loader
Facilitati fiscale aplicabile furnizorilor fortelor militare ale SUA din Romania

Facilitati fiscale aplicabile furnizorilor fortelor militare ale SUA din Romania

Material de opinie de Camelia Malahov, Director, Alexandru Stancu, Senior Manager, si Alexandru Rotariu, Senior Consultant, Servicii Fiscale, Deloitte Romania

Situatia creata de conflictul din Ucraina a generat o crestere a numarului de militari ai fortelor armate ale Statelor Unite ale Americii (SUA), respectiv ai Aliantei Nord-Atlantice (NATO) in Romania. Sub aspect comercial, aceasta situatie se reflecta prin intensificarea colaborarii acestora cu societatile romanesti, cu scopul asigurarii aprovizionarii cu produsele si serviciile necesare. Cu toate acestea, putini comercianti cunosc facilitatile fiscale de care pot beneficia in cazul in care colaboreaza cu fortele militare ale SUA.

Aceste facilitati sunt prevazute de mult timp in legislatia fiscala locala, dar, desi conditiile pentru aplicarea lor nu sunt excesive, ele au fost putin utilizate in trecut din cauza existentei mai multor acte normative relevante clarificarii tratamentului fiscal aplicabil, precum si din necesitatea pregatirii unor evidente contabile distincte. Contextul actual cere insa ca acestea sa fie readuse in atentia contribuabililor interesati.

Concret, companiile pot beneficia de scutirea de impozit pe profit, exceptarea de la plata TVA sau a altor impozite  pentru furnizarea de bunuri si prestarea de servicii catre fortele armate ale SUA din Romania.

Pasii necesari pentru aplicarea facilitatilor

Pot aplica scutirea pentru impozitul pe profit, in anumite conditii, contractorii din Romania, cu alte cuvinte orice entitate care, direct sau indirect, in calitate de subcontractor, livreaza bunuri sau presteaza servicii catre fortele Statelor Unite.

Un prim pas in acest sens va consta, asadar, in stabilirea calitatii de contractor/subcontractor, conform prevederilor acordurilor de cooperare incheiate intre Romania si SUA.

Pentru a beneficia de facilitatile mentionate, nu este obligatoriu ca aceste companii sa isi stabileasca exclusiv ca obiect de activitate livrarea de produse / prestarea de servicii in beneficiul militarilor fortelor SUA. Insa furnizorii si prestatorii din Romania care deruleaza relatii comerciale si cu alte entitati, in afara celor asociate armatei americane, trebuie sa indeplineasca o serie de conditii esentiale pentru a putea aplica scutirea de impozit pe profit.

In primul rand, acestia trebuie sa tina evidente separate pentru activitatile desfasurate in legatura cu fortele SUA. In plus, scutirea se va aplica limitat, doar pentru acele activitatii care se desfasoara exclusiv in beneficiul fortelor armate ale SUA din Romania.

Al doilea pas necesar pentru aplicarea acestor facilitati va fi documentarea corecta si completa a operatiunilor respective, cu atat mai mult cu cat, in cazul facilitatii privind impozitul pe profit, legislatia specifica face trimiteri cu caracter general la documentele justificative specifice acestei scutiri.

Pe de alta parte, potrivit Codului Fiscal, cheltuielile asociate veniturilor neimpozabile sunt nedeductibile si se naste intrebarea daca marjei de profit aplicate de furnizor/prestator produselor si serviciilor vandute in beneficiul fortelor SUA ar trebui sa i se aloce o cheltuiala nedeductibila.

Bunurile furnizate sau serviciile prestate, enumerate de legislatia specifica si care sunt astfel eligibile aplicarii ulterioare a scutirii de impozit, acopera o gama larga – de la materiale si servicii de constructii, combustibil, mentenanta, pana la alimente si produse menajere, iar lista poate continua.

Scutirea de TVA, valabila si in relatiile comerciale cu fortele militare ale altor state

Scutirea de TVA este si ea prevazuta de acordurile de cooperare dintre Romania si SUA, pentru livrarile de bunuri sau prestarile de servicii destinate fortelor armate ale SUA, inclusiv in cazul celor destinate uzului personal al militarilor ori al membrilor familiilor acestora.

Recent, domeniul de aplicare a fost extins si asupra livrarilor/prestarilor catre fortele armate ale altor state membre ale Uniunii Europene (UE), atunci cand acestea participa la o actiune desfasurata ca urmare a politicii de securitate si aparare implementata la nivelul UE.

Pentru aplicarea scutirii de TVA trebuie de asemenea indeplinite o serie de conditii, printre care cele mai importante ar fi prezentarea certificatului specific de scutire TVA, in cazul scutirii directe, sau prezentarea cererii de restituire a TVA impreuna cu documentele justificative aferente, in cazul scutirii prin restituire.

Alte facilitati fiscale cuprinse in acordurile de cooperare dintre SUA si Romania constau in scutirea de la plata impozitului pe venit si a contributiilor sociale obligatorii pentru persoanele fizice, a accizelor, precum si exceptarea de la plata impozitelor si taxelor locale. Toate aceste facilitati sunt aplicabile, in anumite conditii, membrilor fortelor armate ale SUA, componentei civile asociate acesteia si membrilor de familie ai cetatenilor americani din aceste categorii. Mai mult, scutirea de la plata impozitului pe venit si a contributiilor la asigurarile sociale obligatorii este valabila si pentru angajatii contractantilor Statelor Unite care servesc in exclusivitate fortele militare SUA in Romania.

Asadar, cele mai multe facilitatile fiscale amintite sunt valabile doar pentru relatiile comerciale stabilite fie direct cu fortele militare ale SUA in Romania, fie cu entitati asociate acestora.  

Intrebarea legitima care apare in acest context priveste posibilitatea extinderii aplicabilitatii scutirii de la plata impozitului pe profit si a celorlalte facilitati fiscale mentionate si in cazul relatiilor comerciale cu fortele armate ale celorlalte state membre ale UE/NATO, prezente in tara noastra, similar modelului aplicat in cazul scutirii de TVA.

In concluzie, avand in vedere contextul actual, companiile romanesti care sunt furnizori, directi sau indirecti, ai fortelor militare ale SUA si ai altor state membre UE din Romania ar trebui sa analizeze posibilitatea de a aplica scutirile fiscale pe care le au la dispozitie conform reglementarilor in vigoare, dar cu respectarea cerintelor specifice.

Autori

foto
DELOITTE CONSULTANTA SRL