loader
People analytics – solutie la criza fortei de munca

People analytics – solutie la criza fortei de munca

Potrivit studiului McKinsey, companiile care folosesc analiza datelor privind angajatii isi cresc cu 80% eficienta in recrutare, cu 25% productivitatea si cu 50% rata de retentie.

Digitalizarea isi are avantajele demonstrate in cresterea competitivitatii economice. Implementarea solutiilor digitale este o necesitate pentru sustinerea competitivitatii. Numai ca, premergator valorificarii solutiilor digitale este necesara cunoasterea acestora pentru a fi adoptate, dupa cum este relevant pentru fiecare companie. In acest moment, provocarea comuna companiilor privind deficitul fortei de munca scoate in evidenta solutia de analiza a datelor cu privire la angajati.

Avansul digitalizarii aduce informatia la indemana utilizatorilor. Flerul sau instinctul nu mai sunt singurele unitati de masura a deciziilor. Gratie analizei datelor, luarea deciziilor se face informat. Lipsa fortei de munca a condus la cresterea importantei ratei de retentie a angajatilor. Existenta datelor pe baza carora top managementul si departamentele de resurse umane pot face modele de analiza predictiva se dovedesc foarte importante.

Tehnologia vine in ajutorul decidentilor

Micro-segmentarea angajatilor in functie de indicatori de performanta, senioritate, rol, dar si corelarea acestora cu diverse variabile schimba dinamica luarii deciziilor de promovare, demitere, schemele de stimulare a angajatilor, utilizarea optima a personalului, designul organizational.    

Pozitionata la intersectia dintre managementul resurselor umane, tehnologia informatiei si statistica, analiza datelor cu privire la angajati castiga tot mai multa importanta. Daca integrarea acestor trei componente se va dovedi robusta in luarea deciziilor dintr-o companie si la fel va fi si succesul implementarii analizei datelor cu privire la angajati.

Agilitate fara tehnologie nu se poate

Studiul McKinsey „Digital America: A tale of the haves and have-mores” arata ca acele companii care au capacitati digitale avansate aplicate activelor, operatiunilor si fortei de munca isi cresc veniturile si cota de piata mai repede decat competitia. Isi cresc marja profitului de trei ori mai repede decât media industriei si de cele mai multe ori sunt si cei mai agili inovatori.

Exista multa informatie despre angajati in cadrul companiei. Doar ca de cele mai multe ori este nestructurata, fragmentar stocata si procesata cu instrumente diverse si foarte rar integrata. Pentru decidenti este de-a dreptul neproductiv sa te misti prin acest labirint de informatii si sa fii blocat in prea multa informatie. De aceea competentele de analiza datelor privind angajatii permit alinierea si crearea corelatiilor relevante dintre bucatile de informatie.

Beneficiile analizei datelor privind angajatii

Concret analiza datelor privind angajtii ajuta la: identificarea metricelor relevante pentru oameni si activitatea de resurse umane, integrarea datelor din toate procesele de HR, conectarea metricelor de business cu cele de HR.

De asemenea ajuta la intelegerea motivelor din spatele atitudinilor, comportamentelor, performantei si rezultatelor angajatilor, realizarea de predictii pe baza informatiilor din trecut si utilizarea datelor pentru modificari strategice care sa schimbe pozitiv rezultatul final.

Potrivit McKinsey, companiile care folosesc analiza datelor privind angajatii isi cresc cu 80% eficienta in recrutare, cu 25% productivitatea si cu 50% rata de retentie.

Procese adaptate la strategie si tehnologie

Regandirea proceselor de afaceri ale companiilor, reevaluarea strategiilor de angajare si retentie a talentelor si a nevoilor fortei de munca sunt provocari si tot atatea oportunitati pentru companiile care adopta analiza datelor privind angajatii. La fel sunt si analizarea cu atentie a numarului optim de persoane si a celor care pot fi redistribuite in alte locuri de munca sau identificarea functiunilor de business unde ar putea fi necesare noi talente

Companiile care nu reusesc sa faca un management in timp real al angajatilor prin utilizarea responsabila si profesionista a datelor vor fi vulnerabile. Analiza datelor privind angajatii este similara rezultatelor unei analize de laborator medical, adica un indicator de sanatate organizationala.

In loc de concluzie

La final, facem cinci recomandari pentru companiile interesate sa implementeze solutia de analiza a datelor cu privire la angajati:

1. Formati o echipa dedicata condusa de un reprezentant din top management care sa sustina investitia in resursele tehnice de IT si formarea oamenilor pe acest subiect.

2. Selectati si prioritizati datele verificate din cadrul departamentului de HR si din organizatie prin implementarea unui program de guvernanta a datelor care sa prevada proceduri de mentinere a exactitatii si uniformitatii datelor in bazele de stocare din departamentul HR si din organizatie.

3. Faceti un grup de lucru pentru intelegerea si implementarea analizei datelor privind angajatii care sa cuprinda oameni din toate departamentele.

4. Scalati fluenta de utilizare a datelor privind angajatii prin identificarea expertilor care pot sa instruiasca angajatii, sa implementeze instrumentele specifice de lucru si sa standardizeze raportarea.

5. Centrati-va pe actiune prin translatarea informatiilor descoperite in solutii si implementarea acestora in organizatie.

 

Imagini

Autori

foto
VALORIA BUSINESS SOLUTIONS SRL