loader
Programul Microsoft for Startups Founders Hub se extinde si pentru antreprenorii sau companiile aflate la inceput de drum

Programul Microsoft for Startups Founders Hub se extinde si pentru antreprenorii sau companiile aflate la inceput de drum

Odata admisi, antreprenorii - si, implicit startup-urile - vor avea acces la toate resursele de care au nevoie pentru a accelera dezvoltarea de produse, pentru a creste si pentru a-si indeplini obiectivele de afaceri

Microsoft extinde programul Microsoft for Startups Founders Hub (denumit anterior Microsoft for Startups) la nivelul tuturor antreprenorilor si companiilor de tip startup. De acum inainte, antreprenorii pot sa aplice in program avand doar o idee si un plan de afaceri (indiferent ca se afla intr-un stadiu incipient sau au deja proiecte in portofoliu). La fel ca si pana acum, Microsoft for Startups Founders Hub se adreseaza inclusiv companiilor si antreprenorilor din Romania si isi propune sa ii ajute pe acestia sa depaseasca provocarile si barierele pe care le intalnesc in activitatea lor.

Odata admisi, antreprenorii (si, implicit startup-urile) vor avea acces la toate resursele de care au nevoie pentru a accelera dezvoltarea de produse, pentru a creste si pentru a-si indeplini obiectivele de afaceri. Mai mult, beneficiile pe care le vor putea accesa vor creste in paralel cu evolutia startup-ului respectiv si cu cerintele de dezvoltare ale acestuia.

Extinderea programului global dedicat startup-urilor vine in contextul in care aceste companii sunt extrem de agile si de inovative si au potentialul de a impulsiona semnificativ economia, nu doar pe plan local, ci si la nivel regional, european si global. In acelasi timp, insa, cifrele arata ca peste 21,5% din startup-urile de la nivel global esueaza in primul an de la infiintare; 30% isi opresc activitatea dupa primii doi ani si 50% dintre ele in al cincilea an. In 2019, spre exemplu, rata de esec a startup-urilor a fost de aproximativ 90%.

Platforma Microsoft for Startups Founders Hub este axata pe cativa piloni importanti:

Tehnologie: platforma pune la dispozitie acces gratuit la tehnologie si solutii cloud;

Consultanta: platforma le asigura startup-urilor accesul la resurse specializate si sesiuni de consultanta in afaceri, astfel incat sa isi poata dezvolta afacerea intr-un mod eficient – mentori, stabilirea de conexiuni cu alti antreprenori, strategii si solutii de lansare pe piata si nu numai;

Training si certificare: odata inscrise in platforma, startup-urile vor avea acces gratuit la mii de ore de training, iar dupa efectuarea lor vor putea obtine si certificari gratuite;

Acces la o baza de potentiali clienti: startup-urile se vor putea inscrie si in programul de Co-Sell, derulat de Microsoft, prin intermediul caruia vor putea accesa milioane de potentiali clienti de la nivel global.

Microsoft for Startups Founders Hub si Innovations Labs – sinergie pentru dezvoltarea durabila a ecosistemului de startup-uri din Romania

Romania are un ecosistem vibrant de startup-uri, multe dintre ele fiind prezente si pe pietele globale. In prima jumatate a anului trecut, volumul de investitii in startup-urile de aici s-a ridicat la aproape 100 milioane de dolari (dublu fata de perioada similara a anului anterior).

Tinand cont de acest lucru si pentru a amplifica demersurile pe care le deruleaza deja pe plan local, Microsoft s-a implicat in diferite programe si parteneriate cu acceleratoare de afaceri. Un exemplu este programul Innovation Labs, o initiativa demarata in anul 2013 si devenita, in timp, principalul program de pre-accelerare dedicat startup-urilor de tehnologie din Romania.

Proiectele care se inscriu an de an in Microsoft for Startups Founders Hub si cele pe care le intalnim in cadrul parteneriatelor pe care le desfasuram cu alte organizatii sau acceleratoare, spre exemplu, au potentialul de a se concretiza in afaceri de un real succes. Ne propunem sa sustinem acesti tineri si sa ii indrumam, astfel incat ideile lor sa dobandeasca o valoare si mai mare. Ne dorim sa ajutam comunitatea de antreprenori din Romania sa depaseasca blocajele si sa fim un partener de incredere pentru ei, care sa ii ajute sa genereze inovatie si progres”, afirma Bogdan Putinica, General Manager, Microsoft Romania.

La editia din 2021 a Innovation Labs, 14 specialisti din cadrul Microsoft si-au asumat rolul de mentori si le-au oferit participantilor sprijin in dezvoltarea proiectelor lor, sub forma unor sesiuni de training (care au insumat peste 1.500 de ore de mentorat) derulate timp de sapte luni. Totodata, finantarile noi atrase din piata, de catre startup-uri (in cadrul editiei derulate anul trecut) au totalizat aproximativ 3,5 milioane de dolari.

Implicarea in acest program va continua si pe parcursul anului curent, Microsoft Romania fiind unul dintre principalii parteneri ai acestei editii aniversare cu numarul 10. In plus, echipele inscrise la Innovation Labs vor putea, de acum inainte, sa aplice si pentru Microsoft for Startups Founders Hub (inca de la bun inceput) ceea ce va ii va ajuta pe tinerii antreprenori si mai mult sa-si transforme ideile inovatoare in proiecte de succes.

Andrei Pitis, co-fondator al programului Innovation Labs si antreprenor de succes, reia importanta acestor programe pentru antreprenorii din zona de tehnologie: “Programele Innovation Labs si Microsoft for Startups Founders Hub aduc o componenta practica importanta in formarea tinerilor antreprenori. Mai exact, prin accesul la mentorii, la tehnologiile si la resursele pe care ecosistemele noastre le pun la dispozitie, ajutam startup-urile sa isi amplifice sansele de reusita si sa isi accelereze semnificativ cresterea. Impreuna, programele vor duce la crearea urmatoarelor startup-uri de tehnologie cu IP romanesc si impact global”.

Microsoft Romania si InnovX – parteneriat pentru accelerarea companiilor inovatoare din Romania

Lansat in urma cu aproximativ trei ani, programul de accelerare a afacerilor din tehnologie InnovX a ajutat, pana in prezent, 110 companii sa-si accelereze afacerile, avand Microsoft Romania drept principal partener de tehnologie.

Programul se deruleaza pe durata a cateva luni de zile, timp in care au loc ateliere care le ofera antreprenorilor informatii despre cum sa inceapa o afacere, cum sa evalueze corect piata, cum sa abordeze aspectele financiare, cum sa creeze un plan de afaceri sau sa sustina un pitch, dar si despre modul in care pot identifica punctele slabe sau pot gasi solutii pentru problemele lor. La final de program, companiile respective vor fi, asadar, pregatite pentru a atrage investitii noi, pentru a include clienti noi in portofoliile lor sau chiar pentru a colabora, mai departe, cu parteneri de tehnologie. De altfel, 26 dintre aceste companii lucreaza in prezent cu Microsoft si au, deja, rezultate la nivel global.

 

Un principiu de baza al Acceleratorului InnovX-BCR consta in convergenta tehnologiilor viitorului ca si cale validata de colaborare intre inovatori si marile companii de tehnologie si scalarea regionala si globala a acestora. Prin acceptarea inovatorilor in programul Microsoft for Startups Founders Hub, noile solutii tehnologice dezvoltate au demonstrat o crestere exponentiala cu acces direct la o retea de parteneri agreati Microsoft si o gama larga de clienti din segmenul corporate si din aria guvernamentala. Parteneriatul cu Microsoft reprezinta o emblema a calitatii recunoscuta international, care le ofera inovatorilor un real avantaj competitiv pe piata regionala si globala”, sustine Diana Dumitrescu, CEO InnovX.

Ca parte a acestui proiect, 18 experti Microsoft au sustinut 155 de ore de workshop-uri si sesiuni individuale cu participantii. Acestia au obtinut 26 de certificari Azure, un procent de peste 20% dintre ei (companii din accelerator) intrand in programul Microsoft for Startups Founders Hub.

Sprijinul pe care il oferim proiectelor inscrise in programul Microsoft for Startups Founders Hub merge dincolo de activitatile de mentorat si finantare. Atunci cand ne implicam in dezvoltarea unor startup-uri, avem in vedere si amplificarea oportunitatilor pentru inovatiile pe care acestea le produc. Totodata, prin colaborarea cu alte organizatii care fac demersuri in aceeasi zona (multe dintre acestea fiind si parteneri Microsoft), putem avea un impact mult mai mare. Ne dorim sa impulsionam activitatea unui numar si mai mare de antreprenori si sa ii ajutam in continuare sa-si transforme visele in realitate”, declara Daniel Rusen, director de Marketing si Operatiuni, Microsoft Romania.

In ultimii 10 ani, Microsoft a sustinut un numar de peste 130.000 de startup-uri de la nivel global, iar unele dintre acestea sunt, astazi, companii cu evaluari de piata de ordinul miliardelor de dolari. Acest lucru a fost posibil prin programul Microsoft for Startups Founders Hub, o initiativa la perfectionarea careia compania lucreaza constant, astfel incat sa raspunda cat mai bine nevoilor unice pe care startup-urile le au in procesul de crestere. In Romania, UiPath, FintechOS, Modex, Elrond, Agricloud sau xVision sunt doar cateva dintre companiile care au facut parte din programul Microsoft for Startups Founders Hub.

Pentru urmatorii doi ani, investitiile alocate in directia sprijinirii startup-urilor (din intreaga lume) se ridica la peste 500 de milioane de dolari, iar prin extinderea programului si la nivelul companiilor aflate la inceput de drum, Microsoft isi reafirma angajamentul de a sprijini fiecare persoana si organizatie din lume sa realizeze mai mult, cu ajutorul tehnologiei. 

Autori

foto
MICROSOFT ROMANIA SRL