loader
ING Bank Romania: Unul din trei romani este de parere ca banii ii controleaza viata

ING Bank Romania: Unul din trei romani este de parere ca banii ii controleaza viata

Doar unul din trei romani declara ca discuta des despre situatia financiara impreuna cu prietenii sau familia

Cu ocazia Global Money Week, ING Bank atrage atentia asupra faptului ca unul din trei romani este ingrijorat ca situatia financiara ii controleaza viata, conform ultimului studiu  realizat la inceputul acestui an.

55% dintre respondenti au spus ca sanatatea financiara le influenteaza sanatatea psihica, plata datoriilor fiind in proportie de 64% sursa cea mai mare de stres. Urmatorii in topul factorilor de stres pentru romani sunt generarea unui venit suficient de mare pentru a-si acoperi cheltuielile (32%),  economisirea (27%) sau efectiv cheltuielile facute zi de zi (27%).

Plasele de siguranta

Pentru a se proteja, 43% dintre respondenti au declarat ca isi administreaza mai atent cheltuielile de la inceputul pandemiei, iar 45% incearca sa economiseasca mai mult pentru a avea o plasa de siguranta pe viitor.

Doar 37% au pus deoparte un fond de urgenta in prezent, iar patru din 10 considera ca pot apela la rude si prieteni pentru suport financiar in cazul unui eveniment nefericit. 29% considera ca pot intampina un soc financiar precum pierderea locului de munca.

Sursele de informare

Desi cercul de apropiati este in topul surselor de informare pentru sanatatea financiara, banii continua sa fie un subiect tabu. Doar unul din trei romani declara ca discuta des despre situatia financiara impreuna cu prietenii sau familia.

In ceea ce priveste cercetarea in mediul online, doar 27% dintre romani cauta surse de informatie in mod activ si numai 12% apeleaza la experti financiari sau consultanti pentru a invata cum sa isi gestioneze mai bine finantele personale.

Atunci cand au fost intrebati despre modalitatile cele mai bune de a-si imbunatati cunostintele, 64% sunt de parere ca experienta personala, cu esecuri si reusite, este cea mai importanta.

Memorie si instinct, in combinatie cu aplicatii si Excel-uri

40% dintre romani isi gestioneaza banii zilnic bazandu-se pe memorie si pe instinct, iar unul din patru romani declara ca isi seteaza mental limitele pentru sumele atribuite cheltuielilor sau economiilor.

Pe de alta parte, 43% folosesc website-ul sau aplicatia bancii lor cel putin o data pe saptamana pentru a-si gestiona finantele, in timp ce 33% folosesc tabele in excel sau isi noteaza veniturile si cheltuielile intr-o agenda.

Atunci cand vine vorba despre verificarea situatiei financiare, aproape jumatate spun ca isi verifica extrasele lunar, si 26% cel putin o data pe saptamana. 45% dintre respondenti declara ca reusesc sa se incadreze in bugetul pe care si-l propun.

Investitii si planuri de viitor

In general, cei intervievati considera ca propria lor sanatate financiara personala si a conationalilor lor a fost mai buna inainte de pandemia COVID-19, dar ca se va redresa usor in urmatorul an. 31% declara ca isi gestioneaza finantele avand in gand un orizont de timp mai extins, care implica economisire si investitii. Astfel, 27% iau in considerare forme alternative de a folosi banii economisiti, precum investirea in fonduri mutuale.

ING

ING Bank Romania este parte a ING Group, institutie financiara internationala globala, care ofera servicii bancare unui numar de peste 38,8 de milioane de clienti individuali, companii sau institutii din peste 40 de tari.

Infiintata in 1994, ING Bank Romania este in prezent o banca universala, oferind produse si servicii tuturor categoriilor de clienti – companii mari si mici, institutii financiare, mici antreprenori si persoane fizice. ING Bank Romania este a patra banca in top 10 banci locale, conform activelor, si singura banca cu crestere organica, fara achizitii de portofolii de clienti sau alte banci. ING Bank Romania este o banca universala cu peste 1,6 milioane de clienti din trei segmente de business: persoane fizice (retail), companii IMM-uri si Mid-Corporate si Wholesale Banking.

Misiunea ING este aceea de a-i sustine pe oameni sa fie cu un pas inainte, in viata si in afaceri.

Autori

foto
ING BANK N.V. AMSTERDAM SUCURSALA BUCURESTI