loader

Principalele riscuri ce ameninta afacerile in 2013

Intreruperea afacerilor si a lanturilor de aprovizionare, dezastrele naturale si incendiile si exploziile sunt cele mai mari riscuri care ameninta companiile, asa cum arata un studiu Allianz realizat in 28 de tari

Modificari ale reglementarilor sau schimbari legate de piata reprezinta, de asemenea, riscuri importante pentru afaceri.

 

Cercetarea “Allianz Risk Barometer 2013” a fost realizata la finalul anului 2012 de catre Allianz Global Corporate & Specialty (AGCS), centrul Allianz pentru asigurari industriale si corporate. Cercetarea reuneste opiniile a 529 de experti in asigurari industriale si corporate din intreg Grupul Allianz despre cele mai importante riscuri pe care companiile din diferite regiuni si sectoare le vor avea de infruntat in anul 2013.

 

“Allianz a fost un partener de incredere pentru companiile din intreaga lume de-a lungul anilor.  Avem cunostinte ample si bine fundamentate despre riscurile cu care se confrunta companiile si de asemenea, stim care sunt aspectele pe care acestea le-ar putea subestima”, declara Clement B. Booth, membru in Board-ul Allianz SE. “Companiile globale de astazi opereaza intr-un mediu caracterizat de riscuri complexe, ce include riscurile traditionale, asa cum este cazul incendiului, dar si riscuri ce corespund vremurilor moderne, precum riscurile cibernetice sau riscul de intrerupere a afacerilor”, explica  Axel Theis, CEO al AGCS.

 

Expertii Allianz considera riscul de intrerupere a afacerilor si a lantului de aprovizionare drept cel mai mare risc pentru companii (46% dintre raspunsuri). Multora dintre companiile care au optat pentru lanturi de aprovizionare globale pentru a reduce costurile le lipseste o varianta alternativa de aprovizionare. “Dezastrul inundatiilor din Thailanda ne-a aratat ca intreruperea afacerilor unui furnizor cheie a creat efecte resimtite la nivelul unei intregii industrii”, explica specialistul in asigurari de bunuri din cadrul AGCS, Volker Münch.

 

 

Pierderile cauzate de dezastre naturale au o tendinta de crestere

 

In multe cazuri intreruperea afacerilor este cauzata de dezastre naturale (cel de-al doilea mare risc, votat de 44% dintre respondenti). Cu toate ca 2012 a fost un an relativ moderat din perspectiva catastrofelor naturale - exceptie facand uraganul Sandy - nu exista niciun motiv sa ignoram aceste riscuri. “Daunele cauzate de dezastrele naturale au crescut de 15 ori in ultimii 30 de ani. si ele vor continua sa creasca urmare a cresterii valorii activelor asigurate in Asia in special si dezvoltarii regiunilor de coasta cu riscuri ridicate”, explica Markus Stowasser, meteorolog in cadrul Allianz Re. Europa, la randul sau, se poate astepta la mai multe extreme ale vremii, asa cum este cazul ploilor abundente.

 

Unul dintre riscurile “vechi de cand lumea” pe care corporatiile il au in vedere este riscul de incendiu si explozie, desemnat drept cel de-al treilea cel mai important risc pentru companii. Incendiile sunt relativ rare, dar acestea pot cauza pagube importante la proprietati si pot duce la intreruperea afacerilor. Statisticile AGCS privind daunele vorbesc de la sine: in 2012, din sapte daune mari – provocatoare de pagube de peste 10 milioane de euro, fiecare - la proprietati industriale, sase au fost cauzate de incendiu. ”Companiile nu ar trebui sa faca vreun compromis ca urmare a presiunilor economice in ceea ce priveste standardele ridicate de protectie impotriva incendiilor”, subliniaza Paul Carter, Director global consultanta de risc in cadrul AGCS.

 

Companiile sunt insuficient pregatite pentru a face fata unor esecuri IT si unor pene de curent

 

Conform expertilor Allianz, companiile iau unele riscuri in serios, subestimand altele. De exemplu, esecurile IT – fie ca sunt provocate de erori umane, fie ca sunt rezultatul infractionalitatii cibernetice - pot duce la pierderi economice semnificative intr-o economie din ce in ce mai digitalizata. Doar 6 procente din expertii Allianz cred ca aceste riscuri sunt cu adevarat constientizate de clientii lor. Similar, riscul penelor de curent la nivel regional se afla doar in atentia catorva companii. ”Increderea in rezerva de curent va scadea in viitor din cauza uzurii infrastructurii si lipsei unor investitii substantiale”, explica  Michael Bruch, Director  R&D Risk Consulting. Daca se produce o pana de curent, impactul este mult mai mare astazi comparativ cu 10 sau 15 ani in urma, in conditiile dependentei ridicate de tehnologiile informationale si de comunicatii, dar si din cauza lipsei de pregatire a companiilor. 

 

Mai multe informatii puteti citi in documentul atasat.

Autori

foto
ALLIANZ - TIRIAC ASIGURARI SA