loader

Masurile fiscale incep sa-si arate roadele

Economia Romaniei a inregistrat o crestere puternica in primul trimestru din acest an, fiind cu peste 4% mai mare decat valoarea inregistrata in aceeasi perioada a anului 2014.

Din datele furnizate de Institutul National de Statistica reiese ca a revenit apetitul romanilor pentru consum, aceasta ramura fiind cea care a contribuit puternic la cresterea PIB-ului. O alta statistica releva faptul ca salariul mediu brut a crescut cu un procent si jumatate. Aceasta crestere spectaculoasa este un raspuns firesc la deciziile luate in anii trecuti cu privire la reducerea fiscalitatii, scaderea CAS-ului.


Recentele propuneri de scadere a TVA-ului contribuie si ele la cresterea substantiala a consumului. O astfel de crestere cel mai important mecanism sau argument de crestere a PIB-ului. Un alt aspect care a dus la aceasta crestere economica a fost sporirea cu 40% a investitiilor straine in aceasta perioada. Din pacate, investitiile in economie, in special cele publice, sunt foarte scazute. Avand in vedere si contextul pozitiv in care se afla Romania in acest moment, avand o crestere timp de cateva semestre consecutive, creeaza premisele pentru ca si in acest an sa atingem sau chiar sa depasim tinta de crestere economica.


Avem unele dintre cele mai mari cresteri economice din Europa si, observand stabilitatea pe care a demonstrat-o economia noastra putem spune ca am iesit oficial din criza. Nu cred ca intr-un orizont de timp rezonabil vor mai putea fi scaderi dramatice cu exceptia unor accidente sau evolutii internationale nefavorabile.


Reprezentantii Fondului Monetar International au recomandat insa Guvernului roman sa ajusteze masurile de relaxare fiscala considerand ca taierea cheltuielilor nu va putea fi compensata cu incasarile si va exista un gol semnificativ in buget. Nu intotdeauna FMI are dreptate, insa! El priveste ca o banca, ca un creditor si este firesc sa aiba o atituine prudenta. De data aceasta nu cred ca vor trebui urmate sfaturile lor. O atitudine de finantare a economiei va duce la o crestere a consumului fapt care va fi pozitiv pentru Romania.


Industria pare a fi principalul motor al economiei, nu si cea a constructiilor care, desi a inregistrat o crestere de zece procente, continua sa fie cu o treime sub nivelul din 2008. Faptul ca industria este principalul motor al economiei este un aspect favorabil pentru ca Romania isi consolideaza exporturile ceea ce inseamna ca produsele noastre sunt competitive, iar productivitatea in economie creste. In ceea ce priveste constructiile, avand in vedere criza imobiliara prelungita, de-abia in acest an domeniul a inceput sa creasca mai sustinut. Exista premise ca din acest an sa fie unul din motoarele de crestere economica. Apar insa doua aspecte: constructiile din investitii publice sunt inca la un nivel nesatisfacator si dovada sta faptul ca am atras un procent destul de mic din fondurile europene. Acesta este un aspect negativ aici si ar trebui sa fie luate repede decizii de imbunatatire. In schimb, la constructiile private, rezidentiale, cresterea este semnificativa si va fi si in continuare. Aceasta va fi in acest an motorul de crestere al industriei constructiilor.


Institutul National de Statistica spune ca in primul trimestru din 2015 a crescut numarul de tranzactii imobiliare. Cresterile semnificative sunt in Bucuresti, Centru, Sud- Est, Muntenia si regiunea Vest. In toate celelalte regiuni (Nord-Vest, Sud-Vest si Nord- Est) a scazut numarul tranzactiilor. Romania este impartita intre polii de dezvoltare economica importanta si regiunile mai putin dezvoltate, cu infrastructura mai slaba, care inca nu au ajuns la un ritm de crestere sustinut. In perspectiva insa, aceste zone cu crestere scazuta vor deveni din ce in ce mai atractive avand in vedere forta de munca numeroasa si relativ ieftina si un nivel relativ scazut al preturilor terenurilor.
 

Autori

foto
DARIAN DRS SA