loader
O gura de oxigen pentru industria HoReCa. Cum se aplica noile facilitati fiscale?

O gura de oxigen pentru industria HoReCa. Cum se aplica noile facilitati fiscale?

Material de opinie de Elena Geageac, Senior Manager Taxe Directe, si Anca Preda, Consultant Senior Taxe Directe, Deloitte Romania

 

Odata cu relansarea economiei si relaxarea treptata a masurilor impuse in contextul pandemiei la nivel national, contribuabilii din industria hoteliera si a serviciilor alimentare (HoReCa), puternic afectati de situatia creata, au primit permisiunea de a isi redeschide activitatea, insa cu respectarea anumitor restrictii (deocamdata, doar spatiile aflate in aer liber). Pentru acest domeniu, autoritatile au anuntat acordarea unor facilitati fiscale, dar inca mai exista neclaritati in ceea ce priveste aplicarea lor.

O noua serie de masuri adresate acestui sector, care vin in completarea celor anterioare, a fost adoptata recent, avand in vedere ca termenul pentru declararea si plata impozitului specific datorat, respectiv 25 iulie, se aproprie vertiginos.

Scutire de la plata impozitului specific pentru o perioada de 90 de zile

Proiectul de ordonanta de urgenta, publicat pe 16 iunie pe site-ul Ministerului de Finante si adoptat in cadrul sedintei de Guvern in aceeasi zi, prevede faptul ca contribuabilii obligati la plata impozitului specific unor activitati, potrivit Legii nr. 170/2016, nu datoreaza acest impozit pentru o perioada de 90 de zile, pe parcursul anului 2020. Aceasta facilitate se acorda fara a fi necesara indeplinirea anumitor conditii.

Astfel, pentru anul 2020, contribuabilii din acest domeniu vor plati impozitul specific de maximum 75% din valoarea calculata pentru un an intreg, in loc de 100%.

Ce se intampla cu facilitatile acordate anterior?

Masura nou adoptata se cumuleaza cu cele anterioare, astfel incat contribuabilii beneficiaza de scutirea impozitului specific anual si pentru perioada in care si-au intrerupt total sau partial activitatea din cauza deciziilor impuse pe timpul starii de urgenta, de aproximativ doua luni, respectiv 60 de zile. Astfel, firmele din domeniu pot beneficia de scutire de la plata impozitului specific pentru o perioada totala de pana la 150 de zile pe parcursul acestui an, ceea ce reprezinta o reducere anuala de aproape 42%.

Insa, spre deosebire de exceptarea inclusa in ordonanta adoptata recent in sedinta de Guvern, pentru a beneficia de scutirea aferenta perioadei de instituire a starii de urgenta, contribuabilii trebuie sa indeplineasca anumite conditii. In primul rand, trebuie sa fi avut activitatea intrerupta, total sau partial, si sa detina certificatul pentru situatii de urgenta emis de Ministerul Economiei, Energiei si Mediului de Afaceri. In al doilea rand, o firma nu poate aplica facilitatea daca se afla in insolventa, conform informatiilor disponibile pe pagina web a Oficiului National al Registrului Comertului.

Ramane neclar daca de aceasta prevedere pot beneficia si cei care nu au fost obligati prin actele normative emise sa isi sisteze activitatea, insa aceasta le-a a fost redusa sever ca o consecinta a restrictiilor impuse, cum este cazul hotelurilor.

De asemenea, proiectul de ordonanta prevede acordarea unei bonificatii pentru contribuabilii din industria ospitalitatii care datoreaza si impozit pe profit, de 10%, pentru trimestrele II si III din 2020, daca efectueaza plata in termenele prevazute de lege (25 iulie, respectiv 25 octombrie 2020). Impozitul pe profit se datoreaza pentru servicii adiacente prestate in HoReCa, cum ar fi activitati de sub-francizare, re-facturari de produse alimentare, inchirieri de spatii etc.

Probleme vechi, ramase nerezolvate

Pentru a stimula investitiile in acest domeniu, un alt subiect care ar trebui tratat cu prioritate de catre autoritati este cel referitor la faptul ca jucatorii din HoReCa, platitori de impozit specific, nu pot beneficia de directiva europeana privind sistemul comun de impozitare aplicabil societatilor-mama si filialelor, ca orice alt contribuabil, in cazul distribuirii de dividende catre societatea mama, care prevede exceptarea dividendelor de la impozitare.

Astfel, tinand cont de interesul manifestat pentru aceasta industrie, autoritatile ar putea completa masurile de sprijin pentru contribuabilii din domeniu prin corectarea legislatiei fiscale in vederea eliminarii discriminarii in ceea ce priveste aplicarea directivei, cauzata de regimul fiscal aplicabil jucatorilor din industria HoReCa. In acest fel, ar putea stimula companiile-mama nerezidente sa acorde o mai mare importanta investitiilor in afacerile din Romania.

In concluzie, masurile de sprijin pentru societatile din HoReCa sunt binevenite, avand in vedere ca acesta este unul dintre cele mai afectate sectoare ale economiei in contextul pandemiei de COVID-19, insa mai sunt aspecte de clarificat, printre care se numara facilitatile de care pot beneficia hotelurile si discriminarea nerezidentilor in ceea ce priveste tratamentul fiscal al dividendelor distribuite din Romania.

Mai multe informatii si recomandari pentru companii legate de modul in care se pot pregati in contextul pandemiei de COVID-19 sunt disponibile in sectiunea dedicata de pe site-ul Deloitte Romania.

Pentru cele mai recente modificari legislative adoptate in contextul coronavirus, expertii Reff & Asociatii | Deloitte Legal Romania actualizeaza in permanenta o sectiune dedicata, disponibila aici.

Autori