loader
Leasing-ul de personal sau munca temporara, o solutie din ce in ce mai cautata pe piata romaneasca

Leasing-ul de personal sau munca temporara, o solutie din ce in ce mai cautata pe piata romaneasca

Piata de leasing de personal a inregistrat cresteri de la an la an, atat din punct de vedere al volumului de angajati in regim temporar, cat si din punct de vedere al cifrei de afaceri

Conform analizei Smartree, agent autorizat de munca temporara, companii din industrii din ce in ce mai diverse apeleaza la aceasta forma de angajare.

 

Daca acest sistem de leasing de personal a fost utilizat la inceput ca raspuns al unor necesitati fluctuante de personal necalificat, in ultimii ani el este folosit de foarte multe dintre companiile multinationale in cautare de personal cu o pregatire temeinica si o educatie adecvata. Companiile cele mai active pe acest segment sunt call center-urile sau centrele de tip shared-services, consultanta IT, companiile din domeniul tehnologiei, telecom, dezvoltare software sau cele in care activitatea este de tip project-based.

 

„In ceea ce priveste leasing-ul de personal, marile firme multinationale, cu un numar consistent de angajati, folosesc aceasta forma de angajare pentru a-si eficientiza costurile si pentru a elimina riscurile asociate unei angajari nedorite. De asemenea, este o metoda care poate fi practicata cu succes pentru ocuparea anumitor pozitii care nu au fost luate in calcul si bugetate in planul anual, dar pentru care se doreste angajarea de personal, indiferent de momentul anului”, a declarat Adrian Stanciu, CEO Smartree.

 

Exista bineinteles si segmentele de piata unde angajarile sunt influentate de factorul sezonier, mai ales cand vorbim despre munca necalificata, pentru care se apeleaza la leasing-ul de personal: manipulanti in depozite, personalul implicat in serviciile hoteliere, in retail, productie sau logistica. De asemenea, leasing-ul de personal reprezinta o alternativa si pentru inlocuirea unor angajati care sunt inactivi o anumita perioada de timp, cum ar fi persoanele aflate in concediu de crestere a copilului.

 

Aceasta forma de angajare este cel mai des intalnita in orasele mari, precum Bucuresti, sau in zonele unde exista centre industriale sau facilitati importante de productie precum Timisoara, Craiova, Sibiu sau Cluj.

 

Avantaje si dezavantaje ale leasing-ului de personal

 

Munca temporara are avantaje multiple pentru angajatori, care se traduc in primul rand in flexibilitate in ceea ce priveste numarul de angajati, eficientizarea costurilor si eliminarea riscurilor asociate angajarii. Astfel, o agentie autorizata de leasing de personal preia toate sarcinile, incepand cu salarizarea, plata contributiilor sau a beneficiilor aferente. in plus, este solutia cea mai simpla de a acoperi nevoile fluctuante de personal din piata, mai ales in cazul companiilor fara entitate legala in Romania.

 

„Pentru acest tip de servicii, Smartree ofera clientilor solutii complete si transparente in ceea ce priveste intreg procesul de management al resurselor umane, de la partea de administrare a personalului si pana la calculul salarial, prin intermediul unei suite proprii de aplicatii de tip HRMS, MyStaff. Pe langa avantajele implicite ale muncii temporare, castigul adus de tehnologie face diferenta in ceea ce priveste calitatea serviciilor, timpul de livrare si transparenta proceselor”, a explicat Adrian Stanciu, CEO Smartree.

 

Alte beneficii asociate leasing-ului de personal sunt reducerea timpilor si a costurilor de recrutare precum si accesul la noi surse de candidati prin intermediul bazelor de date pe care agentiile le au disponibile.

 

Majoritatea contractelor de leasing de personal gestionate de Smartree sunt incheiate pe o perioada medie de trei ani, aceasta fiind, de altfel si perioada maxima permisa de lege. Pentru unele firme, perioada contractuala poate fi asociata cu o perioada de proba in care noii angajati confirma sau nu compatibilitatea cu noul loc de munca. Astfel, in aproximativ o treime din cazuri, companiile propun angajatilor temporari contracte de munca permanente.

Autori

foto
SMARTREE ROMANIA SRL