loader

Fondurile de pensii private, o miscare inteleapta pentru viitorul nostru

Chiar de la primul loc de munca, o discutie cu angajatorul cu privire la contributia pentru fondul facultativ de pensii ar fi un lucru intelept.

1. The 6th anniversary of the Romanian private pension system was marked in 2014. How would you describe a mature private pension system? Is Romania’s private pension system heading in the right direction? Please detail. 

 

Atunci cand vorbim despre un sistem matur de pensii, primu lucru care imi vine in minte este legat de tarile vest europene, cum ar fi Olanda, unde pensia privata are deja o istorie bogata. Trebuie sa fim consitenti de faptul ca aceste sisteme mult mai dezvoltate au ca baza o cultura diferita fata de cea din Romania. Vorbim aici despre cultura de economisire a banilor, privind in perspectiva pentru asigurarea viitorului, chiar de la primul salariu castigat. Referitor la Romania, consider ca datele despre noii clienti care aleg pensia facultativa arata ca intregul sistem de pensii private se indreapta in directia potrivita, dar mai este inca loc de imbunatatiri.

 

In 2014, unul din 3 romani care au optat pentru o pensie facultativa a ales BCR Pensii. Astfel, am ajuns la 600.000 de clienti care au avut incredere in noi pentru a le administra banii pentru pensie, atat in pilonul 2, cat si in pilonul 3. In anul 2015, la sfarsitul lunii iunie, Fondul de Pensii Facultative BCR PLUS avea 105,692 participanti, o crestere cu mai mult de 15% fata de aceeasi perioada a anului 2014. In medie, piata pensiilor facultative a crescut cu 11%. 

 

Pentru versiunea completa a articolului, va rugam accesati varianta in limba engleza, aici.   

Autori

foto
BCR PENSII SOCIETATE DE ADMINISTRARE A FONDURILOR DE PENSII PRIVATE SA