loader

Obligatie de inregistrare pe portalul lansat de Fiscul american pentru institutiile financiare din Romania supuse reglementarilor FATCA

Autoritatile fiscale din Statele Unite ale Americii (Internal Revenue Service – IRS) au lansat pe 19 august un portal de inregistrare in scopul actului Foreign Account Tax Compliance Act (FATCA), dupa ce aceasta lansare fusese amanata in luna iulie, extinzand odata cu ea ?i termenele pentru institutiile din industria serviciilor financiare

Acest website va fi folosit de catre institutiile financiare la nivel global pentru a se inregistra ?i a comunica informatii cu privire la statutul lor in cadrul regimului FATCA catre IRS. Pentru a fi conforme cerintelor legislatiei FATCA, institutiile financiare din Romania care au obligatia de raportare sau retinere la sursa conform regulamentelor FATCA (banci, societati de asigurare, fonduri de investitii, brokeri etc.) trebuie sa se inregistreze pe acest portal ?i sa desemneze persoane responsabile pentru obligatiile ce le revin in acest sens.

 

În mod securizat, website-ul lansat de catre IRS pune la dispozitia institutiilor financiare urmatoarele actiuni privind conformarea FATCA:
 

·        crearea de conturi online;

·        personalizarea paginilor proprii pentru administrarea acestor conturi;

·        desemnarea a pana la cinci persoane de contact care sa poata desfa?ura activitati legate de inregistrare;

·        monitorizarea informatiilor legate de entitatile afiliate: membri ai grupului ?i sucursale;

·        notificarea in mod automat a schimbarilor aparute in statutul institutiei in cadrul FATCA.

 

Portalul FATCA, activ de la data de 19 august 2013, permite simularea inregistrarii la IRS incepand cu momentul lansarii, insa, potrivit informatiilor puse la dispozitie pe pagina IRS in legatura cu acest website de inregistrare, datele introduse in sistem pana la 1 ianuarie 2014 (chiar daca sunt introduse cu titlu final de catre utilizator) nu vor fi considerate ca fiind finale. Aceste date vor putea fi confirmate ca fiind definitive doar incepand cu data de 1 ianuarie 2014.

 

Astfel, IRS recomanda institutiilor financiare sa foloseasca timpul ramas pana la sfar?itul anului 2013 pentru a se familiariza cu acest website, pentru a introduce informatii preliminare ?i pentru a rafina aceste informatii, cu scopul de a pregati inregistrarea definitiva de anul urmator. Începand cu 1 ianuarie 2014, fiecare institutie financiara straina (Foreign Financial Institution – FFI) va trebui sa introduca informatiile pentru inregistrare in forma finala, prin logarea in contul acesteia de pe portalul FATCA, efectuarea modificarilor necesare ?i trimiterea informatiilor cu titlu final. Simularea inregistrarii este importanta deoarece fiecare FFI va certifica pe propria raspundere ca informatiile din formularul de inregistrare sunt corecte ?i complete ?i va declara ca se va conforma obligatiilor FATCA aferente statutului declarat ca aplicabil pentru entitatea insa?i ?i pentru sucursalele ei (daca este cazul).

 

Dupa finalizarea inregistrarii ?i aprobarea acesteia in 2014, fiecare FFI va primi o notificare a acceptarii inregistrarii, in urma careia ii va fi alocat un numar de identificare pentru intermediari globali (Global Intermediary Identification Number – GIIN). IRS va publica electronic prima lista cu FFI-uri inregistrate ?i GIIN-urile aferente pe data de 2 iunie 2014. Aceasta lista va fi actualizata in fiecare luna cu FFI-uri nou-inregistrate. Pentru a fi incluse pe lista cu FFI a IRS din iunie 2014, institutiile financiare trebuie sa finalizeze inregistrarea pe portal pana la data de 25 aprilie 2014.

 

„Un aspect care este subliniat in instructiunile legate de portalul de inregistrare este faptul ca inregistrarea este necesara ?i pentru FFI-urile din tari care incheie acorduri interguvernamentale (IGA) cu Departamentul de Trezorerie al Statelor Unite” spune Ramona Jurubita, Deputy Head of Taxation Services, KPMG Romania.

 

Pana acum incert, aceasta instructiune confirma faptul ca toate institutiile financiare, chiar ?i cele carora conformarea le va fi facilitata printr-un acord IGA, vor avea obligatii legate de FATCA, precum inregistrarea pe portalul IRS pentru obtinerea unui GIIN ?i desemnarea uneia sau mai multor persoane de contact. Romania a notificat intentia de a incepe negocierea pentru semnarea unui tratat interguvernamental cu SUA, insa, dupa cum declara Ionut Mastacaneanu, Senior Manager in cadrul KPMG Romania, „acest lucru nu va aduce dupa sine scutirea de obligatii legate de FATCA a institutiilor financiare”.

 

Autoritatile fiscale americane au declarat ca accepta ?i inregistrarea pe hartie a FFI-urilor, de?i incurajeaza folosirea cu precadere a sistemului electronic pus la dispozitie din august 2013. Formularele fizice trimise nu vor fi procesate pana in ianuarie 2014, iar institutiile financiare ar putea intampina decalaje intre notificarea acceptarii inregistrarii ?i obtinerea GIIN-ului necesar pentru a face dovada conformarii la FATCA.

 

FATCA reprezinta o serie de prevederi publicate pe 18 martie 2010 de IRS ca parte a actului HIRE (Hiring Incentives to Restore Employment Act), ce adauga noi dispozitii codului fiscal al Statelor Unite ale Americii. Conform FATCA, FFI-urile trebuie sa raporteze catre IRS informatii despre conturile financiare detinute de catre contribuabili americani sau de entitati straine cu actionariat format in mod substantial din contribuabili americani. În caz contrar, aceasta institutie va trebui sa retina la sursa un impozit in cuantum de 30% din valoarea tuturor platilor din SUA catre FFI-uri neparticipante la FATCA ?i catre detinatorii de conturi care refuza sa dezvaluie informatiile necesare. IRS a publicat in ultimele luni instructiuni pentru implementarea FATCA, insa cea mai importanta noutate a fost adusa de catre Notificarea 2013-43 din 12 iulie 2013, ce prevede amanarea cu ?ase luni a intrarii in vigoare a retinerii la sursa in cadrul FATCA ?i a finalizarii inregistrarii pe portalul lansat in august, lasand o perioada suplimentara pentru institutiile financiare de a implementa cerintele FATCA.

Autori

foto
KPMG ROMANIA SRL