loader
Managerii preconizeaza o relativa stabilitate a activitatii in constructii si comertul cu amanuntul in urmatoarele trei luni

Managerii preconizeaza o relativa stabilitate a activitatii in constructii si comertul cu amanuntul in urmatoarele trei luni

Dintre activitatile care vor inregistra cele mai insemnate scaderi mentionam: activitatile de creatie, activitatile agentiilor de turism si activitatile sportive, recreative si distractive

Managerii romani estimeaza pentru urmatoarele trei luni o relativa stabilitate a activitatii in constructii si comertul cu amanuntul, o scadere moderata a numarului de salariati in constructii, comertul cu amanuntul si servicii precum si crestere a preturilor in comertul cu amanuntul, potrivit rezultatelor unei anchete publicata joi de Institutul National de Statistica (INS).

In cadrul anchetei de conjunctura din luna mai 2020, managerii din industria prelucratoare preconizeaza pentru urmatoarele trei luni, scadere a volumului productiei (sold conjunctural -21%; in luna aprilie sold conjunctural -70%).

Pentru activitatea de fabricare a echipamentelor electrice se va inregistra cea mai semnificativa scadere (sold conjunctural -38%), in timp ce pentru activitatea de fabricare a produselor de cocserie si a produselor obtinute din prelucrarea titeiului se va inregistra crestere (sold conjunctural +37%). Activitatea de fabricare a produselor farmaceutice de baza si a preparatelor farmaceutice va inregistra scadere moderata (sold conjunctural -13%), comparativ cu perioada precedenta in care se estima stabilitate (sold conjunctural -4%).

Referitor la numarul de salariati se estimeaza scadere, soldul conjunctural fiind de -26% pe total industrie prelucratoare. Pentru preturile produselor industriale se prognozeaza relativa stabilitate in urmatoarele trei luni (sold conjunctural +4%).

Potrivit estimarilor din luna mai 2020, in activitatea de constructii se va inregistra pentru urmatoarele trei luni relativa stabilitate a volumului productiei (sold conjunctural 0%; in luna aprilie sold conjunctural -57%). Managerii estimeaza scadere moderata a numarului de salariati (sold conjunctural -8%). In ceea ce priveste preturile lucrarilor de constructii se preconizeaza relativa stabilitate a acestora (sold conjunctural +5%).

In sectorul comert cu amanuntul managerii au estimat pentru urmatoarele trei luni, tendinta de relativa stabilitate a activitatii economice (sold conjunctural +3%; in luna aprilie sold conjunctural -58%). Volumul comenzilor adresate furnizorilor de marfuri de catre unitatile comerciale va inregistra relativa stabilitate (sold conjunctural -4%).

Angajatorii prognozeaza pentru urmatoarele trei luni scadere moderata a numarului de salariati (sold conjunctural -8%).

Pentru urmatoarea perioada, managerii societatilor comerciale estimeaza crestere a preturilor de vanzare cu amanuntul (sold conjunctural +22%).

Conform estimarilor din luna mai 2020, cererea de servicii (cifra de afaceri) va cunoaste scadere in urmatoarele trei luni (sold conjunctural -29%; in luna aprilie sold conjunctural -62%).

Dintre activitatile care vor inregistra cele mai insemnate scaderi mentionam: activitatile de creatie si interpretare artistica (sold conjunctural -100%), activitatile agentiilor turistice si ale tur-operatorilor (sold conjunctural -82%) si activitatile sportive, recreative si distractive (sold conjunctural -81%).

In sectorul de servicii se estimeaza scadere moderata a numarului de salariati (sold conjunctural -15%). Conform opiniei managerilor, preturile de vanzare sau de facturare ale prestatiilor vor avea tendinta de scadere moderata (sold conjunctural -9%).

INS precizeaza ca soldul conjunctural indica perceptia managerilor intreprinderilor asupra dinamicii unui fenomen care nu trebuie confundata cu ritmul cresterii sau scaderii oricarui indicator statistic produs de INS. Soldul conjunctural procentual este obtinut ca diferenta intre procentajul managerilor care au ales varianta pozitiva a fenomenului si procentajul celor care au indicat varianta negativa. AGERPRES/(AS - autor: George Banciulea, editor: Mariana Nica, editor online: Irina Giurgiu)

Autori

foto
AGENTIA NATIONALA DE PRESA AGERPRES