loader
Ericsson Mobility Report: Tehnologia 5G schimba strategiile de FWA ale furnizorilor de servicii de comunicatii

Ericsson Mobility Report: Tehnologia 5G schimba strategiile de FWA ale furnizorilor de servicii de comunicatii

Fixed Wireless Access (FWA) este al doilea cel mai raspandit scenariu de utilizare 5G, dupa enhanced Mobile Broadband (eMBB)

• 5G permite unui numar tot mai mare de furnizori de servicii FWA sa gandeasca planuri tarifare pe baza vitezei serviciilor oferite

• Numarul abonamentelor 5G ar urma sa ajunga la aproape 5,6 miliarde pana la sfarsitul anului 2029

• Traficul de date mobile ar urma sa creasca cu 20%, anual, pana la sfarsitul anului 2029

Accesul wireless fix (FWA) este unul dintre cele mai raspandite scenarii de utilizare din sfera 5G pentru furnizorii de servicii de comunicatii (CSP) de la nivel global, numarul celor care ofera acest serviciu fiind in crestere in ultimul an. Cea mai recenta editie a Ericsson Mobility Report prezinta detalii si estimari privind evolutia industriei de telecomuniicatii, precum si situatia pe regiuni.

In aprilie 2024, 241 dintre cei 310 de furnizori de servicii de comunicatii (CSPs) de la nivel global, inclusi in raportul Ericsson, ofereau servicii de FWA, iar 128 dintre ei – aproximativ 53% – au si oferte care includ servicii 5G FWA, in crestere cu 12 puncte fata de perioada corespunzatoare din 2023.

Datorita vitezei, a faptului ca favorizeaza un management eficient al datelor si a latentei minime, optiunea 5G devine tot mai cautata in abonamentele de FWA. Astfel, numarul furnizorilor de servicii de comunicatii care ofera astfel de servicii si, implicit, practica tarife corelate a crescut cu aproape 50%, pana la 40% din numarul total al furnizorilor de servicii de comunicatii care ofera si abonamente FWA. Fixed Wireless Access (FWA) este al doilea cel mai raspandit scenariu de utilizare 5G, dupa enhanced Mobile Broadband (eMBB).

Fredrik Jejdling – Executive Vice President & Head of Networks, Ericsson – a declarat: „Editia din iunie 2024 a raportului Ericsson Mobility Report arata o crestere puternica a numarului de abonamente 5G. Conexiunile in banda larga mobila imbunatatita si FWA sunt principalele scenarii de utilizare, fiind tot mai evident faptul ca tehnologia 5G si capacitatile asigurate de aceasta influenteaza ofertele cu FWA puse la dispozitia consumatorilor de catre furnizorii de servicii de comunicatii. Raportul subliniaza, de asemenea, necesitatea unei implementari accelerate a tehnologiei 5G Standalone pentru a utiliza 5G la intregul sau potential”.

Aproximativ 300 de furnizori de servicii de comunicatii de la nivel global ofera acum servicii 5G, iar aproximativ 50 dintre ei au lansat retele 5G Standalone (5G SA). In ceea ce priveste abonamentele 5G, numarul lor continua sa creasca in toate regiunile. Aproximativ 160 de milioane de abonamente 5G au fost adaugate la nivel global in primele trei luni ale anului 2024 pana la un total de peste 1,7 miliarde. In ansamblu, numarul de noi abonamente ar urma sa fie de aproape 600 de milioane de abonamente noi in 2024. In plus, potrivit cercetatorilor, abonamentele 5G vor insuma aproape 5,6 miliarde pana la sfarsitul anului 2029 – acoperirea globala a populatiei 5G, in afara Chinei continentale, urmand sa se dubleze de la 40% la sfarsitul anului 2023, la 80% pana la final de 2029. Astfel, la sfarsitul anului 2029, abonamentele mobile care includ si capacitati 5G ar urma sa reprezinte aproximativ 60% din totalul abonamentelor de servicii mobile de la nivel global.

La nivel regional, pana la sfarsitul anului 2029, America de Nord ar urma sa aiba cea mai mare rata de adoptie a abonamentelor cu 5G, cu 90% (430 de milioane). In India, abonamentele 5G ar putea creste de la 119 milioane la sfarsitul anului 2023 (aproximativ 10% din toate abonamentele mobile din tara) la aproximativ 840 de milioane (65% din toate abonamentele) pana la sfarsitul anului 2029.

In ceea ce priveste experienta utilizatorului, statisticile unui furnizor de servicii de comunicatii de top arata ca pentru 97% din serviciile accesate de utilizatori pe frecvente 5G in banda medie timpul de incarcare a fost cu pana la 1,5 secunde mai scurt comparativ cu 67% pe 5G in banda joasa 5G si 38% pe 4G (in toate benzile de frecventa).

Acoperirea populatiei pe 5G in banda medie, in afara Chinei continentale, a ajuns la 35%, iar America de Nord si India au facut implementari rapide, depasind 85%, respectiv, 90% acoperire mid-band.

Cu toate acestea, editia curenta a Ericsson Mobility Report arata ca prognoza cresterii traficul anual de date din reteaua mobila va fi mai redusa  comparativ cu nivelul raportat in noiembrie 2023. Acest lucru se datoreaza, in principal, modificarilor aduse unor date de prognoza, precum cifre mai mici raportate de autoritatile de reglementare si furnizorii de servicii de comunicatii pe unele piete cu numar mare de utilizatori, in a doua jumatate a anului 2023.

Volumul traficului de date din retelele mobile a crescut cu 25% de la an la an, intre sfarsitul lunii martie 2023 si sfarsitul lunii martie 2024, evolutia fiind determinata in principal de migrarea abonatilor catre generatiile noi de dispozitive si serviciile cu trafic intens de date, cum ar fi video.

Estimarile arata o crestere a traficului de date mobile cu o rata anuala compusa de aproximativ 20%, pana la final de 2029. In 2023, aproximativ un sfert din traficul de date din retelele mobile a fost realizat prin tehnologia 5G si se preconizeaza ca aceasta va creste la aproximativ 75% pana la sfarsitul lui 2029.

Raportul integral este disponibil aici

Inca de la lansarea sa, in anul 2011, Ericsson Mobility Report reprezinta o sursa de referinta din industrie pentru date, performante, statistici si previziuni privind retelele. Analiza realizata de compania Ericsson se bazeaza pe informatii unice despre retelele globale Ericsson si ale partenerilor.

URMARITI ACTIVITATEA NOASTRA:

Abonati-va la comunicatele de presa Ericsson aici

Abonati-va la materialele de pe blogul Ericsson aici

https://twitter.com/ericsson

https://www.facebook.com/ericsson

https://www.linkedin.com/company/ericsson

DESPRE ERICSSON:

Retelele Ericsson asigura capacitati de conectivitate pentru miliarde de oameni, zilnic. De aproape 150 de ani, Ericsson creeaza solutii pentru comunicatiile tehnologice si le ofera furnizorilor de servicii de comunicatii solutii complete pentru valorificarea intregului potential al conectivitatii. Alaturi de clientii si partenerii sai de afaceri, compania transforma viitorul digital in realitate.

www.ericsson.com

Autori

foto
ERICSSON TELECOMMUNICATIONS ROMANIA SRL