loader
Legislatie suplimentara privind facilitatile acordate debitorilor din contractele de credit

Legislatie suplimentara privind facilitatile acordate debitorilor din contractele de credit

Sumar al principalelor aspecte sau clarificari aduse prin Norme

1. NORMELE DE APLICARE ALE ORDONANTEI DE URGENTA A GUVERNULUI 37/2020

Guvernul a aprobat prin Hotararea nr. 270 din 2 aprilie 2020, publicata in Monitorul Oficial nr. 285 din 6 aprilie 2020 normele de aplicare (“Norme”) ale Ordonantei de urgenta nr. 37 din 30 martie 2020 privind acordarea unor facilitati pentru creditele acordate de institutii de credit si institutii financiare nebancare anumitor categorii de debitori („OUG 37/2020”).

Mai jos regasiti un sumar al principalelor aspecte sau clarificari aduse prin Norme.

A. DEFINIREA SI CLARIFICAREA UNOR TERMENI SI PREVEDERI AFERENTE OUG 37/2020

Normele definesc si detaliaza anumiti termeni si prevederi speciale introduse prin OUG 37/2020, in special cu privire la creditele ipotecare, inclusiv:

  • Capitalizare: majorarea soldului creditului existent la finele perioadei de suspendare cu dobanda datorata de debitor, calculata la soldul creditului ramas de rambursat, cu exceptia creditelor ipotecare;
  • Dobanda esalonata: dobanda aferenta perioadei suspendarii la plata datorata de debitorii persoane fizice, calculata la soldul creditului ramas de rambursat pe perioada suspendarii aplicabila creditelor ipotecare, evidentiata ca o creanta distincta si independenta cu dobanda de 0%.

Pentru a citi articolul complet va rugam accesati documentul de mai jos:

Autori

foto
BIRIS GORAN CONSULTING SRL