loader

Modificari si completari legislative

Modificarile si completarile legislative vizeaza aplicarea cotei de TVA de 9% pentru cazarea in cadrul sectorului hotelier sau al sectoarelor cu functii similare, precum si noi criterii pe care ar trebui sa le indeplineasca o societate pentru a justifica intentia si capacitatea de a desfasura activitati economice care implica operatiuni in sfera TVA.

Modificari in domeniul serviciilor hoteliere

In Monitorul Oficial al Romaniei nr. 46/20.01.2015 a fost publicata Hotararea Guvernului nr. 20/14.01.2015 pentru modificarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 571/2003 privind aplicarea cotei reduse de TVA de 9%, pentru toate tipurile de cazare in structurile de primire turistica.

Astfel, cota redusa de 9% se aplica si pentru urmatoarele tipuri de servicii, mentionate in Ordonanta Guvernului nr. 58/1998 privind organizarea si desfasurarea activitatii de turism in Romania:

  • Cazare fara mic dejun;
  • Cazare cu mic dejun;
  • Cazare cu demipensiune;
  • Cazare cu pensiune;
  • Cazare cu "all inclusive”.

Prevederile se aplica incepand cu 20.01.2015.

 

Modificari in vederea inregistrarii unei societati in scopuri de TVA

 

In Monitorul Oficial al Romaniei nr. 40/16.01.2015, a fost publicat Ordinul nr. 112/16.01.2015 pentru aprobarea modelului si continutului unor formulare fiscale utilizate de unele persoane impozabile in domeniul TVA.

Ordinul contine si modelul formularului 088 – „Declaratie pe propria raspundere pentru evaluarea intentiei si a capacitatii de a desfasura activitati economice ce implica operatiuni in sfera TVA”.

In acest formular trebuie furnizate informatii precum:

  • Numarul de contracte individuale de munca incheiate pentru realizarea obiectului de activitate;
  • Veniturile brute realizate de asociati sau admiratori persoane fizice in ultimele 12 luni anterioare celei in care se depune declaratia;
  • Indicatorii realizati de asociati si administratori persoane juridice in ultimul an fiscal incheiat (e.g. rezultatul contabil (profit/pierdere), cifra de afaceri obtinuta);
  • Studiile administratorilor persoane fizice, precum si ocupatiile acestora, in ultimele 12 luni anterioare depunerii declaratiei.

Prevederile se aplica incepand cu 01.02.2015.

Autori

foto
MAZARS ROMANIA SRL