loader
Noul studiu BSA indica faptul ca rata de utilizare a software-ului nelicentiat in Romania este de 59 de procente

Noul studiu BSA indica faptul ca rata de utilizare a software-ului nelicentiat in Romania este de 59 de procente

Pentru a reduce riscul atacurilor cibernetice si pentru a-si impulsiona cresterea, companiile din Romania ar trebui sa evalueze ce software au in retelele lor si sa elimine software-ul nelicentiat, arata studiul BSA | The Software Alliance, 2018 Global Software Survey.

Studiul, lansat astazi, arata ca in Romania, 59% din software-ul instalat pe computere nu este licentiat corespunzator. Aceasta cifra reprezinta o scadere cu 1 punct procentual a ratei de utilizare de software nelicentiat, comparativ cu studiul anterior al BSA, publicat in 2016.

In intreaga lume, organizatiile folosesc software-ul pentru a-si imbunatati modul in care fac afaceri, pentru a-si spori profiturile, pentru a ajunge pe noi piete si pentru a obtine avantaje competitive. Dar, dupa cum arata directorii de tehnologia informatiei si dupa cum confirma si analiza detaliata in studiu, in cazul in care software-ul nu este licentiat corespunzator, organizatiile se confrunta cu un risc semnificativ de a cadea victima unor amenintari de securitate care duc adesea la afectarea activitatii de business.

Pentru a intelege mai bine implicatiile utilizarii software-ului neautorizat, BSA a lansat studiul 2018 Global Software Survey: Software Management: Security Imperative, Business Opportunity. Studiul masoara volumul si valoarea software-ului neautorizat instalat pe computerele personale din mai mult de 110 de tari si regiuni si include aproape 23.000 de raspunsuri din partea consumatorilor, angajatilor si directorilor de tehnologia informatiei.

"Organizatiile din intreaga lume nu beneficiaza de avantajele economice si de securitate pe care le ofera software-ul bine gestionat", a declarat Victoria Espinel, presedinte si CEO al BSA | The Software Alliance. "Companiile ar trebui sa aplice programe de management al software-ului (SAM) pentru a evalua si gestiona software-ul din retelele lor. Acest lucru, la randul sau, ajuta organizatiile sa reduca riscul de atacuri cibernetice care le pot afecta activitatea si contribuie la cresterea veniturilor."

Elementele cheie ale studiului includ:

• Utilizarea de software nelicentiat, desi intr-un trend descendent, este inca foarte raspandita. Software-ul nelicentiat continua sa fiee utilizat pe tot globul la rate alarmante, reprezentand 37% din software-ul instalat pe computere - o scadere de doar 2 puncte procentuale fata de 2016.

• Directorii de tehnologia informatiei indica faptul ca software-ul nelicentiat este din ce in ce mai riscant si mai scump. Malware-ul asociat software-ului nelicentiat costa companiile din intreaga lume aproape 359 miliarde de dolari pe an. Directorii de tehnologia informatiei considera ca evitarea atacurilor de tip hacking la adresa datelor si a altor amenintari de securitate cauzate de malware reprezinta principalul motiv pentru a se asigura ca software-ul din retelele lor este pe deplin licentiat.

• Cresterea nivelului de respectare a conditiilor de licentiere a software-ului este acum un factor de crestere economica, pe langa faptul ca reprezinta un imperativ de securitate. Atunci cand companiile adopta masuri pragmatice pentru a-si imbunatati gestionarea software-ului, isi pot creste profiturile cu pana la 11%.

• Organizatiile pot adopta astazi masuri semnificative pentru a imbunatati gestionarea software-ului. Studiile arata ca organizatiile pot obtine pana la 30% economii in costurile anuale cu software-ul prin implementarea unui program solid de gestionare a resurselor software si de optimizare a licentelor pentru programele pentru calculator.

Prin analiza aprofundata, studiul arata ca organizatiile pot implementa masuri eficiente, inclusiv programe SAM, pentru a imbunatati modul in care gestioneaza software-ul, sporindu-si astfel profiturile, reducand riscurile de securitate si crescand oportunitatile.

Pentru a explora rezultatele studiului, inclusiv o defalcare a datelor specifice diferitelor tari, puteti www.bsa.org/globalstudy.