loader

Numarul locurilor de munca vacante la nivel national a urcat la 54.700, in T4 din 2015

Potrivit AGERPRES, un numar de 54.700 locuri de munca erau vacante in ultimul trimestru din 2015, in crestere cu 2.200 fata de trimestrul anterior, in timp ce rata locurilor de munca vacante s-a situat la 1,21%, usor mai mare comparativ cu intervalul iulie-septembrie 2015, arata datele publicate, vineri, de Institutul National de Statistica (INS).

Potrivit statisticii, in trimestrul IV din 2015, cele mai mari rate ale locurilor de munca vacante s-au inregistrat in administratia publica (3,24%), sanatate si asistenta sociala (2,49%), respectiv in alte activitati de servicii (2,48%).

 

Pe de alta parte, in industria prelucratoare s-au concentrat 26% din numarul total al locurilor de munca vacante (14.200 locuri vacante), iar rata a avut valoarea de 1,26%.

 

Sectorul bugetar a insumat peste o treime din numarul total al locurilor de munca vacante. Astfel, 8.200 locuri vacante se regasesc in administratia publica, 7.600 locuri vacante in sanatate si asistenta sociala, respectiv 2.700 locuri vacante in invatamant.

 

La polul opus, cele mai mici valori atat in ceea ce priveste rata, cat si numarul locurilor de munca vacante s-au regasit in industria extractiva (0,14%, respectiv 100 locuri vacante), urmata de productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat (0,26%, respectiv 200 locuri vacante).

 

Datele INS releva ca, in ultimul trimestru din anul 2015, prin comparatie cu trimestrul precedent cele mai semnificative cresteri ale ratei locurilor de munca vacante s-au inregistrat in agricultura, silvicultura si pescuit (+0,41 puncte procentuale), respectiv de activitati profesionale, stiintifice si tehnice (+0,35 puncte procentuale).

 

In ceea ce priveste numarul locurilor de munca vacante, cele mai importante cresteri s-au regasit in activitatile de sanatate si asistenta sociala (+1.000 locuri vacante), respectiv in cele de comert (+500 locuri vacante). In acelasi timp, cea mai semnificativa diminuare atat a ratei, cat si a numarului locurilor de munca vacante s-a observat in administratia publica (-0,14 puncte procentuale, respectiv—300 locuri vacante).

 

In T4 din anul anterior, fata de acelasi trimestru din 2014, rata locurilor de munca vacante a inregistrat cresteri importante in sanatate si asistenta sociala (+0,67 puncte procentuale), urmata de agricultura, silvicultura si pescuit (+0,63 puncte procentuale). Singura diminuare a ratei locurilor de munca vacante, comparativ cu trimestrul similar al anului precedent a fost in alte activitati de servicii (-0,02 puncte procentuale).

 

Tot in acelasi interval comparativ, numarul locurilor de munca vacante a crescut in toate activitatile economice, iar cele mai importante s-au regasit in industria prelucratoare (+3.600 locuri vacante), respectiv in activitatile de comert (+2.700 locuri vacante).

 

Din punct de vedere al ratei si numarului locurilor de munca vacante pe grupe majore de ocupatii, datele INS arata ca, in trimestrul IV 2015, cea mai mare cerere de forta de munca salariata exprimata de angajatori a fost pentru ocupatiile de specialisti in diverse domenii de activitate — grupa majora 2 (1,64%, respectiv 16.000 locuri vacante), iar cele mai mici valori au fost inregistrate in randul ocupatiilor de lucratori calificati in agricultura, silvicultura si pescuit — grupa majora 6 (0,54%, respectiv 100 locuri vacante), respectiv membri ai corpului legislativ, ai executivului, inalti conducatori ai administratiei publice, conducatori si functionari superiori — grupa majora 1 (0,75%, respectiv 2.300 locuri vacante).

 

Comparativ cu trimestrul precedent, atat rata, cat si numarul locurilor de munca vacante au inregistrat cea mai relevanta crestere in randul ocupatiilor de tehnicieni si alti specialisti din domeniul tehnic — grupa majora 3 (+0,17 puncte procentuale, respectiv +800 locuri vacante), iar la polul opus cu cea mai semnificativa scadere s-au regasit ocupatiile de muncitori calificati si asimilati — grupa majora 7 (-0,03 puncte procentuale, respectiv 100 locuri vacante). Fata de acelasi trimestru al anului anterior, cele mai semnificative cresteri ale ratei locurilor de munca vacante s-au regasit in randul ocupatiilor de lucratori in domeniul serviciilor — grupa majora 5 (+0,46 puncte procentuale), respectiv de muncitori necalificati — grupa majora 9 (+0,45 puncte procentuale).

 

Numarul locurilor de munca vacante a crescut, in T4 din 2015, in randul ocupatiilor de specialisti in diverse domenii de activitate — grupa majora 2 (+3.800 locuri vacante), muncitori necalificati — grupa majora 9 si lucratori in domeniul serviciilor — grupa majora 5 (+3.300 mii locuri vacante pentru fiecare in parte). Singura diminuare atat a ratei, cat si a numarului locurilor de munca vacante s-a inregistrat in randul ocupatiilor de functionari administrativi — grupa majora 4 (-0,07 puncte procentuale, respectiv—200 locuri vacante).

 

AGERPRES/(AS — autor: Daniel Badea, editor: Andreea Marinescu, editor online: Gabriela Badea)

www.agerpres.ro/economie

Autori

foto
AGENTIA NATIONALA DE PRESA AGERPRES