loader

Piata rezidentiala de lux a Capitalei: 275% mai multe proiecte noi in 2014

Numarul de proiecte rezidentiale de lux a inregistrat o crestere semnificativa in 2014, iar piata de lux continua sa fie una dominata de inchirieri

Dupa mai bine de sase ani de blocaj la nivelul intregii piete rezidentiale, segmentul de lux al Capitalei prezinta si el semne de revenire. Oferta de rezidential nou de pe piata a inregistrat o crestere aproape tripla in anul 2014, sustinuta de noile dezvoltari rezidentiale, arata un studiu HomeFinders.ro.


Studiul analizeaza proiectele livrate in acest an si pe cele aflate in constructie in zona de lux a Bucurestiului (Primaverii, Kiseleff – Aviatorilor, Dorobanti – Capitale), tipologia unitatilor si preturile de tranzactionare si indica un „boom” al constructiilor rezidentiale pe acest segment, comparativ cu ultimii doi ani. Astfel, numarul de proiecte livrate in anul 2014 sau in constructie este cu 275% mai mare decat numarul total de proiecte livrate in ultimii doi ani. Conform datelor extrase de HomeFinders.ro, in primele 9 luni ale anului 22 de blocuri au fost deja finalizate sau sunt in curs de finalizare, in timp ce in perioada 2012 – 2013 au fost construite doar 8 proiecte rezidentiale.


Cea mai atractiva zona pentru dezvoltatori este zona Primaverii, unde se inregistreaza un numar de 11 blocuri, deja finalizate sau in stadiu avansat de constructie. Aceasta este urmata de Kiseleff – Aviatorilor, cu un numar total de 9 proiecte. Pe ultimul loc se situeaza zona Dorobanti – Capitale, unde un singur proiect a fost finalizat anul acesta si inca unul este programat pentru anul viitor. Astfel, zona Primaverii insumeaza un numar de 49 de blocuri noi construite dupa anul 2000, in timp ce in Kiseleff – Aviatorilor se regasesc 47 de proiecte, iar in Dorobanti – Capitale 22.


Analizand si preturile de tranzactionare, studiul HomeFinders.ro releva faptul ca zonele de lux unde s-au construit cele mai multe proiecte rezidentiale prezinta si cele mai mari preturi. Astfel, cele mai ridicate preturi sunt in zona Primaverii, unde pretul mediu pe metru patrat util este de 3.396 euro. Acesta este urmat de Kiseleff – Aviatorilor, unde pretul mediu pe metru patrat util este de 3.215 euro. La nivelul intregului segment de lux, cel mai mic pret se inregistreaza in zona Dorobanti – Capitale: 2.910 euro pe metru patrat util.


Cresterea numarului de proiecte pe segmentul de lux indica o redobandire a increderii in piata imobiliara, exprimata in prezent de dezvoltatori. In ciuda acestui fapt, nivelul numarului de tranzactii de vanzare se mentine la un nivel scazut, iar acest segment de piata al Capitalei inca este dominat de tranzactiile de inchiriere. Tendinta din ultimii ani a proprietarilor de a orienta proprietatile spre inchiriere in loc de vanzare se mentine, unele dintre proiectele din aceasta zona fiind destinate doar acestui scop. Conform datelor HomeFinders.ro, in zonele studiate in perioada 1 ianuarie 2013 – 31 august 2014 pe piata libera s-au vandut mai putin de 50 de unitati in blocuri construite dupa anul 2000.


Segmentul rezidential de lux din Capitala inregistreaza un numar mult mai mic de tranzactii decat cel premium, care se transforma intr-o piata activa. Cele doua piete au, astfel, comportamente diferite: sectorul premium se confrunta cu un deficit de oferte care sa satisfaca cererea crescuta, iar cel de lux cu un deficit de cerere care sa acopere abundenta de oferte.


“Pe segmentul premium al Capitalei, adresat persoanelor cu venituri mari, cererea solvabila este intr?o crestere vizibila si se manifesta printr?o decizie mult mai rapida de achizitie din partea clientilor. In contextul in care proprietatile din segmentul mediu?plus si premium se tranzactioneaza mai rapid, consideram ca exista premisele pentru o revenire a cererii de achizitie si pe segmentul de lux al pietei.”, explica Matei Malos, Managing Partner HomeFinders.ro.

 

In ceea ce priveste tipurile de unitati din noile blocuri ale celor trei zone de lux, se remarca dominanta apartamentelor de 3 si 4 camere. Garsonierele si apartamentele de doua camere nu se afla in aria de interes a dezvoltatorilor, intrucat nu exista cerere pentru acestea din partea publicului tinta.
 

Autori

foto
DOINGBUSINESS.RO SRL