anul trecut.

Raportul este disponibil, integral, gratuit, pe pagina www.vegacomp.ro, pentru orice utilizator sau companie interesata de evolutia pietei Smart City din Romania.

Despre Vegacomp Consulting

Companie fondata in anul 2004, Vegacomp Consulting, integrator la cheie, se bazeaza pe o experienta a echipei de peste 24 de ani in telecomunicatii, in special pe retele de fibra optica, in Romania si la nivel international si isi concentreaza proiectele pe dezvoltari de solutii combinate de telecomunicatii si energie. Vegacomp Consulting aduce, atat in tara cat si in strainatate, solutii inovatoare pentru dezvoltarea retelelor viitorului, generate de propriul departament de Cercetare si Dezvoltare. Compania isi concentreaza activitatea ultimilor doi ani pe tehnologia LoRa, solutii inteligente de parcare integrate si activeaza in domeniul Smart City din anul 2015. Mai multe informatii sunt disponibile la www.vegacomp.ro.

Pentru proiecte Smart City Vegacomp Consulting este partener cu FIWARE (Open Data si platforme Smart City) si cu Snap4City - Smart analytic App builder for sentient Cities and IOT (www.snap4city.org) – ajutam orasele sa fie mai vizibile pe piata internationala si sa-si publice datele din proiectele lor de Smart City.

Autori

foto
VEGACOMP CONSULTING SRL