loader

Perspective pentru 2016-20

Politica macroeconomica dupa criza economica globala din 2008-09 a corectat o mare parte din dezechilibrele interne si externe, insa presiunile cheltuielilor se aduna din nou, in contextul in care politica fiscala s-a relaxat si reformele structurale au fost amanate.

PERSPECTIVE POLITICE


Stabilitatea politica
In urma protestelor in masa si a demisiei din noiembrie 2015 a guvernului condus de Partidul Social Democrat (PSD) si Victor Ponta, un guvern de tehnocrati, condus de Dacian Ciolos, este acum la putere, pana la alegerile parlamentare din noiembrie 2016. Presedintele Klaus Iohannis, ales in noiembrie 2014, a impus un sistem de guvernare prezidential dupa pierderea increderii publicului in partidele care au condus tara. Guvernul lipsit de experienta al domnului Ciolos, dependent de suportul parlamentarilor PSD, nu poate decat sa implementeze politicile agreate de guvernul anterior. In esenta, nu este decat o perioada de asteptare a urmatoarelor alegeri.


Dupa 26 de ani de tranzitie democratica post-comunism, romanii sunt profund nemultumiti de clasa politica. Incendiul din 30 octombrie 2015 de la clubul de noapte Colectiv din capitala, care a facut 64 de victime, pare sa fie un punct de cotitura in istoria post-decembrista a Romaniei.


Pentru versiunea completa a articolului, va rugam sa accesati varianta in limba engleza, aici.