loader

Producatorii de aur cred ca pretul aurului va inregistra o usoara crestere in 2014

Dupa o performanta foarte slaba in 2012 si 2013, cand cotatia internationala a aurului s-a prabusit de la varful inregistrat in 2011 de 1900 de dolari americani pe uncie la aproape 1200 de dolari americani, producatorii de aur sunt destul de optimisti ca pretul metalului galben va inregistra un usor reviriment anul viitor

47% dintre producatorii de aur se asteapta la o crestere a pretului in urmatoarele 12 luni, comparativ cu 88% in urma cu un an, potrivit raportului PwC  Gold, silver and copper price report.

 

Metalul cu cea mai slaba evolutie in 2013 a fost argintul – pretul acestuia scazand cu 40%. Insa producatorii de argint sunt optimisti pentru 2014 si numai 9% anticipeaza o scadere in continuare a pretului anul viitor.

 

Pretul cuprului s-a redus de asemenea, de la 3,70 dolari americani per livra la inceputul anului, la aproximativ 3 dolari in prezent, insa doua treimi dintre respondenti (62%) se asteapta la o stabilizare a pretului anul viitor.
 

„In ciuda faptului ca anul 2013 a fost foarte dificil pentru companiile miniere, jucatorii din domeniu sunt optimisti ca sectorul isi va reveni. Pretul aurului, al argintului sau al cuprului nu va mai ajunge la niveluri record in viitorul apropiat, insa companiile se asteapta la o usoara crestere ale cotatiilor internationale in linie cu redresarea economiei globale”, a declarat John Webster, Liderul Departamentului de Audit, PwC Romania.  

 

Tinerea sub control a costurilor si gasirea surselor de finantare sunt prioritatile companiilor miniere pe fondul previziunilor precaute cu privire la evolutiile pretului metalelor pretioase. Potrivit raportului:

  • Doua treimi (66%) dintre companiile miniere mentioneaza gestionarea cheltuielilor drept una dintre prioritatile anului 2014;
  • Mai mult de jumatate (54%) dintre companiile miniere spun ca obtinerea de finantare este un element critic;
  • Una din cinci companii (20%) mentioneaza ca au in plan fuziuni si achizitii;

 

Pentru anul viitor, 53% dintre companiile miniere anticipeaza ca vor apela la pietele de capital pentru a-si obtine finantarea de care au nevoie, in vreme ce 29% se asteapta sa obtina finantari de proiect, iar alte 14% sa apeleze la finantari corporative.

 

„Dupa ani de zile de cheltuieli pe fuziuni si achizitii pentru extinderea operatiunilor sub influenta preturilor ridicate ale metalelor, companiile miniere au inceput sa-si reduca cheltuielile. incurajarea investitorilor de a se intoarce in sectorul minier va necesita tinerea cheltuielilor sub control si investitii prudente in cresterea capacitatii de productie. Rata de crestere a economiei chineze se asteapta sa se mentina la un ritm ridicat, cu conditia ca aceasta sa-si continue agenda de reforme. in aceste conditii, companiile miniere spera ca vor putea profita de apetitul crescut al Chinei pentru resurse naturale. De asemenea, redresarea graduala a economiei Statelor Unite ar trebui de asemenea sa duca la cresterea cererii de materii prime”, a adaugat John Webster. 

 

Despre sondaj

Anual, PwC deruleaza un sondaj in randul companiilor producatoare de aur din intreaga lume. Pentru prima data, in acest an, au fost adaugati in lista de respondenti si mai mult de 100 de oficiali ai companiilor producatoare de cupru si argint. Toate valorile prezentate sunt exprimate in dolari americani. Pentru mai multe detalii despre sondajul anual PwC in randul producatorilor de aur, argint si cupru va rugam sa accesati pagina de internet http://www.pwc.com/ca/en/mining/global-gold-price-survey-results.jhtml.

Autori

foto
PRICEWATERHOUSECOOPERS AUDIT SRL