loader
Gandirea agila, atuul oamenilor de succes

Gandirea agila, atuul oamenilor de succes

Autor: Constantin Magdalina, Expert Tendinte si Tehnologii Emergente

Revolutia Agile in management transforma modul de lucru in cadrul companiilor. Pornita din interiorul echipelor de dezvoltare software, Agile se rostogoleste si cuprinde tot mai multe domenii.

Companiile cu management bazat pe metodologia Agile inregistreaza o crestere medie de 60% a veniturilor si profitului. Echipele devin cu 25% mai productive, iar directorii generali aloca de 4 ori mai mult timp pe strategie si intre 25% pana la 60% mai putin timp in managementul operational.

Pe fondul acestei revolutii tacute din management, sub diferite etichete, gandirea agila reuseste sa aiba un numitor comun: viteza, care face posibila adaptarea rapida si permanenta a solutiei la realitatea fluida a proiectului si mediului de afaceri.

1. Gandire rapida, gandire lenta

Diferenta dintre decidentii cu o gandire rapida si cei cu o gandire lenta, in termenii lui Daniel Kahneman, este similara comparatiei jucatorilor de sah blitz si cei de sah clasic.

Jucatorii de sah blitz au 5 minute sa inchida partida in timp ce formatul clasic permite incheierea partidei in 120 minute.

Conditionati de scurgerea rapida a timpului, jucatorii de sah blitz isi vor activa tot arsenalul de mutari si tactici ca sa castige, deoarece au foarte putin timp la dispozitie comparativ jucatorii de sah clasic, care isi reprezinta diferit mutarile si strategiile.

Primii au o cinetica a mutarilor si adaptarii pe tabla de sah mult mai accelerata decat jucatorii de sah clasic care isi iau mai mult timp de gandire si sunt mai lipiti de strategia lor.

2. Avantajele gandirii agile in afaceri

Pentru mediul de afaceri, avansul tehnologiei a accelerat timpul succesiunea de mutari pe este nevoie sa le faca decidentii. Daca nu te incadrezi in timp, pierzi in fata competitiei care muta mai rapid, adica lanseaza mai repede un produs si serviciu, castiga notorietate si, ulterior, cota de piata.

Sub impactul avansului tehnologic formatul competitional din afaceri s-a modificat si prin urmare si viteza decizionala si operationala s-au accelerat.

Fata de birocratia companiilor traditionale, companiile agile sunt cele apte sa dea eficienta. Liderii companiilor agile adopta un ciclu iterativ de design al solutiilor si metodelor pentru imbunatatirea produselor si serviciilor.

Echipele pot identifica problemele din timp, pot testa si implementa solutii eficiente si adaptate la schimbare. In plus, liderii pot dezvolta o cultura a testarii in echipele lor, unde toti membrii pot invata din greseli pentru a nu le mai repeta in viitor.

Iata cateva beneficii ale agilitatii in gandire:

1. Luarea accelerata a deciziilor. O mai buna capacitate de a judeca si de a vedea care sunt elementele esentiale pentru a putea decide.

2. Flexibilitatea atitudinii si a fluxului de lucru. Mai putina dependenta de dogme si birocratie.

3. Abilitatea de a aborda corect problemele dificile. Revenirea la elementele fundamentale pentru a evalua ce trebuie schimbat.

4. Inovatie si colaborare mai bune. Cu mintea deschisa, fiecare membru al unei echipe agile este curios si curajos vis-a-vis de fiecare element al rolului tau.

5. Angajament si sprijin mai bun. Colegii sunt mai colaborativi, mai implicati si mai responsabilizati.

3. Mentalitatea care face diferenta

Cand ne gandim la mentalitati, spunem despre o persoana ca are o „mentalitate de crestere” sau o „mentalitate fixa”. Dar daca am putea fi mai flexibili cu mentalitatea noastra? Ce se intampla daca am putea adopta o „mentalitate agila”?

Termenul de „mentalitate agila” este adesea folosit in lumea afacerilor, dar poate fi aplicat in orice domeniu al vietii. O mentalitate agila inseamna a fi adaptabil si flexibil. Este vorba despre a fi deschis la schimbare si dispus sa pivotezi/schimbi atunci cand este necesar.

O mentalitate agila este esentiala pentru oricine doreste sa aiba succes in lumea de astazi, aflata intr-o schimbare rapida. Tehnologia avanseaza intr-un ritm fara precedent, iar capacitatea de adaptare la schimbare devine din ce in ce mai importanta.

Cei care au o mentalitate agila sunt capabili sa accepte schimbarea si sa o foloseasca in avantajul lor. Sunt capabili sa se adapteze la situatii noi si sa gaseasca oportunitati in schimbare.

Adoptarea unei mentalitati agile nu inseamna schimbarea completa a cine esti. Este despre a fi deschis catre noi moduri de a gandi si de a decide eficient. Este vorba despre a fi flexibil si adaptabil.

Iata cateva recomandari despre cum poti si tu adopta o mentalitate agila:

1. Imbratiseaza schimbarea ca pe o oportunitate.

2. Fii deschis catre noi moduri de a gandi si de a te comporta.

3. Fii flexibil si adaptabil, cu o mentalitate de crestere.

4. Fii dispus sa pivotezi atunci cand este necesar.

5. Invata si dezvolta-te continuu.

6. Ramai pozitiv si optimist.

7. Fii un mentor bun! Indruma-i pe altii.

Despre Constantin Magdalina

Constantin Magdalina are o experienta profesionala de 15 ani, timp in care a lucrat la companii multinationale, atat in tara cat si in strainatate. Constantin are un Master in Marketing si Comunicare la Academia de Studii Economice Bucuresti. Este certificat LeanSix Sigma si ITIL (IT Information Library®) ceea ce-i faciliteaza o buna intelegere a proceselor si transformarilor din cadrul organizatiilor. Certificarea obtinuta de la Chartered Institute of Marketing ii completeaza expertiza de business. A initiat si coordonat studii despre mediul de afaceri din Romania. Participa la numeroase conferinte de business si scrie pe teme legate de inovatie, eficientizarea proceselor de afaceri, social media, transformarea digitala, tendinte si tehnologii emergente.