loader
EY Romania Attractiveness Survey: 67% dintre investitori anticipeaza o ascensiune a atractivitatii Romaniei ca destinatie de investitii in urmatorii trei ani

EY Romania Attractiveness Survey: 67% dintre investitori anticipeaza o ascensiune a atractivitatii Romaniei ca destinatie de investitii in urmatorii trei ani

Romania isi mentine ferm pozitia rezilienta de piata, in pofida unui declin al investitiilor straine directe de 13% in 2023

• Romania a inregistrat o usoara scadere a ISD, cu 13%, in 2023 

• 72% dintre investitori au mentionat disponibilitatea finantarilor nerambursabile drept un factor determinant pentru ISD

• Romania a depasit Grecia si Bulgaria ca numar de proiecte ISD in 2023 si se situeaza pe locul cinci ca numar mediu de locuri de munca create per proiect

Romania isi mentine ferm pozitia rezilienta de piata, in pofida unui declin al investitiilor straine directe de 13% in 2023, captand increderea investitorilor care inca intrevad potentialul acesteia – se arata in studiul de atractivitate EY Romania, efectuat in prima parte a anului 2024.  

Anul 2023 a fost marcat de schimbari nuantate si de o evolutie dinamica a ISD, reflectand tendinta generala de scadere a numarului de proiecte ISD in Europa cu 4%.

Numarul locurilor de munca nou create a inregistrat o scadere mai mica, de 8% (de la 6.460, la 5.935 intre 2023 si 2022), ceea ce inseamna proiecte mai mari in medie. In contextul general al Europei Centrale si de Est, Ungaria a inregistrat performante mai bune, iar Romania a depasit Grecia si Bulgaria ca numar de proiecte ISD in 2023. In plus, Romania se situeaza pe locul cinci ca numar mediu de locuri de munca create per proiect, depasind concurenti puternici, precum Polonia.

Aproape jumatate (46%) dintre liderii executivi intervievati in cadrul studiului considera ca Romania a ramas o piata robusta si rezilienta pentru investitii in 2023, mentionand ca au in plan sa-si consolideze sau sa-si extinda operatiunile de aici in viitorul apropiat.

Bogdan Ion, Country Managing Partner, EY Romania si Chief Operating Officer pentru EY Europa Centrala si de Sud-Est si Regiunea Asiei Centrale: „Perspectivele favorabile sunt recunoscute de 67% dintre investitori, care prevad o crestere a atractivitatii Romaniei ca destinatie de investitii in urmatorii trei ani. Romania se remarca prin depasirea Greciei si Bulgariei ca numar de proiecte ISD si prin clasarea pe locul cinci in Europa Centrala si de Est ca numar mediu de locuri de munca create per proiect. Accesul la finantari nerambursabile este considerat un factor decisiv de 72% dintre investitori. Sectoarele de interes includ software si servicii IT, produsele electronice, transporturile si logistica, care domina in atragerea investitiilor straine directe. Integrarea tehnologiilor emergente si accesul la o forta de munca bine pregatita sunt esentiale, consolidand astfel pozitia Romaniei ca o destinatie atractiva pentru investitii durabile si cu impact semnificativ pe termen lung."

Bucurestiul continua sa domine ca principala destinatie pentru ISD, cu o cota substantiala de 40%. Iasi si Timisoara au inregistrat cate 3 proiecte de investitii fiecare, iar Cluj-Napoca si Brasov cu cate 2 proiecte fiecare. Cu toate acestea, in comparatie cu datele de anul trecut, modelul de investitii din acest an sugereaza o abatere de la atentia acordata in mod traditional marilor centre economice, semnaland o dispersie mai larga a proiectelor in diverse orase.

In ceea ce priveste originea fluxurilor ISD, principalii investitori au ramas aceiasi, Germania mentinandu-si pozitia de lider in peisajul investitional romanesc, cu 16 proiecte, la fel ca in 2022. Pe urmatoarele pozitii, la mica distanta s-au clasat Marea Britanie si SUA, fiecare cu cate 6 proiecte.

Principalele sectoare care au atras investitii straine directe in 2023 reflecta tendintele cheie observate in Europa, in top fiind sectorul software si servicii IT, in timp ce sectorul produselor electronice a ocupat o remarcabila pozitie secunda, ceea ce a reprezentat o diferenta fata de clasamentul european. Sectorul transporturilor si logisticii se afla din nou in prim plan, inregistrand un avans accentuat, pana pe locul al treilea in clasamentul investitiilor straine directe in Romania, un salt important de pe pozitia a noua anul trecut.

Principalii vectori ai ISD: sistemul fiscal favorabil, adoptarea tehnologiilor si disponibilitatea fortei de munca

Investitorii sunt atrasi de oportunitatile de expansiune pe piete noi, iar Romania se distinge prin sistemul sau fiscal avantajos, adoptarea tehnologiilor emergente si disponibilitatea fortei de munca calificate. Un procent semnificativ de 52% dintre respondenti vad accesul la piete neexplorate ca un factor cheie, in timp ce 37% apreciaza sistemul fiscal si 35% valorificarea tehnologiilor noi. Aceste aspecte evidentiaza pozitia strategica a Romaniei intre Est si Vest si creeaza un mediu propice pentru inovatie si afaceri, cu avantaje fiscale care o plaseaza intr-o pozitie favorabila comparativ cu alte tari europene.

Calitatea si disponibilitatea fortei de munca in Romania sunt de asemenea apreciate, cu 26% dintre investitori considerandu-le printre primii trei factori de atractie, marcand o crestere fata de anul anterior. Totusi, aderarea partiala la spatiul Schengen pe cale aeriana si maritima starneste ingrijorari privind migratia fortei de munca si potentialul exod al creierelor, ceea ce ar putea afecta competitivitatea tarii prin cresterea deficitului de forta de munca si presiuni asupra salariilor.

Cu toate acestea, perspectiva integrarii Romaniei in spatiul Schengen este privita cu optimism de investitorii din Europa Centrala si de Est, care anticipeaza noi oportunitati, in special in turism. Aderarea la Schengen este vazuta ca un factor care ar putea imbunatati performantele comerciale ale Romaniei, similar cu experientele altor tari din regiune.

Un procent impresionant de 72% dintre investitori considera accesul la finantarile nerambursabile ca fiind un factor cheie in atragerea investitiilor straine directe (ISD). Desi stimulentele nationale nu mai sunt la fel de atractive ca in trecut, finantarile nerambursabile raman esentiale pentru atractivitatea investitionala. Romania se remarca prin disponibilitatea unei game variate de programe de ajutor de stat, cu fonduri UE ce pot fi utilizate pentru proiecte cu investitii majore de capital. In urmatorii trei ani, se estimeaza ca ajutorul de stat va atinge 2 miliarde de euro, depasind suma de 1,2 miliarde de euro din perioada 2021-2023.

Romania poate sa isi consolideze pozitia ca centru atractiv pentru investitii durabile

Desi numarul de proiecte de investitii straine directe (ISD) in Romania in 2023 a scazut cu 13%, optimismul investitorilor ramane puternic, cu 67% anticipand o crestere a atractivitatii tarii ca destinatie de investitii in urmatorii trei ani, fata de 41% in anul precedent. Aceasta incredere este sustinuta de imbunatatirile legislative si de reglementare ale Romaniei si de accentul pe sectoare strategice cu potential de crestere. In plus, eforturile de digitalizare si inovatie, impreuna cu modernizarea infrastructurii si optimizarea proceselor administrative, sunt vazute ca factori cheie in atragerea investitorilor. Cu toate acestea, inflatia este identificata ca principalul risc pentru atractivitatea Romaniei, cu 14% dintre executivi declarandu-se preocupati in acest sens, urmata de datoria publica si tensiunile geopolitice. Totusi, se asteapta ca Romania sa isi consolideze pozitia de centru atractiv pentru investitii durabile, sustinuta de o crestere reala anticipata a PIB-ului si de o inflatie in scadere in anii urmatori.

 

                                                                                                              ***

Despre EY Romania

EY este una dintre cele mai mari firme de servicii profesionale la nivel global, cu 395.442 de angajati in peste 700 de birouri in 150 de tari si venituri de aproximativ 49,4 miliarde de USD in anul fiscal incheiat la 30 iunie 2023. Reteaua noastra este integrata la nivel global, iar resursele din cadrul acesteia ne ajuta sa le oferim clientilor servicii prin care sa beneficieze de oportunitatile din intreaga lume.

Prezenta in Romania din anul 1992, EY furnizeaza, cu ajutorul celor peste 1.000 de angajati din Romania si Republica Moldova, servicii integrate de audit, asistenta fiscala, juridica, strategie si tranzactii, consultanta catre companii multinationale si locale. Avem birouri in Bucuresti, Cluj-Napoca, Timisoara, Iasi si Chisinau. EY Romania s-a afiliat in 2014 singurei competitii de nivel mondial dedicata antreprenorialului, EY Entrepreneur Of The Year. Castigatorul editiei locale reprezinta Romania in finala mondiala ce are loc in fiecare an, in luna iunie, la Monte Carlo. In finala mondiala se acorda titlul World Entrepreneur Of The Year.

Despre studiu: atractivitatea perceputa a Romaniei

Atractivitatea unei destinatii luata in calcul pentru proiectele de investitii este definita ca o combinatie intre imagine, gradul de incredere din partea investitorilor si perceptia privind capacitatea tarii sau zonei respective de a oferi cele mai competitive beneficii pentru ISD. Cercetarea in teren a fost realizata de EuroMoney, in intervalul februarie – martie 2024 prin intermediul unor chestionare online, pe baza unui esantion reprezentativ format din 100 de factori de decizie la nivel de conducere executiva si consiliu de administratie.

Jumatate dintre respondenti sunt situati in Romania, 40% in alte tari din Europa, 6% in SUA, iar restul in Japonia, China, Israel si Emiratele Arabe Unite.

Autori

foto
ERNST & YOUNG SERVICE SRL