loader

Legislatie noua privind rambursarea ajutorului de stat primit de marii consumatorii de energie

La o luna de la intrarea in vigoare a Hotararii Guvernului nr. 495/2014 pentru instituirea schemei de ajutor de stat privind exceptarea consumatorilor energointensivi de la aplicarea Legii nr. 220/2008, Guvernul aduce modificari schemei de ajutor prin adoptarea Hotararii nr. 1104/2014 ce a fost publicata in Monitorul Oficial nr. 4 din 05 ianuarie 2015

Potrivit noii reglementari, in primul rand, beneficiarii schemei de ajutor de stat care au primit un ajutor ilegal anterior, declarat incompatibil printr-o decizie a Comisiei Europene sau un ajutor mai mare decat cel cuvenit in mod legal sau nu mai indeplinesc conditiile legale de eligibilitate pentru schema de ajutor de stat, vor fi obligati la rambursarea ajutorului primit.

 

Guvernul vine in completarea schemei de ajutor de stat privind consumatorii energointensivi, stabilind un mecanism de monitorizare anuala a beneficiarilor acestei scheme, de catre Ministerul Economiei, sub aspectul indeplinirii si mentinerii de catre acestia, a criteriilor si conditiilor de eligibilitate legale pe toata durata de valabilitate a schemei de ajutor. Verificarea va fi facuta in baza documentatiei pe care beneficiarii au obligatia sa o depuna pana la data de 31 mai a fiecarui an in care beneficiaza de schema de ajutor.

 

Daca Ministerul Economiei constata ca beneficiarul a primit anterior un ajutor ilegal, va suspenda schema de ajutor pana cand beneficiarul ramburseaza ajutorul ilegal si incompatibil, precum si dobanda de recuperare aferenta.

 

In situatia in care beneficiarul a primit un ajutor mai mare decat cel cuvenit in mod legal, acesta va fi obligat la rambursarea excedentului pana cel tarziu in data de 1 iulie a anului urmator.

 

In cazul in care se constata ca beneficiarul nu mai indeplineste criteriile de eligibilitate, ajutorul de stat va inceta, iar Ministerul Economiei va lua masurile necesare de rambursare a ajutorului de stat de la data la care beneficiarul nu a mai indeplinit respectivele criterii.

 

Alte modificari aduse de HG 1104/2014 se refera la suplimentarea documentatiei solicitate potentialilor consumatori pentru a accede la schema de ajutor de stat, venind in sprijinul criteriilor de eligibilitate. Astfel, consumatorii energointensivi interesati de schema de ajutor vor depune suplimentar documente care sa ateste: (i) incadrarea in procentele de electro-intensitatea; (ii) numarul angajatilor si (iii) incheierea parteneriatelor cu institutii de invatamant.

 

”Completarile aduse rezolva, intr-adevar, cateva lacune ale versiunii initiale a schemei de ajutor de stat. Reglementarile privind instituirea unui mecanism de monitorizare anuala de catre autoritatile competente si suplimentarea documentatiei justificative pentru solicitanti sunt oportune si apreciem ca vor reduce folosirea in mod abuziv a schemei de sprijin.

 

In aceeasi masura, vedem oportuna si redefinirea unor termeni precum , folosit in stabilirea acordarii subventiei. Acest lucru face ca schema de ajutor de stat sa se adreseze si consumatorilor energo-intensivi cu activitate sub 1 an, noile modificari permitandu-le acestora sa acceseze schema de ajutor pe baza datelor estimate de consum de energie electrica pentru primul an de activitate”, concluzioneaza Boiana Berchi, Partener McGregor & Partners.