loader
Piata muncii, dupa primul trimestru: aproape 100.000 de joburi postate, 2,7 milioane de aplicari si peste 200.000 de candidati noi

Piata muncii, dupa primul trimestru: aproape 100.000 de joburi postate, 2,7 milioane de aplicari si peste 200.000 de candidati noi

Scade interesul pentru joburile in strainatate, dar ramane crescut cel pentru joburile remote. Urmeaza o perioada cu cresteri in aplicari

Primul trimestru al anului se incheie cu aproape 100.000 de joburi noi postate pe eJobs.ro, cea mai mare platforma de recrutare online din Romania, dar si cu 2,7 milioane de aplicari, tablou aproape identic cu cel aferent primului trimestru al anului trecut.

Nu vedem diferente notabile in ceea ce priveste numarul de joburi postate sau de aplicari, insa vedem o schimbare majora in ceea ce priveste numarul de candidati nou aparuti in platforma. Astfel, de la inceputul anului si pana acum, avem 200.000 de candidati noi, cu 20% mai mult decat in aceeasi perioada din 2022. Vorbim, deci, despre cel mai mare numar de candidati din istorie. Faptul ca acest lucru nu se reflecta inca in nivelul aplicarilor ne arata ca acestia au intentia de a-si schimba jobul in perioada urmatoare, dar prospecteaza, pentru moment, piata si asteapta, cel mai probabil, sa vada care va fi cursul economiei in urmatoarele luni”, spune Bogdan Badea, CEO eJobs Romania.

Tot spre deosebire de anul trecut, se observa o crestere a interesului candidatilor pentru joburile remote si o scadere sensibila a numarului de aplicari pentru joburile din strainatate. Pe acest fond, 84,6% dintre aplicari sunt pentru joburile din Romania, doar 1,6% pentru strainatate si 13,8% pentru locurile de munca din categoria remote. „Daca joburile din strainatate au intrat intr-un picaj abrupt in 2020 din care nu au reusit sa isi mai revina, in cazul joburilor remote observam ca, pe masura ce numarul de optiuni scade, creste dorinta candidatilor pentru acest mod de lucru”, explica Bogdan Badea.

Aceasta tendinta este oglindita si in ceea ce priveste structura joburilor - in primele trei luni ale anului, 87,7% dintre locurile de munca postate au fost pentru companii din Romania care practica un program de lucru hibrid sau de la birou, 6,2% au fost remote, iar 6,1% joburi in afara tarii. In perioada ianuarie – martie 2022, 9,1% din numarul total de joburi erau remote si 8,3% pentru strainatate.

Domeniile care au angajat cel mai mult in primul trimestru al anului au fost retailul, serviciile, call – center / BPO, productie, IT / telecom, transport / logistica si industria alimentara. Aproximativ jumatate dintre joburile postate au fost destinate candidatilor entry – level (cu 0 – 2 ani de experienta). Cel mai mult s-a aplicat pentru locurile de munca din retail, call – center / BPO, servicii, IT / telecom, banking, transport / logistica si industria alimentara.

Peste 1 milion de aplicari au venit din partea candidatilor cu varsta cuprinsa intre 25 si 35 de ani, 803.000 au apartinut segmentului 18 – 24 de ani, 500.000 din zona 36 – 45 de ani si aproape 300.000 de la candidatii cu varsta de peste 45 de ani. „Categoria de varsta 18 – 24 de ani a explodat fata de primul trimestru al anului trecut, cresterea fiind de mai mult de 150.000 de aplicari. Este segmentul care a cunoscut cea mai mare fluctuatie in dinamica in acest interval de timp, in vreme ce candidatii din zona 25 – 35 de ani au inregistrat chiar o usoara scadere”, completeaza Bogdan Badea.

In acest moment, pe eJobs.ro, cea mai mare platforma de recrutare din Romania, sunt disponibile peste 30.000 de locuri de munca.

Despre eJobs

Lansata in 1999, eJobs este prima platforma de recrutare din Romania si liderul pietei locale de profil. Incepand cu anul 2012, este parte a grupului Ringier AG, compania internationala de media localizata in Zurich, Elvetia. eJobs.ro le ofera clientilor sai cea mai relevanta baza de candidati, pe care o pune la dispozitie prin metode eficiente, utilizand canale de media personale si cunostinte avansate de Performance Marketing si campanii de Employer Branding, precum si tactici de optimizare a rezultatelor de recrutare. Cu 4,9+ milioane de CV-uri, peste 2 milioane de vizitatori unici pe luna si 300.000+ companii care au beneficiat de serviciile lor, eJobs este cea mai mare platforma de recrutare la nivel local.

Autori

foto
EJOBS GROUP SRL