loader
Jumatate dintre romani considera ca situatia lor financiara din acest an s-a inrautatit, iar estimarile pentru perioada urmatoare sunt pesimiste

Jumatate dintre romani considera ca situatia lor financiara din acest an s-a inrautatit, iar estimarile pentru perioada urmatoare sunt pesimiste

In ceea ce priveste perioada urmatoare, 42,3% cred ca o vor duce mai rau in viitor si doar 28,3% se asteapta ca situatia lor financiara sa se imbunatateasca

Jumatate dintre romani (49,4%) considera ca situatia lor financiara din acest an s-a inrautatit fata de anul trecut, iar 43% estimeaza ca o vor duce mai rau in perioada urmatoare, rezulta dintr-un sondaj realizat de CEC Bank in parteneriat cu comparatorul bancar FinZoom.ro.

La intrebarea cum apreciaza situatia sa financiara in 2022 fata de anul trecut, 49,4% din respondenti afirma ca aceasta s-a inrautatit, 41,5% apreciaza ca situatia lor financiara a ramas la fel si doar 9,1% considera ca s-a imbunatatit.

In ceea ce priveste perioada urmatoare, 42,3% cred ca o vor duce mai rau in viitor si doar 28,3% se asteapta ca situatia lor financiara sa se imbunatateasca, iar 29,3% nu preconizeaza ca vor aparea modificari.

Intrebati daca au schimbat bani la inceputul lunii martie, pentru a avea valuta in numerar in casa, 20% dintre respondenti spun ca au facut asta, in contextul in care, piata din Romania s-a confruntat cu o crestere a cererii de numerar de valuta in primele zile de dupa izbucnirea conflictului armat din Ucraina.

Preturile la energie: principalul motiv de ingrijoare

Cresterea preturilor la energie este principalul motiv de ingrijorare in perioada urmatoare, pentru 24,7% dintre respondenti, de trei ori mai multi decat cei care sunt preocupati ca si-ar putea pierde locul de munca.

Aceasta ingrijorare este fundamentata in contextul in care cheltuielile cu locuinta si utilitatile au o pondere insemnata in bugetul romanilor: 45,9% dintre respondenti spun ca aloca acestor cheltuieli peste 40% din venitul lunar, in timp, ce doar 10,3% dintre romani aloca lunar mai putin de 20% din venituri cheltuielilor locative.

35,6% dintre respondenti spun ca nu reusesc in fiecare luna sa-si plateasca facturile, iar dintre acestia, circa 10,1% intampina probleme in fiecare luna.

In topul motivelor de ingrijorare, pe langa preturile la energie (24,7%) se afla si riscul extinderii conflictului din Ucraina (19,8%), riscuri la adresa sanatatii in contextul pandemiei COVID-19 (16,3%). Cresterea inflatiei si impactul asupra veniturilor si economiilor ii ingrijoreaza pe 13,2% dintre respondenti, iar o potentiala penuria de alimente – pe 12,5% dintre ei.

Sondajul privind situatia financiara a romanilor a fost realizat de comparatorul bancar FinZoom.ro, la cererea CEC Bank, in luna martie, pe un esantion de aproape 1.400 de respondenti din toata tara, reprezentativ pentru utilizatorii de internet. 60,3% dintre respondenti sunt salariati, 44,2% au declarat venituri intre 2.500 lei si 5.000 de lei, iar aproape jumatate – 46,9% - sub 2.500 de lei lunar, 38,1% dintre cei chestionati  au varsta cuprinsa intre 25 si 40 de ani, 36% au studii superioare si putin peste 13% studii postuniversitare.

Despre CEC Bank

CEC Bank este institutia financiara cu cea mai lunga traditie din Romania. Fondata in 1864, CEC Bank are in prezent cea mai extinsa retea nationala, cu peste 1.000 de sucursale si unitati teritoriale si cu active de peste 50 de miliarde lei, la sfarsitul lui 2021.

CEC Bank este o banca universala de top pe piata romaneasca si ofera o gama completa de produse si servicii persoanelor fizice, IMM-urilor si corporatiilor mari, prin multiple canale de distributie: unitati bancare, retele de ATM, internet banking, mobile banking si magazinul virtual CEC_IN – unde pot fi accesate produse si servicii bancare 100% online.

Mai multe detalii despre produsele si serviciile oferite de CEC Bank pot fi obtinute in orice unitate a Bancii, apeland gratuit Serviciul suport clienti la numarul de telefon 0.800.800.848 sau accesand site-ul www.cec.ro.

Autori