loader

Perspectivele sectorului european de private equity in 2014

82% dintre jucatorii de profil anticipeaza o revigorare puternica a activitatii de private equity in Europa

Acestea sunt principalele concluzii ale noului studiu Roland Berger Strategy Consultants "Perspectivele sectorului european de private equity in 2014". Ajunsa la a cincea editie in acest an, analiza prezinta pe larg modul in care cei mai importanti jucatori de profil percep sectorul de private equity si evolutia sa in anul 2014. Studiul cuprinde si analizeaza parerile a peste 900 de profesionisti din private equity din intreaga Europa, inclusiv regiunea Europei Centrale si de Est (Polonia, Romania, Bulgaria, Croatia, Cehia, Ungaria, Slovacia si Slovenia).

 

Perspectivele sectorului european de private equity sunt promitatoare: 82% dintre jucatorii de profil se asteapta ca numarul de tranzactii cu implicare a fondurilor de private equity sa creasca in 2014. Asa cum s-a anticipat, 2013 nu a fost cel mai bun an pentru sector. Spre exemplu, in primele 9 luni ale anului, firmele de private equity au investit in Europa 22,5 mld. EUR, fata de 27 mld. EUR in aceeasi perioada a anului 2012. "Asteptarile mari privind pretul in randul cumparatorilor au dus la mai putine tranzactii in 2013.", explica autorii studiului. "Anul acesta ne asteptam insa la o convergenta mult mai mare in ceea ce priveste asteptarile de pret intre cumparatori si vanzatori".

 

Germania si Marea Britanie par a fi tarile pentru care se inregistreaza cele mai increzatoare asteptari, pe fondul ofertei relativ mari de tinte interesante si a situatiei economice generale care favorizeaza activitatea de fuziuni si achizitii. In aceste doua tari sunt asteptate cresteri de 4,3% si respectiv 3,3%. Polonia asteapta si ea cresteri de 2-3% in timp ce pentru restul regiunii Europei Centrale si de Est (inclusiv Romania), asteptarile privind ritmul de crestere sunt plafonate undeva la sub 2%. "Avand in vedere ca venim dupa un an 2013 in care tranzactiile cu implicare private equity in regiune au scazut cu aproape 10%, o crestere, cat de modesta, este binevenita si reprezinta un prim pas in redresarea sustinuta a pietei", observa Codrut Pascu, Managing Partner Roland Berger Strategy Consultants.

 

Potential mare in sectorul de retail si bunuri de consum precum si in industria farmaceutica si a serviciilor medicale

Principalele industrii tinta pentru investitorii de private equity vor ramane sectorul de retail si bunuri de consum (63%) urmat de industria farmaceutica si a serviciilor medicale (61%) precum si de zona de tehnologie si media (55%). Fata de anul trecut, sectorul energetic inregistreaza cea mai mare scadere a interesului investitorilor. Conform consultantilor Roland Berger, "dezbaterea publica privind tranzitia din sectorul energetic precum si conditiile legislative nesigure vor frana cel mai probabil tranzactiile in acest sector".

 

Daca ne uitam la marimea potentialelor tinte, 88% dintre cei intervievati se asteapta ca majoritatea tranzactiilor sa se situeze sub pragul de 250 milioane EUR. "Aceasta tendinta urmeaza linia ultimilor ani si este in special evidenta in regiunea Europei Centrale si de Est", noteaza Codrut Pascu. "In plus, in regiune multi antreprenori locali vor sa monetizeze anumite participatii in companiile pe care le-au fondat sau se confrunta cu probleme de succesiune, fiind astfel deschisi la ideea unor investitori externi".

Investitorii asteapta si ei la randul lor cu entuziasm scoaterea la vanzare a mai multor tinte interesante in 2014, fiind interesati indeosebi de afacerile de familie (59%) si subsidiarele desprinse din corporatii mari (51%). Tranzactiile de tip "buy-out" secundar vor juca un rol mai mic, dar inca important (45%).

 

Managementul activ al portofoliului in continuare imperativ

 

Companiile de private equity nu se concentreaza insa numai pe noi achizitii.
Conform unui procent de 98% dintre cei intervievati, implicarea activa in gestionarea portofoliului este la fel de importanta. "Investitorii nu isi mai pot permite sa adopte o strategie pasiva cu companiile pe care le detin", observa consultantii Roland Berger. "Astfel, actionarii trebuie sa contribuie activ la dezvoltarea cu succes a investitiilor lor".

 

Aceasta parere este in momentul de fata impartita practic de toti jucatorii din piata, investitorii punandu-se de acord ca numai un mix echilibrat de masuri strategice si operationale poate creste cu adevarat valoarea companiilor din portofoliu.

Autori

foto
ROLAND BERGER SRL