Microsoft continua strategia de dezvoltare in Romania prin crearea de noi oportunitati pentru specialistii in software din tara noastra in cadrul Microsoft Development Center. Accesul la tehnologie are rolul de a determina cresterea economica si de a deschide tuturor noi oportunitati de a-si atinge potentialul, iar Romania are toate avantajele pentru a deveni un centru de inovatie la nivel european, un hotspot digital regional, gratie talentului si expertizei specialistilor romani in acest domeniu.
De altfel, Romania se situeaza peste media europeana la procentul de absolventi in stiinta, tehnologie, inginerie si matematica (STEM). Peste 43% din studentii din Romania sunt absolventi ai unor facultati tehnice, in conditiile in care media europeana este de 30%. In plus, anual, aproape 10.000 de specialisti in domeniul IT, inclusiv in platforme de tip Cloud, ies de pe bancile facultatilor. Cei peste 200.000 de dezvoltatori de software prezenti in Romania situeaza tara noastra pe locul 6 in lume din perspectiva numarului de profesionisti IT certificati pe cap de locuitor, in fata unor tari precum SUA sau India, unde se afla unele dintre cele mai importante Centre de dezvoltare si inovare ale Microsoft.
In prezent, sunt peste 1.800 de persoane care lucreaza pentru Microsoft in Romania, dintre care peste 200 in cadrul Microsoft Development Center. In contextul dezvoltarii accelerate de solutii tehnologice, cu impact asupra transformarii digitale, Microsoft si-a propus sa-si mareasca echipa cu peste 500 de persoane pana la finalul acestui an. Din acest total, peste 350 de noi pozitii sunt destinate specialistilor si tinerilor pregatiti in domeniul dezvoltarii de software in vederea extinderii echipelor Microsoft Development Center pe plan local, dar mai ales regional.
“In ultimele doua decenii, Microsoft si-a construit o prezenta puternica in Romania, fiind martorii unei transformari continue incredibile. Extinderea activitatii Microsoft Romania Development Center reflecta dinamismul, energia si transformarea continua a echipei noastre. Ne dorim sa ramanem un partener de incredere al economiei si societatii romanesti, abordand impreuna provocarile viitorului si descoperind, tot impreuna, noi oportunitati de crestere si parteneriat in ecosistemul local. Am trecut printr-o evolutie accelerata si suntem incantati ca putem contribui la misiunea declarata a companiei, ca fiecare om sau organizatie sa-si atinga adevaratul potential. Ne dorim sa valorificam si dezvoltam talentul si expertiza specialistilor de software din tara noastra, sa le oferim posibilitatea de a crea produse si servicii cu adevarat inovatoare cu impact global", a declarat Adina Vidroiu, HR Director, Microsoft Romania, Grecia, Cipru si Malta.
Noile roluri din cadrul Microsoft Romania Development Center, infiintat in anul 2020, ca urmare a preluarii companiei de servicii de inginerie si design de software Movial, ofera libertate si flexibilitate in dezvoltarea si crearea de solutiile tehnologice destinate pietelor si organizatiilor din intreaga lume, nu doar pietei locale. Avand ca principal focus stimularea inovatiei, noii membri ai echipelor din cadrul Development Center vor contribui la eforturile de dezvoltare Azure, Office 365, Teams si Surface, la accelerarea dezvoltarii si adoptarii de noi tehnologii (cloud, AI, machine learning) si la crearea de experiente personalizate pentru clienti.
Astfel, Microsoft cauta Ingineri Software, indiferent de nivelul de senioritate, care sa proiecteze si sa implementeze scenarii pentru diversele verticale ale companiei si ale clientilor. Aceste verticale includ o expunere la tehnologii atat de backend (C#, Java, C++/C), cat si de frontend (JavaScript, TypeScript, React). Compania vizeaza, de asemenea, Product Managers cu experienta in ciclul de viata al produselor software, de la nivel mediu pana la un nivel ridicat de senioritate, care sa defineasca si sa gestioneze caracteristicile specifice ale unui produs, sa asigure alinierea cerintelor intre toti participantii implicati intr-un proiect si sa colaboreze indeaproape cu echipele de Software Engineers din procesul de dezvoltare.
“Cu ajutorul noilor tehnologii, Microsoft dezvolta si implementeaza solutii care sprijina organizatiile din lumea intreaga sa-si valorifice oportunitatile si sa faca fata noilor provocari generate de progresul tehnologic. Echipa de ingineri si specialisti software se afla in centrul activitatii noastre. Noii membri ai echipelor Microsoft Development Center vor avea sansa de a lucra pentru o companie a carei cultura organizationala se bazeaza pe incurajarea oamenilor sa devina mai buni in ceea ce fac. Ne dorim ca angajatii nostri sa simta ca au acces la oportunitati de dezvoltare, ca pot invata continuu si ca pot impartasi lucrurile pe care le invata. Suntem incantati ca, in 2022, am fost recunoscuti ca angajatorul cel mai atractiv din Romania, dar si din industria IT. Acest lucru vine ca o confirmare a faptului ca viziunea noastra si cultura de a pune oamenii pe primul loc au cu adevarat un impact pozitiv”, a mai afirmat Adina Vidroiu.
In 2022, Microsoft a fost desemnat cel mai apreciat angajator din Romania in doua dintre cele mai importante studii de specialitate – Randstad Romania Employer Brand 2022 si “Top 100 cei mai doriti angajatori”, derulat de Catalyst Solutions.
Microsoft ocupa prima pozitie in Topul celor mai apreciati angajatori din Romania, conform studiului Randstad Employer Brand 2022, o cercetare independenta realizata de liderul mondial in servicii de recrutare care analizeaza in profunzime brandul de angajator pe 31 de piete ce reprezinta 70% din economia globala. Microsoft a ocupat primul loc si in Topul Celor Mai Doriti Angajatori realizat de Catalyst Solutions, pentru al doilea an consecutiv, compania fiind apreciata de respondenti drept un angajator cu o cultura organizationala puternica, preocupat constant de mediul de lucru si de angajati.
Cele mai importante criterii in alegerea angajatorului de catre participantii la aceste studii au fost pachetul salarial si de beneficii, atmosfera placuta la locul de munca, siguranta locului de munca, echilibrul intre viata profesionala si viata personala si preocuparea pentru dezvoltarea competentelor.
Educatia este un vector generator de progres, iar una dintre preocuparile Microsoft este crearea unei culturi a invatarii continue. Alaturi de ecosistemul de parteneri, compania investeste permanent in formarea de specialisti in domeniul IT si dezvoltarea acestei verticale a economiei romanesti. Dezvoltarea pe care a cunoscut-o aceasta industrie genereaza o cerere foarte mare de forta de munca si contribuie semnificativ la PIB-ul Romaniei, estimarile indicand faptul ca, pana in anul 2025, in Romania vor fi create peste 650.000 de locuri de munca pe roluri tehnice / IT.