loader
Indreptarea neclaritatilor trecutului. O noua amnistie pentru obligatiile fiscale suplimentare aferente tichetelor cadou

Indreptarea neclaritatilor trecutului. O noua amnistie pentru obligatiile fiscale suplimentare aferente tichetelor cadou

Material de opinie de Laura Epure, Managing Associate, Tatiana Milu, Associate, Reff & Asociatii | Deloitte Legal, si Diana Alexandru, Senior Consultant, Deloitte Romania

Tratamentul fiscal al tichetelor cadou acordate de anumite societati altor persoane decat propriilor angajati a fost subiectul unor dezbateri indelungate intre mediul de afaceri si autoritatea fiscala, dat fiind ca, in urma unor controale, reprezentantii administratiei au reincadrat aceste beneficii din „venituri din alte surse” in „venituri din salarii”, stabilind astfel impozite si contributii suplimentare, precum si dobanzi si penalitati aferente in sarcina companiilor care le-au acordat. Astfel, sumele impuse au dublat, in unele cazuri, costul efectiv al tichetelor respective.

Initial, legislatia fiscala reglementa tratamentul fiscal al tichetelor cadou acordate angajatilor altei companii drept venituri din alte surse, supuse doar impozitului pe venit cu retinere la sursa, existand inclusiv materiale emise de autoritatile fiscale care confirmau acest aspect. Cu toate acestea, interpretand in sens contrar legislatia fiscala privind impozitarea tichetelor cadou, inspectorii au stabilit ca acestea ar reprezenta venituri salariale, in anumite situatii, chiar si in lipsa unei relatii contractuale de munca intre emitentul tichetelor si beneficiarul lor.

Pentru a corecta situatiile aparute in practica, in 24 februarie 2023 a fost adoptata Legea nr. 43/2023 care prevede anularea obligatiilor fiscale principale si accesorii stabilite in astfel de cazuri.

Cine poate beneficia de amnistie?

Beneficiarii acestei facilitati se impart in doua categorii principale. Pe de-o parte, amnistia se aplica persoanelor juridice in sarcina carora autoritatile fiscale au stabilit diferente de obligatii fiscale ca urmare a reincadrarii veniturilor din tichete cadou in categoria veniturilor de natura salariala.

Pe de alta parte, aceasta se aplica si persoanelor juridice care au acordat astfel de tichete cadou altor persoane decat angajatilor lor, dar pentru care nu s-a emis inca o decizie de impunere, legea amnistiei limitand dreptul autoritatilor fiscale de a emite, in viitor, decizii de impunere pentru perioade fiscale anterioare datei de 31 decembrie 2020 inclusiv.

Legea prevede ca amnistia se aplica doar pentru veniturile din tichete cadou obtinute de catre persoanele fizice de la alte persoane decat angajatorii lor si care au fost incadrate in categoria veniturilor din alte surse. Prin urmare, fiecare contribuabil trebuie sa-si analizeze cu atentie situatia pentru a stabili daca este eligibil pentru a beneficia de efectele favorabile ale amnistiei.

Pentru sumele deja achitate, contribuabilul trebuie sa depuna o cerere de restituire

In cazul in care obligatiile fiscale au fost deja stinse la data intrarii in vigoare a legii, actul normativ prevede dreptul contribuabililor de a solicita restituirea sumelor respective prin depunerea unei cereri in acest sens la organul fiscal, in limita termenului de prescriptie de cinci ani ce se calculeaza incepand cu data intrarii in vigoare a legii.

Pentru aplicarea amnistiei, Agentia Nationala de Administrare Fiscala este obligata sa emita, in termen de 30 de zile de la data intrarii in vigoare a legii (27 februarie 2023), un ordin cu regulile necesare pentru anularea obligatiilor fiscale.

Cu toate acestea, experientele recente cu astfel de reglementari au aratat ca autoritatile au avut nevoie de mai mult timp pentru a adopta normele, ceea ce a intarziat aplicarea efectiva a facilitatii. Pe de alta parte, tocmai aceasta experienta poate reprezenta o baza solida in cadrul activitatii de elaborare a procedurii de aplicare, care sa ajute autoritatile sa se incadreze in termenul de 30 de zile si sa degreveze contribuabilii de o povara ce le-a fost impusa ca urmare a unor neclaritati legislative ce nu le pot fi imputate.

In concluzie, legea este binevenita, dar mai raman cateva aspecte care trebuie clarificate de catre autoritati, intrucat amnistia prevazuta de acestea nu acopera toate implicatiile tratamentului fiscal aplicabil tichetelor cadou. Spre exemplu, ramane inca de clarificat daca vor intra sub incidenta acestei amnistii persoanele juridice care nu au tratat tichetele cadou drept venituri din alte surse (au aplicat alt tratament fiscal) sau cele care nu au acordat astfel de beneficii, ci au optat pentru acordarea de vouchere pentru magazinele online.

Autori

foto
DELOITTE CONSULTANTA SRL