loader
Inflatia, provocarile legate de forta de munca, riscurile cibernetice si reglementarile legate de clima vor influenta cel mai mult veniturile companiilor imobiliare in acest an

Inflatia, provocarile legate de forta de munca, riscurile cibernetice si reglementarile legate de clima vor influenta cel mai mult veniturile companiilor imobiliare in acest an

Totodata, din studiu mai reiese faptul ca scade interesul companiilor pentru investitiile in tehnologie, pe termen scurt, din cauza contextului economic incert, generat de inflatie, costul cu forta de munca sau incertitudinile din lanturile de aprovizionare

Veniturile companiilor din sectorul imobiliar comercial (spatii comerciale, centre de afaceri si birouri, spatii logistice) vor fi influentate, anul acesta, in principal de persistenta inflatiei, de provocarile legate de forta de munca, de riscurile cibernetice si de reglementarile legate de schimbarile climatice, conform studiului global Deloitte 2023 Commercial Real Estate Outlook. Insa, in ciuda unor rezerve privind evolutia pietei pe termen scurt, 66% dintre participanti se asteapta la imbunatatire sau stabilitate in privinta elementelor fundamentale specifice pietei imobiliare – activitate de leasing (78%), reducerea volumului de spatii vacante (71%), nivelul chiriilor (70%), pretul proprietatilor (65%), activitatea de tranzactionare (63%), costul finantarii (63%) si disponibilitatea capitalului (60%).

Spatiile de birouri din centrele oraselor sau din zonele sub-urbane (36%, respectiv 35%), cladirile asociate economiei digitale (35%) si proprietatile cu functii logistice (34%) sunt considerate cele mai atractive de catre proprietari si investitori in aceasta perioada. Preferinta difera insa in functie de regiunea analizata: europenii considera ca birourile din zonele periferice prezinta cel mai mare potential de crestere (35% dintre participanti), companiile asiatice prefera proprietatile asociate economiei digitale (43%), iar jucatorii din America de Nord mizeaza pe spatiile cu functii logistice si de depozitare (43%).

Piata imobiliara globala este direct conectata la evolutiile din economie, astfel ca prudenta jucatorilor din domeniu este justificata in actualul context inca incert. Exista momentan o deconectare temporara intre asteptarile investitorilor si cele ale dezvoltatorilor, insa cred ca acestea se vor armoniza in scurt timp. Accesul la finantare ramane un element-cheie in domeniul imobiliar, fiind posibil sa vedem mai multe parteneriate si surse alternative de finantare, precum fonduri de investitii sau chiar «family offices». In Romania, piata a evoluat pozitiv in 2022. Potrivit datelor publicate de Banca Nationala a Romaniei, volumul investitiilor pe piata comerciala a crescut cu 16% in primele noua luni din 2022, fata de aceeasi perioada din anul anterior, dar majoritatea tranzactiilor au vizat proprietati din Bucuresti (55%), cu un interes in crestere pentru spatiile de birouri. Petru acest an ne asteptam la cresteri si pe sectorul de spatii comerciale”, a declarat Alexandra Smedoiu, Partener, Deloitte Romania, Lider al Serviciilor de Consultanta pentru sectorul Imobiliar.

Actiunile legate de ESG (environmental, social, governance – protectia mediului, impact social, guvernanta) se afla pe lista prioritatilor companiilor din domeniul imobiliar, insa, conform studiului, doar 12% dintre acestea spun ca sunt pregatite pentru implementarea schimbarilor necesare pentru indeplinirea cerintelor de conformare la reglementarile in vigoare. In plus, numai 7% iau in considerare date si analize din zona de ESG in stabilirea strategiei de investitii. Majoritatea planuiesc sa inceapa sa utilizeze astfel de date in luarea deciziilor in urmatorii trei ani.

Totodata, din studiu mai reiese faptul ca scade interesul companiilor pentru investitiile in tehnologie, pe termen scurt, din cauza contextului economic incert, generat de inflatie, costul cu forta de munca sau incertitudinile din lanturile de aprovizionare. Aproximativ 30% dintre ele intentioneaza sa reduca investitiile de acest tip, procent in crestere de la doar 7% anul trecut.

Studiul Deloitte 2023 Commercial Real Estate Outlook a fost efectuat in randul a 450 de companii cu active de peste 100 de milioane de dolari fiecare, din trei regiuni: America de Nord, Europa si Asia-Pacific.

Deloitte furnizeaza la nivel global servicii de audit, consultanta fiscala si juridica, consultanta, consultanta financiara si managementul riscului catre aproximativ 90% din companiile prezente in topul Fortune Global 500® si catre mii de companii din sectorul privat. Expertii firmei contribuie la atingerea unor rezultate masurabile si de durata, care ajuta la consolidarea increderii in pietele de capital, care permit companiilor sa se transforme, sa prospere si sa deschida calea catre o economie mai puternica, catre o societate mai echitabila si o lume sustenabila. Cu o istorie de peste 175 de ani, Deloitte acopera peste 150 de tari si teritorii. Obiectivul sau este sa creeze un impact vizibil in societate cu ajutorul celor aproximativ 415.000 de profesionisti la nivel mondial.

Deloitte Romania este una dintre cele mai mari firme de servicii profesionale din tara noastra si ofera, in cooperare cu Reff & Asociatii | Deloitte Legal, servicii de audit, de consultanta fiscala, servicii juridice, de consultanta si managementul riscului, consultanta financiara, solutii de servicii si consultanta in tehnologie, precum si alte servicii adiacente, prin intermediul a peste 3.000 de profesionisti.

Pentru a afla mai multe despre reteaua globala a firmelor membre, va rugam sa accesati www.deloitte.com/ro/despre

Autori

foto
DELOITTE CONSULTANTA SRL